StoryEditorOCM
Neretvaštete od divljači

Poljoprivrednici i stočari odahnuli, od vukova i veprova spašava ih novi Zakon o lovstvu

Piše Stanislav Soldo
7. veljače 2023. - 08:03

Divljač pravi ogromne štete u poljoprivredi a česte su i prometne nesreće u kojima su glavni akteri upravo divlje životinje koje su se našle u krivo vrijeme na krivom mjestu. Divlje zvijeri, uglavnom vukovi su postale veliki problem u ruralnim područjima gdje napadaju stoku čineći milijunske štete stočarima. Štete je teško naplatiti a ako se i naplate riječ je o malim iznosima. Primjerice, za jedno zaklano tele stočar dobije tek oko 1500 kuna, za ovcu ili kozu duplo manje.

Životinje se nekontrolirano množe, usput vuk je i zaštićen zakon pa su stočari nemoćni pred njim.

Svakako potrebno je mijenjati postojeći zakon o lovstvu kako bi se jasnije definirala uloga lovačkih društava te gradova, općina i županija kako u prevenciji šteta od divljih životinja tako u konačnici i naplate odštete.

- Saborski odbor za poljoprivredu je predložio i da se krene u izmjene Zakona o lovstvu (informirani smo da Ministarstvo poljoprivrede to ima u planu za ovu godinu) kojim bi se odredile obveze institucija, jedinica regionalne uprave i lokalne samouprave, poljoprivrednika i lovoovlaštenika, imajući u vidu da se trenutno isplaćuje šteta samo za štete koje divljač prouzroči u prometu, a da pitanje štete koju prouzroči divljač na poljoprivrednim usjevima i nasadima nije dovoljno dobro regulirano, ističe predsjednica saborskog odbora za poljoprivredu Marijana Petir. Naime, uz sufinanciranje premije police osiguranja za zaštitu poljoprivrednih usjeva od naleta divljači, postoji i mogućnost sufinanciranja postavljanja zaštitnih sredstava – električnih ograda (pastira) i žičanih ograda, koje se za sad nije pokazalo dovoljno učinkovitim rješenjem za zaštitu poljoprivrednih usjeva i nasada, a stvara i određena ograničenja u migracijama divljači, dok u nekim dijelovima Hrvatske gdje se dižu visoke zaštitne ograde, to predstavlja problem i za krajobraz. Treba dodati da je Odbor ocijenio da se odštete koje na stoci počine strogo zaštićene vrste (vuk, medvjed, ris), trebaju povećati, naglašava Petir.

Iz Ministarstva poljoprivrede pojašnjavaju da sufinanciraju postavljanje električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža) za sprječavanje štete od divljači u lovištima vrijednosti dva milijuna kuna te sufinanciraju police osiguranja za naknadu šteta na usjevima te da financiraju policu osiguranja za štete od divljači u prometu.

28. travanj 2024 15:16