StoryEditorOCM
Neretvakontraverzni pesticid

Poljoprivrednici zadovoljni: glifosat u maslinicima i vinogradima može se korisiti još deset godina

Piše Stanislav Soldo
21. studenog 2023. - 08:00

Europska komisija obnovit će odobrenje za kontroverzni pesticid glifosat za još 10 godina. Dosadašnja dozvola istječe 15. prosinca 2023., a državne članiec odbora za biljke, hranu i hranu za životinje nisu se mogle dogovoriti oko njegove primjene pa je konačnu odluku donijela sama Europska komisija.

- Glifosat je u potpunosti ponovno analiziran u rigoroznom procesu koji je trajao četiri godine (između 2019. i 2023.) i u kojem je uzeta u obzir znatna količina znanstvenih informacija. I prijašnja i sadašnja procjena nisu utvrdile kritične probleme, kaže se u izjavi Komisije te pojašnjava da su članice odgovorne za nacionalno odobrenje sredstava za zaštitu bilja koja sadrže glifosat. Tako će moći i dalje ograničavati korištenje ako, na temelju procjene rizika, to smatraju potrebnim. Slovenija je zabranila primjenu glifosata na nepoljoprivrednim površinama.

Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma još 2015. ustvrdila da je glifosat vjerojatni uzročnikom brojnih oboljenja pa i karcinoma. S druge pak strane velike kompanije koje proizvode pesticide na bazi glifosata ističu da je njegova upotreba sigurna i da je ta kemikalija desetljećima korištena od strane poljoprivrednika te ima veću korist u poljoprivrednoj proizvodnji od potencijalno štetnih djelovanja na život i zdravlje ljudi.

Poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali uglavnom su zadovoljni produženjem upotrebe glifosata koji se koristi isključivo za suzbijanje korova, Naglašavaju da je alternativa glifosatu ručno čupanje trave i mehanička obrada što je na velikim površinama nemoguće.

27. travanj 2024 16:40