StoryEditorOCM
NeretvaRibarska noć u Pločama

Rivom se širi ugodan miris brudeta i ribe sa gradela: „Za prste polizati, koliko ribljih glava toliko ljutih paprika“

Piše Stanislav Soldo
17. kolovoza 2024. - 20:44

U Pločama se održava tradicionalna „Ribarska noć“. Riječ je o gastromanifestaciji koja je okupila brojne sudionike iz čitave doline Neretve koji su se okušali u kuhanju tradicionalnog neretvanskog brudeta i drugih jela. Bilo je tu jegulje, žaba, cipola, u neograničenim količinama.  

Mnogi Neretvani ovu pločansku manifestaciju smatraju vrhuncem ljeta i ljetnih zabava, kojih ove godine nije nedostajalo po neretvanskim mjestima. Na pločanskoj rivi ispred crkve Kraljice neba i zemlje okupile su se brojne ekipe koje su se pokazale svoje kulinarsko umijeće. A da zaista dobro kuhaju neretvanski brudet i peku ribu na gradele potvrdilo se vrlo brzo kad su okupljeni u slast to sve i pojeli. 

Spretne ruke neretvanskih kuhara, brzo su nasjeckale luk, očistile ribu i žabe, zapalile vatru a Pločama se proširio ugodan vonj brudeta. Isspred organizatora okupljene je pozdravio Zoran Bule, a program vodi Jurica Vukojević

 Najbolji pokazatelj za gastronomsku kvalitetu i ocjenu brudeta jest koliko se vina nakon njega može popiti. Ako je suditi po potocima, koji su nakon degustacije potekli pločanskom rivom i ovogodišnja Ribarska noć je nesumnjivo je uspjela.

15. rujan 2024 14:38