StoryEditorOCM
Neretvametković │

Sjećanje na poginule branitelje iz Domovinskoga rata

Piše D.V.
1. studenog 2021. - 06:39

U organizaciji Grada Metkovića, Udruge roditelja, udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu Grada Metkovića i Ustanove za kulturu i sport Metković večeras je u Gradskom kulturnom središtu održan prigodni program u znak sjećanja na osamnaestoricu poginulih branitelja u Domovinskome ratu iz Metkovića, piše metkovic.hr.

Komemoraciji su, uz roditelje, udovice i djecu poginulih branitelja te njihove suborce i sugrađane, nazočili gradonačelnik Dalibor Milan te zamjenik gradonačelnika Robert Doko.

Poslije hrvatske himne koju je izveo Zoran Bebić – Beba nazočnima se obratio gradonačelnik Milan koji je u svome govoru podsjetio na žrtvu koju su podnijeli naši sugrađani.

„Naših poginulih heroja moramo se prisjećati svaki dan. Njihova imena moraju ostati vječno urezana u našim srcima i sjećanju, a o njihovom doprinosu moramo učiti mlađe generacije. Njihova žrtva mora biti naša obveza. Obveza da svakodnevno pomažemo njihovih obiteljima. Da svakodnevno radimo kako bi njihovi suborci imali dostojanstven život. Da volimo Hrvatsku onako kako su je voljeli oni te da nastavimo graditi društvo u kojem će uvijek vladati mir, zajedništvo i međusobno uvažavanje. Danas mi kreiramo našu budućnost. Budućnost otvorena srca za sve dobre ljude. Ali jednako tako, budućnost u kojoj će se pamtiti da su nekada ulicama našega grada hodali heroji koji su nam ostavili sve ono što danas imamo. Heroji koji će u ovome gradu uvijek biti poštovani i hvaljeni za sve ono što su napravili“, poručio je gradonačelnik Milan.

Nakon gradonačelnikova govora održan je glazbeno-recitatorski program kojega su pripremile profesorice Gimnazije Metković Ivanka Ujdur, Marija Tomić Veraja i Vedrana Pažin, a u kojem su sudjelovali učenici Laura Mandić, Mia Ćubela, Sara Jerković, Mateo Plećaš, Josip Glavinić i Mario Jadreško. Program su uveličali i zborovi Župe sv. Ilije proroka te Župe sv. Nikole biskupa.

Podsjetimo, blagdan Svih svetih obilježava se i kao Spomendan na hrvatske branitelje poginule u Domovinskome ratu iz Grada Metkovića. U Domovinskome ratu život je izgubilo osamnaest branitelja iz Grada Metkovića – Mario Bebić, Boro Brečić, Stipe Buljubašić, Mate Dodig, Eugen Erjauc, Hrvoje Ilić, Mario Jadreško, Ivan Jelinić, Marinko Jurko, Dražen Kozina, Ante Kuran, Vice Marević, Vlaho Maslović, Ante Petrušić, Draženko Pleše, Ivica Prusac, Ante Rebac i Ante Taslak.

18. travanj 2024 01:37