StoryEditorOCM
NeretvaKarate klub Porto Tolero Ploče

Slave prvih 15 godina djelovanja, a klub je dosad osvojio više od 30 medalja na državnim prvenstvima

Piše Ante Šunjić
12. listopada 2024. - 16:14

Karate klub Porto Tolero Ploče slavi hvale vrijedan jubilej – 15 godina djelovanja. Brojni ljubitelji ovoga sporta bili su aktivni članovi kluba, čiji je osnivač 2009. bio Jerko Srzentić. Prvi članovi kluba bili su Nikola Zmijarević i Borna Petrović. Klub je postao članom HKS-a 2010. Prvi upis novih članova bio je početkom 2010. godine u školskoj dvorani u obližnjem Kominu zbog nedostatka prostora u Pločama. U Kominu je treniralo 15-tak članova. U kolovozu iste godine klub je od Grada Ploča dobio na korištenje prostor bivše kuglane u Domu kulture Ploče. Nakon vlastite adaptacije prostora s upisom novih članova počeli su početkom rujna te su do kraja godine upisali 20 polaznika karate škole koji 19. prosinca 2010. polažu za 8 kyu žuti pojas od kojih su većina i danas aktivni natjecatelji.

Zlato Borne Petrovića

Prvu medalju za karate klub Porto Tolero osvojio je Nikola Zmijarević i to broncu na prvenstvu Dalmacije u Pločama u kategoriji mlađi kadeti borbe.

“Klub u ožujku 2011. prvi put sudjeluje na prvenstvu Hrvatske u Jastrebarskom i odmah se naš član Borna Petrović penje na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja osvojivši zlato u kategoriji učenici borbe suvereno s 5 pobjeda. Klub redovito sudjeluje na gotovo svim turnirima po Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Sloveniji. Dok nova generacija vrijedno trenira u klupskoj dvorani stariji članovi putuju i osvajaju medalje. Najvažniji natjecatelji u tom periodu su već spomenuti Nikola i Borna, te Lovre Gradac, Kristijan Mihalj i Vedran Antičić.

Borna Petrović 2012. brani naslov prvaka Hrvatske na prvenstvu u Sukošanu te se profilira u jednog od najvećih talenata karate sporta u Hrvatskoj. Naredne godine na prvenstvu Hrvatske u Biogradu Borna suvereno prolazi u polufinale, ali gubi očitom sudačkom krađom, za što imamo i video snimak.

Na našu inicijativu su ga pogledali renomirani treneri i suci i suglasili se da je Borna trebao pobijediti. Borna na tom prvenstvu osvaja brončanu medalju. Na tom prvenstvu smo prvi put osjetili nepotizam sudačkih i trenerskih lobija iz Zagreba i unutrašnjosti prema dalmatinskim klubovima. Iste 2013. Borna kao član mlade reprezentacije Hrvatske nastupa na prvenstvu Balkana u Kragujevcu u Srbiji. Redom pobjeđuje predstavnike Grčke, Turske dva predstavnika Srbije. Tek u finalu tijesno gubi od reprezentativca BiH”, kazuje Srzentić.

Najveći uspjeh za klub do danas ostvario je Borna Petrović na svjetskom kupu za mlade u Umagu, broncu u kadetskoj konkurenciji. Narednih godina redovito nastupa na prvenstvima Hrvatske i osvaja medalje ali nažalost ne uspijeva osvojiti prvenstvo najviše zahvaljujući, kako Srzentić ističe, već spomenutim lobiranjima, tj. sudačkim krađama. Nažalost Borna ubrzo prestaje s aktivnim natjecanjem ali do dan danas je ostao najtrofejniji natjecatelj pločanskoga kluba. Borna je 2013. godine od strane Dalmatinskog odbora HKS-a dobio priznanje za najboljeg natjecatelja u borbama u Dalmaciji. Više godina je proglašavan za najboljeg sportaša grada Ploča, dok je 2011 dobio nagradu grada Ploča na prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Krešimira Vejića.

Pune ruke medalja

Prva generacija članova kluba iz 2010. dolazi do izražaja 2013. Lina Šutić osvaja brončanu medalju na prvenstvu Hrvatske u Biogradu.

2015. Anamaria Maršić postaje prvakinjom Hrvatske u Jastrebarskom u kategoriji mlađih kadetkinja dok na istom prvenstvu osvaja srebro u kategoriji učenica. Naredne godine Anamaria ponavlja uspjeh obranivši naslov prvakinje u kategoriji mlađih kadetkinja u Jastrebarskom. Tim rezultatom ostvaruje pravo nastupa za Hrvatsku reprezentaciju na prvenstvu Balkana u Beogradu. Na istom prvenstvu osvaja srebrenu medalju porazom nakon četiri pobjede od reprezentativke Turske u zadnjoj sekundi meča. Gotovo da nema turnira s kojeg se Anamaria nije vratila bez medalje, uglavnom zlatnog sjaja.

Klub je od osnutka osvojio više od 30 medalja sa prvenstava Hrvatske od čega 6 naslova prvaka, dva srebra pojedinačno, jedno srebro ekipno, jedno broncu ekipno, te dvadesetak brončanih medalja, dvije već spomenute srebrene medalje sa prvenstava Balkana i broncu sa svjetskog kupa.

Prvaci Hrvatske uz Bornu i Anamariju su još Lina Šutić i Borja Šutić. Od medalja s prvenstava Hrvatske istakli bi još srebrene medalje Ane Sinković i Sare Štrbić, te brončane medalje Karle Stražičić, Frane Dropiljića i Silvija Kavelja. Kroz godine klub je izrastao u jednog od nosioca kvalitete karatea u Dalmaciji i šire.

12. listopad 2024 16:17