StoryEditorOCM
NeretvaIMAMO POPIS

Što Pločani najviše čitaju?

Piše Ante Šunjić
4. siječnja 2024. - 14:41

U razgovoru s ravnateljem Narodne knjižnice Ploče Juricom Karamatićem saznali smo što se Pločanima nudi za čitanje i što ih je najviše zaokupilo prošle godine.

Ukupni fond Narodne knjižnice Ploče je 24 928 knjiga, koje su stručno obrađene i dostupne za pregled na WEB KATALOGU knjižnice. Samo u prošloj godini sredstvima Grada Ploča i Ministarstva kulture i medija nabavljeno je 548 knjiga. Otkupom Ministarstva kulture i medija lani je nabavljeno 226 knjiga, a valja napomenuti kako je Ministarstvo uvelo novi način otkupa knjiga u kojem knjižnice same biraju naslove koji su uvršteni na popis naslova za otkup.

„Kao u svim Narodnim knjižnicama pa tako i u našoj najviše se čita beletristika, a slijedom toga najviše smo nabavljali takve građe“, kazao je Karamatić. Najčitaniji beletristički naslovi u prošloj godini su:

Samo jedna nit/Tracy Chevalier

Moja Aljaska/Kristin Hannah kao i Četiri vjetra od iste autorice

Ljeta s Marijom/Olja Savičević Ivančević koja je bila i gošća Narodne knjižnice

Mater Dolorosa/Jurica Pavičić

Dok prelaziš rijeku/Zoran Ferić

Osim beletristike, najčitanija knjiga u 2023. godini je naslov iz popularne psihologije:

12 pravila za život/Jordan B. Peterson

Najtraženiji naslovi za djecu:

Čovpas/Dav Pilkey

„Knjižnica je u prošloj godini organizirala brojna događanja, a najviše je bilo promocija knjiga i književnih susreta za djecu i odrasle. Uz uobičajenu suradnju u ostvarivanju programa s našim sugrađanima, imali smo i brojne goste iz Zagreba, Splita i ostalih dijelova Lijepe naše. Obilježili smo važne manifestacije Noć knjige i Mjesec hrvatske knjige, a i dalje smo nastavili dobru suradnju s našom osnovnom i srednjom školom koje već tradicionalno sudjeluju svojim programima u našoj knjižnici. Jako mi je drago da smo opet uspostavili lijepu tradiciju gostovanja u prosincu naših susjeda iz Društva prijatelja vrgorske starine iz Vrgorca, a uspješnu suradnju ostvarili smo i s novoosnovanim Ogrankom Matice hrvatske Ploče“, rekao je Jurica Karamatić istaknuvši kako je novi ljetni program za djecu „U sridu“ koji obuhvaća čitaonice i kreativne radionice, dobro prihvaćen i djeca su pokazala veliki interes.

29. travanj 2024 18:57