StoryEditorOCM
Neretva‘TAJNA‘ U KAMENU|

Tko je autor prekrasnih stihova na spomeniku poginulim hrvatskih braniteljima u Pločama?

Piše Ante Šunjić
4. listopada 2021. - 17:28

'Od vjekovnih snova i uzdanja, vaših svetih rana, iz kamena i plamena, satkana je Hrvatska!'. Ovi stihovisu na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima iz Ploča. Spomenik nazvan 'Hrvatska' postavljen je prije deset godina a autor mu je akademski kipar Kažimir Hraste.

Uklesani tek inicijali

No, teško ćete saznati tko je napisao stihove, jer su, umjesto imena i prezimena autorice Jelene Ćelić, tada Tadijanović, iako joj to jamči Zakon o zaštiti autorskog prava, napisani i to tek naknadno, inicijali njezina imena i prezimena. Autorica stiha već se deset godina bori da se nepravda ispravi, ali uzalud. - Udruga branitelja Domovinskog rata zatražila je tekst za spomenik koji sam im dostavila posredstvom učiteljice Nade Ivanković. Bila sam ponosna i počašćena što su izabrali moje stihove, koji su, naravno, bili potpisani mojim imenom i prezimenom. Međutim, na moje veliko iznenađenje i nevjericu, moje ime i prezime bilo je izostavljeno, dakle moje autorstvo zanijekano.

image
Jelena Ćelić napisala je stihove za spomenik Hrvatska u Plčama a potpisana je samo inicijalima
Ante Šunjić

Mogao se steći dojam da je autor nepoznat, ali je onda trebalo pisati „nepoznati autor“. Prosvjedovala sam i obraćala se u više navrata Udruzi branitelja i Gradu Ploče, ali bez uspjeha. Nakon nekog vremena obaviještena sam da su uklesani moji inicijali iako me nitko nije pitao jesam li suglasna. U međuvremenu sam doznala da su moji inicijali uklesani slučajno, jer su morali mijenjati ploče na spomeniku zbog pravopisnih grešaka. Nikad nisam tražila novčanu naknadu jer sam napisala stihove iz srca i pijeteta prema poginulim braniteljima, od kojih su dvojica bili moji učenici. Nepoznato mi je zašto nisu uvažili moje autorsko pravo. Mišljenja sam da je u pitanju samovolja ili neznanje, ali ne želim nagađati. Dok sam strpljivo čekala i nadala se rješenju problema, dobila sam ponudu gradonačelnika Našica da ispišu moje stihove na njihovom spomeniku. Nisam odgovorila zbog svega što sam doživjela u svom gradu – kaže nam autorica, naglasivši da ne želi od ovog problema napraviti 'slučaj', nego samo ispraviti nepravdu.

Nijekanje autorskog prava

Zbog toga se obratila i Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje je sufinanciralo izgradnju spomenika. No otamo su joj odgovorili kako 'ni na koji način ne utječu na izgled, oblik i sadržaj objekta spomeničkog karaktera', te su je ministri Predrag Matić i Tomo Medved uputili na suradnju s Gradom i Udrugom poginulih branitelja. - Predmetni dopis dostavljen je Gradu Ploče i Udruzi roditelja poginulih branitelja Ploče na znanje,ali do suradnje nikada nije došlo. Gradska vlast se smjenjivala, ali je problem ostao. Stavljanjem mog zahtjeva ad acta, ignoriranjem i indolentnim odnosom, problem se produljio unedogled. Od svega me najviše začuđuje što mi nitko nije naveo bilo koji razlog, ako postoji,takvog postupka. Ne namjeravam odustati od zajamčenog autorskog prava i odreći se moga djela koje sam napisala u plemenitoj nakani da se nikad ne zaboravi žrtva branitelja. Nijekanje moga autorskog prava još me više pogađa jer se radi o mom voljenom gradu u kojem sam odrastala i živim čitav život.

image
Jelena traži samo da joj se na spomeniku napiše puno ime i prezime
Ante Šunjić

Nije samo meni neobjašnjivo i začudno što nisam označena kao autor imenom i prezimenom ispod svoga djela. Putopisac Mile Jukić, čitajući tekst na spomeniku palim braniteljima u Pločama,napisao je: 'Na podzidi stih o Hrvatskoj, autor meni nepoznati J.T. trebali su ipak navesti imenom i prezimenom'- poručuje Jelena Ćelić, kojoj u njenoj nakani cijelo vrijeme podršku daje Ana Musa, poznata ekološka aktivistica iz Ploča. Inače, Jelena Ćelić je učiteljica Hrvatskog jezika u mirovini. Predavala je u Osnovnoj školi 'Vladimir Nazor' u Pločama. Dugi niz godina uspješno piše poeziju i objavila je mnogo svojih pjesama pojedinačno, ali i u zbirci pjesama 'Uspavanka ljubavi'. Ostao je zapamćen njen govor pred komandom JNA u Pločama, pred nekoliko tisuća žitelja neretvanske doline, uoči Domovinskoga rata. Skup je održan u organizaciji Bedema ljubavi, a Jelena je zatražila otpuštanje vojnika koje je JNA zadržala u vojarni nakon odsluženja vojne službe. No, kako sama ističe, iza nje ne stoji nitko i njena jedina stranka je 'jedina i najljepša Lijepa naša'.

04. svibanj 2024 12:45