StoryEditorOCM
NeretvaPoduzetna obitelj iz Ploča

U avanturi života Neno i Kristina pomladili su i uljepšali ‘Staru damu’

Piše Ante Šunjić
30. srpnja 2024. - 13:01

“Stara dama”. U Pločama. Vrhunski pripremljena jela, ljubazno i profesionalno osoblje i prekrasan ambijent pretvorili su ovaj restoran u blizini pločanske rive u omiljeno okupljalište ljubitelja dobre hrane sa šireg područja. Zasluge za to pripadaju mladom voditelju Nenadu Jakiću i, kako on ističe, njegovo supruzi Kristini, koji su svojom hrabrošću, požrtvovnošću i znanjem “Staru damu” pretvorili u poželjan restoran i sigurno utočište za povratnike iz Njemačke. Da prkose trendovima!

image

Restoran obiluje specijalitetima

Ante Šunjić/

Promjena nabolje

No, krenimo redom. Ovaj pločanski restoran dugo vremena nije imao perspektivu, stalno je mijenjao voditelje i budućnost mu je bila upitna. Sve do kraja 2012. godine. Izgleda da su “Stara dama” i Neno, kao ga svi zovu, i njegova Kristina bili suđeni jedno drugom. Jer se njihovim dolaskom sve promijenilo nabolje. A početak nije ukazivao na to.

“Znali smo za česte promjene voditelja restorana što je ukazivalo da postoje poteškoće. Moja supruga jedno je vrijeme, tijekom ljetnih mjeseci, radila kao ispomoć pa je mogla procijeniti situaciju. Kada nam se ukazala priliku, sve smo odvagali i odlučili krenuti u posao. Rukovodili smo se mišlju da je u blizini trajektno pristanište pa ćemo ljeti imati posla, a za ostali dio godine ćemo se pobrinuti”, govori nam o počecima njihove “avanture” Neno. On je imao određeno iskustvo, godinama je radio kao konobar, a jedno vrijeme i kao voditelj pizzerije. Avantura dvoje mladih je počela:

image

Neno i Kristina uvijek su svima na usluzi, a gosti to znaju prepoznati i nagraditi

Ante Šunjić/

- Otvorenje je bilo planirano za Sve svete, ali smo prolongirali za jedan dan. Supruga je studirala u Mostaru i dao sam joj zadnjih 50 kuna koje smo imali za put. Prvi gost bila je jedna gospođa koja je naručila kapučino i platila ga novčanicom od deset kuna. Nisam joj mogao vratiti kusur, jer nisam imao niti kune. Otišao sam u obližnji kafić Tropicana razmijeniti novac da mogu vratiti kusur. Počeli smo doslovno “golih gaća”. Ali bili smo hrabri i vjerovali u sebe. Vjerovali smo u našu procjenu da restoran ima potencijal i, vrijeme je pokazalo, nismo se prevarili.

A da bi sve sjelo na svoje mjesto, trebalo je “podmetnuti leđa”. Neno je prvih 7-8 mjeseci radio sam. Nije bilo lako, ali nije bilo druge. Supruga Kristina, tada je već bila trudna s njihovim prvim djetetom, uskakala je kada je mogla, a tijekom ljetnih mjeseci i pojačanog prometa zapošljavali bi još ljudi. Zajedno su Neno i Kristina prolazili sva iskušenja i danas se zadovoljno mogu osvrnuti iza sebe. Vode respektabilan restoran, koji, među ostalim, nudi desetke gotovih jela i u koji ljudi rado svraćaju, i u njemu vide svoju budućnost. Konobar Josip Čikeš u svojih 40-ak godina prošao je brojna iskustva, preko 18 godina bio je u vojsci, okušao se raditi u Njemačkoj kao i mnogi naši ljudi, ali se vratio u “Staru damu”. Da ostane, kako sam kaže. “Ovdje imam sve što mi treba, zadovoljan sam uvjetima rada i nemam potrebu ništa mijenjati. Olakotna okolnost mi je što Nenu poznajem dugo, prije 22 godine zajedno smo konobarili u Splendida”. Josipova kolegica je mlada frizerka Ella Družianić. Dobro se snalazi, gosti su je zavoljeli iako je ovdje tek oko mjesec dana.

image
Ante Šunjić/

Podižu obitelj

A gosti se natječu u hvalospjevima. Josipa Hudina Tabakala, poznatog neretvanskog glazbenika, zatekli smo kako s kolegama iz firme “Timber work” uživa u telećem pečenju. “Sve je top! Od hrane do posluge. Zbog toga se vraćamo, kaže Tabakalo. Anja Šunjić zaposlena je u Euroherc-u. To znači da se hrani u “Stare dame”, jer ta osiguravajuća firma plaća ručak svojim zaposlenicima upravo “kod Nene”. “Hrana je uvijek svježa i topla, odlično pripremljena, a Neno je pristupačan i uvijek spreman izaći u susret”, govori nam Anja, dok je Davor Milošević, čiji sin ide u isti razred s Nenadovim blizankama, “više nego zadovoljan”. Jedan od brojnih stalnih gostiju je i Mili Milidragović. “Što me ovdje privlači? Domaća spiza kao kod stare majke, a svi znamo kako kuha stara majka!”, poručio je Mili.

image

Što će danas naručiti gosti restorana?

Ante Šunjić/

A bračni par Jakić, uz “podizanje” “Stare Dame”, podižu i šire vlastitu obitelj jer upravo u tome vide životni smisao. “Zahvaljujemo dragom Bogu jer nas je sve vrijeme vodila Božja ruka, Boja providnost. Otvorili smo restoran bez kune, ja sam bila trudna. Dobili smo 30 tisuća kuna u nagradnoj igri u Tommya i kupili sve za našu prvi kćerkicu, danas 11-godišnju Klaru. Nakon nje, prije sedam godina došle su blizanke Ana i Petra, pa najmlađa Marija koja ima tri godine. Sa svakim djetetom dolazila je nova snaga, otvoreni smo prema životu!, govori Kristina koja je više posvećena djeci, a Neno brizi oko restorana. Njih šestero živi u 58 ‘kvadrata’, no kad je familija složna, nije tijesno.

17. studeni 2024 11:44