StoryEditorOCM
NeretvaEUROPE DIRECT

U Opuzenu zasađeni agrumi u sklopu Dana mandarina

Piše Promo
12. listopada 2023. - 11:25

U Poduzetničkoj zoni u Opuzenu, 10. listopada održana je sadnja agruma povodom aktualne manifestacije „Dani mandarina 2023.“, a u sklopu projektnih aktivnosti centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije.

Svih šezdeset certificiranih sadnica raznih sorti agruma (mandarina, klementina, naranča i kumkvat) zasađene su na zelenim površinama Poduzetničke zone upravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti neretvanske mandarine kao hrvatskog autohtonog brenda, čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti.

Naime, EU i njegove države članice predane su tome da se bioraznolikost usmjeri na put oporavka do 2030. Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. temelj je zaštite prirode u EU-u i jedan je od ključnih elemenata europskog zelenog plana. Sadnjom stabala na javnim zelenim površinama doprinosi se povećanju zelenog fonda grada, zaštiti, očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Također, građanima će se na ovaj način omogućiti i da uživaju u blagodatima plodova zasađenih agruma.

Osim ravnateljice Melanije Milić i ostalih predstavnika Regionalne agencija DUNEA, sadnji su se pridružili predsjednica Povjerenstva za mandarine DNŽ Žaklina Marević, gradonačelnik grada Opuzena Ivan Mataga, direktorica Turističke zajednice grada Opuzena Magdalena Krvavac, direktorica Centra za poduzetništvo DNŽ Karmen Kutnjak, predstavnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ Nikolina Đangradović, profesorica Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu Martina Glučina te djelatnici Čistoće Opuzen.

Manifestacija „Dani mandarina 2023.“ provodi se i kroz aktivnosti u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu, povodom koje se organiziraju brojne edukacije, panel rasprava o ekološkoj poljoprivredi, ukrašavaju skulpture od mandarina i održavaju „gaming“ turniri. Također, u sklopu manifestacije održat će se agroturistički sajam tradicionalnih proizvoda neretvanskog kraja te radionica „Paint, wine and juice“.

Podsjetimo, informacijski centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije projekt je čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, a ujedno je dio europske mreže informacijskih centara te predstavlja produženu ruku Europske komisije i promiče njene prioritete. Centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije smješten je u gradu Opuzenu, a s radom je započeo 1. svibnja 2021. godine. Partneri u provedbi aktivnosti centra su Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu i Erasmus Student Network Dubrovnik (ESN).

image

EUROPE DIRECT - U Opuzenu zasađeni agrumi u sklopu Dana mandarina

28. travanj 2024 11:42