StoryEditorOCM
NeretvaŠto sve jedemo ?

U svježim paprikama insekticid formetanat, janjetina puna antibiotika a u "pljesnivim" suhim smokvama aflatoksini

Piše Stanislav Soldo
24. svibnja 2022. - 14:36

U suhim smokvama podrijetlom iz Turske prilikom kontrole po trgovinama i tržnicama utvrđena je povećana količina aflatoksina i mikotoksina. Rizik za potrošača u slučaju konzumacije je ozbiljan pa su suhe smokve povučene sa tržišta. Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u gotovoj ljudskoj hrani. Drži se da su aflatoksini jedan od uzročnika hepatocelurnog karcinoma (raka jetre).

image

Janjetina iz Srbije puna antibiotika

HANZA MEDIA
 

Prilikom granične kontrole janjećeg mesa uvezenog iz Srbije utvrđena je povećana razina ostataka veterinarskih lijekova antibiotika. Razina rizika za zdravlje onih koji bi jeli takvu janjetinu je neodređana. Meso je vraćeno pošiljatelju.

U paprika uvezenim iz Albanije otkriveni su ostaci pesticida Formetanata, koji je zabranjen na području Europske unije.

Riječ je o insekto-akaricidu koji se koristi u nasadima povrća na početku vegetacije uglavnom paprikama i crvenom luku te u proizvodnji cvijeća. I ma širok spektar primjene na insekte i fitofagne grinje koji isisavaju sokove iz biljaka (tripsi, cikade, lisni mineri i grinje).

image

U paprikama uvezenim iz Albaniej pronađeni su ostaci insketicida Formetanata

HANZA MEDIA
 

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Svježe paprike još nisu bile stavljene na tržište te su neškodljivo uništene.

.

26. prosinac 2024 03:00