StoryEditorOCM
PelješacARHEOLOZI ISTRAŽUJU

Iskopavanja u Stonu utvrdit će starost pronađenih ostataka obrambenih zidina.Vjeruje se da su stari oko 600 godina

Piše Ahmet Kalajdžić
20. prosinca 2021. - 16:09

Na području samog središta Stona, na samo desetak metara od zgrade Općine Ston, u tijeku su arheološka iskapanja i istraživanja ostataka obrambenih zidina srednjovjekovnog Stona.

image
Nedaleko zgrade Općine Ston traju arheološka istraživanja
Tonći Plazibat/cropix

Pretpostavlja se da su zidine stare šest stoljeća, odnosno kako datiraju iz prve polovice 14 stoljeća kad je srednjovjekovni Ston bio jedan od okosnica gospodarskog razvitka i napretka Dubrovačke Republike. Ostaci najdužih zidina u Europi vidljivi su tragovi tih vremena i dokaz značaja solane iz koje je sol putovala u unutrašnjost susjedne Bosne.

image
Nedaleko zgrade Općine Ston traju arheološka istraživanja
Tonći Plazibat/cropix

-Vrijednost aktualnih arheoloških istražnih radova iznosi oko 100 tisuća kuna. Investitor je Općina Ston, a financijsku je potporu pružilo Ministarstvo kulture republike Hrvatske. Planirano je da radovi traju do konca godine a po njihovu okončanju preciznije će se datirati pronađeni ostaci obrambenih zidina Stona koje su, kako se pretpostavlja, srušeni najkasnije u 19. stoljeću- rekao nam je načelnik Općine Ston Vedran Antunica te dodao kako radove izvodi tvrtka "Građevinarstvo Barkidžija" uz nadzor tvrtke Arheoplan i arheologinje Nele Kovačević Bokarica.

17. lipanj 2024 02:19