U Kuni na Pelješcu održana je peta po redu manifestacija Kunovske božićne užance, u organizaciji mladih Kune i nogometnog kluba HNK RAT. Manifestacija je to koja za cilj ima oživiti stare običaje ili užance koji su se u prijašnja vremena događali u svakom domaćinstvu u vrijeme Božića, poručuju organizatori.
Kako stari običaji ne bi pali u zaborav, Kunovljani su odlučili jedan dan o Božiću prisjetiti se starih običaja, a iz godine u godinu broj posjetitelja sve je veći... Od najmlađih koji prisustvuju po prvi put do starih koji se sa sjetom prisjećaju onog što je nekad bio uobičajen dio božićnih običaja.
I ove godine na kunovskoj pjaci spretni mesar Josip Antunović je s ekipom mladih pomagača „iskomardio“ i to po dubrovačku – s leđa domaćeg ‘gudina‘, a održana je i lutrija o‘praca.
Uz pečene kobasice s gradela, kuhao se zeleni kupus i suho svinjsko meso, omiljena delicija ovog kraja. Naravno, sve uz mlado vino kunovskih vinogradara. Kunovske domaćice spretnim rukama mijesile su i frigale prikle (fritule) s grožđicama. Cijelu manifestaciju bezvremenskim hitovima popratio je DJ Vjeverica, inače rođeni Kunovljanin.
- Kunovski običaji o Božiću njeguju se stoljećima. Način obrade praca datira iz vremena Dubrovačke republike i zadržan je na vrlo malom dijelu Pelješca, kaže Josip Antunović (Mesko) iz OPG Antunović koji je i inicirao ovu manifestaciju koja se pokazala kao izvrstan način da se stariji prisjete, a mladi dožive običaje koji su nekoć činili dio pelješke svakodnevice.
Pete "Kunovske božićne užance" bile su, kažu Kunovljani, nikad ljepše, uz odličnu atmosferu, kupus pod meso, mlado vino, salaje, prikle... Bilo je poput povratka u djetinjstvo.