I službeno je, sa zrnom, zapravo karićem soli, otvoren sedmi po redu Festival soli u Stonu.
Najstarija solana u Europi ima se čime pohvaliti, što je pokazala i izložba u suradnji Doma Marina Držića, najvoljenijrg dubrovačkog književnika koji je obavljao časnu dužnost pisara u stonskoj solani, Etnografskog muzeja u Splitu, Društva prijatelja dubrovačke starine, solane Ston i entuzijasta, čak i nakon svih ovih godina, Sveta Pejića te uz brojne zainteresirane koji su se rado prošetali Velikim kaštiom u Stonu. Fotografije, već znamo, govore puno više od riječi, pa je đir izložbom lijepo iskustvo obzirom da su izložene sjajne fotografije iz povijesti i sadašnjosti stonske solane.
A nakon soli - sol! Pri dnu domaće travarice, na rubu čaša osvježavajućih bijelih vina iz doline Neretve, Pelješca i Korčule i na papalinama, ali i u rizotu i malostonskim kamenicama na tratamentu u solani. Sve uz zvuke jazza i organizaciju Event Laba. Sljubljivanje vina s gastro ponudom uvijek je nepogrešiva kombinacija, a stonska sol, koja je i danas nezamjenjiva u kuhinjama našeg podneblja, ima i sama svoju itekako duboku i važnu priču prepunu detalja kojima se i danas čudimo. Oduvijek je spašavala živote, pojačavala zdravlje, značila više od zlata, podržavala gospodarstvo i bila neprocjenjiva za Dubrovačku Republiku, a danas, kažu pršutari iz zaleđa, uspijeva napraviti i najbolji pršut.
S okusom Stona i okusom soli, službeno je otvoren Festival soli koji traje do 15. rujna. Vrijedi se zaletjeti.