StoryEditorOCM
PelješacSTONSKA SRAMOTA|

FOTO: Stonsko polje poplavljeno, iz odvodnih kanala Hrvatskih voda rastu stabla, a općinski načelnik poručuje da ih moraju čistiti i vlasnici zemlje

Piše Ahmet Kalajdžić
23. veljače 2021. - 18:15

Neuobičajeno dugo razdoblje kiša vlasnicima zemljišnih parcela u Stonskom polju stvorio je neočekivane probleme. Polje je potpuno poplavljeno i više nalikuje na jezero ili močvaru, nego na obradivu površinu koju Stonjani i mještani okolnih naselja cijelu godinu obrađuju. Poplave su ugrozile budući urod nadaleko poznatih stonskih jagoda, ali i povrća, što će se umnogome odraziti na opskrbu dubrovačkih tržnica.

image
Poplavljeno Stonsko polje nalikuje jezeru ili močvari
Ahmet Kalajdžić

Vlasnici do parcela ne mogu ni u čizmama. Točnije, mogu s barkama, ali je upitno što mogu očekivati od baština koje su pod vodom već dva mjeseca, zbog čega je istrulilo sjeme brojnih kultura. Većina poljodjelaca proziva državnu tvrtku Hrvatske vode, nadležnu za čišćenje kanala za odvodnju oborinskih voda iz polja u desetak metara udaljeno more. Neki nerad predbacuju županiji i općini, tvrdeći kako se kanali ne čiste i duže od 30 godina!?

Sve će propasti

- Imam oko 10 tisuća kvadrata zemlje između Stona i Prapratnog kod vinarije. Ali sad možeš ploviti do tamo. Imam OPG i od toga živim. Pišem Hrvatskim vodama, ali dvije godine ništa nisu uradili, a traže naknade. A godišnje ne bi imali više od 5 dana posla. Kanali su zapušteni i strah me da će sve propasti, pa i 500 voćki šljiva, krušaka i kajiša, nektarina, breskvi i jabuka. Što ću onda, opljačkati banku da preživim? Uredno plaćam sve račune i nemam duga, ali zašto uzimaju pare ako neće raditi? Gdje te pare idu? Od šestero djece, starih od 17 do 30 godina, radi samo kćerka koja se udala. Najmlađi sin želi uz mene raditi na zemlji i sam je posadio 5000 jagoda, uložio 15 tisuća kuna. Sad će mu sve propasti. Mora li i on u Njemačku? Kakvi su ovi, komunisti su bili mila majka - ogorčen je Stonjanin Frano Kužumilović i dodaje:

image
Zbog poplava Franu Kužumiloviću propada 20 tona stajskog gnojiva
Ahmet Kalajdžić

-Kanali su željni bagera. Osobno sam platio bagerista da očisti oko moje parcele, ali nema koristi. Prije bi barem pokosili, više ni to. Nema koristi ako glavni kanali nisu čisti. To se plaća Vodama, ali uzalud. Branitelj sam koji je ostao bez posla u Dalmacijabilju, nemam braniteljsku mirovinu, a sad ne mogu ni živjeti od zemlje. Nije mi više 20 godina da mogu u svijet, a nemam više volje ni raditi. Tu je samo 400 metara glavnog kanala u kojem stabla rastu, možda još od rata! Nek ih posjeku, prebroje godove!

Ogorčen je i Ante Marlais iz Ponikava koji u polju ima plastenik od 260 'kvadrata' te 60 breskvi, 6 trešnji i vinograd s 300 trsova.- Po ovom vremenu ih još nisam obrezao. Komu ću se žaliti? Valja se snalazit'. Poplave su uništile 20 kila sjemena patata. Još se drže salata i špinat, ali do kad? Sjećam se da su, kad sam bio dijete, svi morali čistiti, a sad je glavni kanal od izvora do mora zarastao i nije više protočno. Kao demokracija je, a ljudi misle da mogu činiti što ih volja...

Tko plaća odštetu?

Povratnik iz Švicarske Ante Baća vratio se na očevo imanje, ali je sa suprugom htio nešto svoje pa je na predjelu Brijezi 500 metara od ceste, kupio parcelu:

- Bio sam ugostitelj i mislio da ćemo s dvoje djece lijepo za preživjeti uz stoku i poljoprivredu. Ali, još prije pet godina sam upozorio Hrvatske vode na čiščenje kanala. Došli su i pogledali, fine cipele nisu uprljali i nisu ništa uradili. I dalje je sve zaraslo, a kad Hrvatske ceste posjeku raslinje uz put, otpad tu upada i dodatno smeta odvodnji. Struka bvi trebala inzistiorati da se kanali prodube tako da voda ne bi stajala po par mjeseci. Ovako se ne mogu luk i česan saditi. A sve se može dugoročno riješiti i s manje od 100.000 kuna. Treba samo dovesti kamion i mali rovokopač.

image
Zbog začepljenih odvodnih kanala, Anti Baći je septička jama poplavila
Ahmet Kalajdžić

Nema se tu što posebno raditi. Imam problema s prelijevnom septičkom jamom: dvije pumpe sam platio 18 tisuća kuna, stalno radeali voda propušta i curi. Ovdje živim i ne mogu od kuće do ceste ako ne navučem duboke čizme. Žalio sam se i općini, ali su mi rekli da se javim vatrogascima. Ali, što će mi oni? Rekli su da oni tu ništa ne mogu, nego da se javim općini. Nema druge: ako se ništa ne promijeni, nas desetak uskoro u javni prosvjed. Pozvaćemo i saborske zastupnike da nazoče jer ovo se mora jednom riješiti!

No, stonski načelnik Vedran Antunica tvrdi da odvodne kanale moraju čistiti i sami vlasnici a ne samo državna tvrtka:- Stonsko polje je plavilo i u doba Rimljana i kanali su funkcionirali do izgradnje Pelješke ceste. Kanali su zaštićeni kao starogradski ager, a neki su odvodnju poremetili ne baš najsretnijim izborom lokacije za izgradnju kuća. Kanali kroz trup ceste su uski i nisu projektirani za ovolike količine vode, a državna tvrtka radi u sklopu financijskih mogućnosti- kaže Antunica dok dio mještana ističe da nemaju pomoći od pumpi koje rade dan noć.

image
Poplavljeno Stonsko polje nalikuje jezeru ili močvari
Ahmet Kalajdžić

Drugi se žale da će im propasti više od 20 tona gnojiva jer ga ne mogu baciti u vodu. Treći bi da župan proglasi elementarnu nepogodu kako bi dobili bar neku odštetu, četvrti traže da je plate Hrvatske vode, a peti upozoravaju da se kod čišćenja kanala pojave zaštitari prirode koji upozoravaju da se raslinje u kanalima kraj i ispod ceste ne smije potpuno posjeći kako ne bi stradala zakonom zaštićena riječna kornjača.

Hrvatske vode pozivaju vlasnike da im se jave!

Hrvatske vode u odgovoru na naš upit podsjećaju da u skladu s mjerama zaštite prirode javnom nabavom održavaju glavne odvodne kanale Perunski potok i Mlinski potok s pritocima u Stonskom polju u skladu sa zakonskim ovlastima i propisima kojima se uređuje zaštita prirode. U kanalima se krči i kosi raslinje, uklanja nanos, održava propusnost, čiste rešetke, popravljaju oštećene vodne građevine, održavaju zaštitne vodne i građevine za melioracijsku odvodnju:
- Uvjetima zaštite prirode nije nam dozvoljeno kompletno uklanjanje raslinja, već samo djelomično radi rasta i razvoja zaštićenih vrsta poput riječne kornjače jer je navedeno područje dio ekološke mreže Natura 2000. Kod intenzivnih oborina i visoke razine mora na dijelu vrlo niskih područja Stonskog polja dolazi do povremenih plavljenja zbog sporog otjecanja vode, a onda se voda brzo povuče u kanale. Hrvatske vode u redovnom održavanju surađuju s lokalnom samoupravom, a pojedinci dostavljaju probleme uzrokovane vodom za koje smatraju da su u našoj nadležnosti. Stoga predlažemo da se vlasnici zemljišta jave u nadležnu ispostavu Hrvatskih voda radi pronalaska rješenja.

18. travanj 2024 19:33