StoryEditorOCM
PelješacJoš jedna pelješka posveta vinu

U Mokalu otvoren ‘Muzej pelješkog težaka‘ obitelji Mikulić

Piše Anđelka Kelava
17. travnja 2022. - 19:45

U Mokalu otvoren Muzej pelješke težačke tradicije, a otvorio ga je u svojoj boutique vinariji u Mokalu, istočno od Orebića uspješna vinarska i ugostiteljska obitelj Mikulić. Posvećen je pelješkom težaku na čijem se radu i trudu kroz stoljeća temelji današnji uspjeh u vinarstvu.

U novouređenom prostoru površine 300 metara četvornih izloženo je dvjestotinjak predmeta – alata, posuda i drugog inventara kojima se nekoć služila težačka obitelj a mogu se vidjeti iz stare preše za grožđe, mlinovi za masline i žitarice. I starinski popret, a u postavu je i prikaz tradicionalnog postupka pečenja rakije.

Prema riječima Igora Mikulića, uz suprugu Sabinu i oca Josipa idejnog začetnika muzeja, njegovom otvaranjem iskazuje se poštovanje pelješkom težaku, upotpunjava turistička ponuda a mlađim generacijama podsjećanje na nekadašnji način življenja većine Pelješčana.

Otvaranju muzeja, uz čestitke obitelji Mikulić, nazočili su župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Mišel Jakšić, načelnici općina Orebić, Trpanj i Janjina Tomislav Ančić, Jakša Franković i Vlatko Mratović, prijatelji i poslovni partneri obitelji Mikulić koja uz vinariju ima i kamp u Mokalu i hotel Adriatic u Orebiću.

01. srpanj 2024 10:56