StoryEditorOCM
PelješacDOBAR ODMOR I UŽIVANJE |

VINARI S PELJEŠCA ZNAJU KAKO SPASITI SEZONU: ‘Austrijanci i Slovenci, budite besplatno naši gosti u rujnu i listopadu!‘

Piše Slobodna Dalmacija
2. rujna 2020. - 19:18
Dio privatnih iznajmljivača koji svoje objekte imaju na najpoznatijem položaju plavca malog na Dingaču, pred dogovorom je da će u rujnu i listopadu omogućiti besplatan smještaj gostima iz Slovenije i Austrije u svojim apartmanima i u vilama na Pelješcu.
- Ovo je jedan znak pažnje s naše strane jer se radi o našim dugogodišnjim prijateljima i susjedima. U osiguravanju ugodnog boravka onima koji nam dođu iz ove dvije zemlje neće zaostati niti vinari članovi udruge Pelješki vinski puti. Svakako ćemo im otvoriti podrume i počastiti ih i vinom. Boravak na Dingaču je siguran, a rujan i listopad su idealni za odmor. Mjera se treba pridržavati i provoditi ih. Mi smo na putu da se organiziramo tako da ćemo uskoro pozvati naše prijatelje iz ovih zemalja - otkriva nam Mato Violić Matuško, poznati pelješki vinar, ujedno i predsjednik udruge Pelješki vinski puti, piše Slobodna Dalmacija.

Matuško je jedan od pionira vinskog turizma na Pelješcu. Trenutno u podrumu imamo više od 900 barrique bačava, banku vina i arhivu. U novom dijelu podruma nalaze se staklene vitrine i spremnici u kojima odležavaju bijela vina te jedan podrumski prolaz u kojem se s obje strane nalaze glinene posude - amfore različite zapremine, od 18 do 35 litara.

Nedostatak gostiju

Matuško vina su prošle godine u podrumu imali organizirani posjet 60.000 turista. Znalo je dnevno doći i po petnaestak autobusa punih turista.
- Ove godine smo ukupno imali četiri autobusa poljskih turista te poneki kombi koji je dovodio između šest i deset gostiju. Što se tiče organiziranih dolazaka turista u podrum, sezona je potpuno podbacila. Ali nije sve tako crno jer su srpanj i kolovoz bili izuzetno dobri što se tiče individualnih posjeta podrumu.

Posebno je kolovoz bio odličan, imali smo i veliki porast domaćih gostiju. I to izuzetno kvalitetnih i platežno sposobnih gostiju. Valjda je istinita tvrdnja da su to gosti koji su do sada ljetovali izvan Hrvatske. Naš restoran je značajno bolje poslovao nego prošle godine, vinarija je također zadovoljavajuće prošla - otkriva Matuško, koji procjenjuje da je slična situacija kod ostalih kolega vinara na Pelješcu.

Na Pelješcu počinje berba pošipa, a zatim idu ostale sorte. "Ovo će biti jako dobra berba. Prinos je jako dobar a kvaliteta grožđa izvrsna. Grožđe je zdravo, tako da očekujemo izvrsno vino iz ovogodišnje berbe. A gdje ćemo ga plasirati, to ćemo tek vidjeti“, ističe Violić Matuško.

Naš sugovornik procjenjuje da je promet njegove tvrtke manji za 50 posto u odnosu na godinu prije. Toliki je, dodaje, i višak vina. Međutim, unatoč svemu, Matuško vina će ove godine otkupiti grožđe od svih svojih kooperanata. Cijena grožđa kojega će ove godine sigurno biti viška u ponudi bit će niža nego prošle godine. Podrumi većine vinara su puni, tako da ih dio njih neće niti otkupljivati grožđe.

Potpore bez značaja

Osim potpora Vlade RH za plaće, Matuško kaže da nije koristio mjere prilagođene proizvođačima vina. Te mjere su prilagođene velikim proizvođačima jeftinijih vina na kontinentu. Njima je, smatra, ta mjera koja se odnosi na destilaciju dobra. Smatra da za većinu vinara u Dalmaciji koji proizvode vina višeg cjenovnog razreda ta mjera nije prilagođena.

- Ocat napravljen od naših vina može postići veću cijenu nego što je predviđeno tom mjerom. Iz tog razloga te napore možemo pozdraviti samo kao dobru volju ali za nas ta mjera ništa ne znači. Za masovne proizvođače to je dobrodošla mjera. Svaka kuna koja je dana kao pomoć u ovoj situaciji je svakako dobrodošla. Bojim se da pomaganje onima koji su odavno u lošoj situaciji ne vodi ničemu.

Što se tiče budućnosti, Matuško kaže da će sve će biti dobro što se tiče vinara u Hrvatskoj ako nam opstane turizam.
- Bez turizma bi nam bilo jako teško. Bez turizma bi možda mogli opstati samo mali obrtnici u Međimurju, a svi ostali bi bili u teškoj poziciji...

Zajednički trud i vrijedan doprinos mladih vinara

Mato Violić Matuško je suosnivač i dugogodišnji predsjednik udruge Pelješki vinski puti, koja je napravila veliki pomak u razvoju vinskog turizma i pozicioniranju Pelješca kao vinske destinacije.
- Sve nas je više i nismo jedni drugima konkurencija. Napredujemo kao destinacija, a polako se u rad udruge uključuju mladi vinari i oni zadnje dvije godine dosta pridonose radu. Pelješac ima veliki porast gostiju koji dolaze upravo zbog vinskog turizma.

Rastemo i razvijamo se u pravom smjeru. Ta priča će se samo nadograđivati - napominje Matuško.
Ova Udruga već 14 godina zaredom početkom prosinca organizira sve uspješniju i masovniju manifestaciju Dani otvorenih vrata peljeških podruma. Hoće li se održati ovogodišnja, veliko je pitanje.

Promašaj s poticajima

Matuško ukazuje i na problem s poticajima po hektaru koji su se dobivali za krčenje vinograda. Nije jednak trud iskrčiti hektar vinograda u Slavoniji na ravnoj i dubokoj zemlji i na dalmatinskom kršu. O posebnostima se trebalo voditi računa, ali se nije vodilo. U poljoprivrednoj politici, što se tiče vinarstva, griješilo se u pristupu. Nije se uvažavala činjenica da Hrvatska ima desetke mikroregija i da su problemi vinara u njima različiti, piše Slobodna Dalmacija.
 
16. travanj 2024 06:54