StoryEditorOCM
PrimorjeMinimalne kontrole

Na graničnom prijelazu Trebimlje-Čepikuće doći će do promjena: ‘Čuli smo da će Hrvatska ući u Schengen, onda će biti ovom hercegovačkom narodu, naročito graničnom, teže‘

Piše Dv
21. ožujka 2022. - 09:59

Međunarodni granični prijelaz Trebimlje - Čepikuće ne zadovoljava ni minimalne uvjete propisane Pravilnikom o standardima i uvjetima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza u BiH. Na mnogim prijelazima u Bosni i Hercegovini graničari dočekuju u improviziranim objektima, odnosno željeznim kontejnerima, donosi Okanal.

Na GP Trebimlje ili Trebinja bosanskohercegovačkoj policiji hrvatska je ustupila svoje punktove. Tako da, kad prelazite ovaj prijelaz, vi se već nalazite na hrvatskom tlu, gdje vas tek dočekuje kontrola bh. policije, dok se prava granica nalazi nekoliko metara niže. Graničari su nam potvrdili da im je rečeno kako će uskoro morati napustiti ove prostorije i vratiti se u improvizirane kontejnere. Turistima je ovo ružna slika, a lokalcima lakši svakodnevni prijelaz, jer su kontrole ovdje minimalne.

Veliki broj mještana Trebimlja se u prijeratnim i ratnim godinama iselio u Hrvatsku, zbog čega ovo mjesto danas djeluje zaboravljeno. Srećko Kriste odlučio se na povratak nakon 49 godina. Sada se kaže bavi poljoprivredom, a nešto proizvoda nosi obitelji u Hrvatskoj. Najavljenih pojačanih kontrola od strane Hrvatske se pribojava.

- Čuli smo nešto kao navodno da će Hrvatska ući u Schengen, onda će biti ovom hercegovačkom narodu, naročito graničnom, teže, tako nam je zapisano, kazao nam je Srećko Kriste.

Trebimlje je svega 40 minuta udaljeno od Dubrovnika, dok su prve plaže svega 15 minuta daleko. Zbog toga se u ljetnim mjesecima ovdje bilježe velike gužve, pričaju nam lokalci.

- Imamo i turiste koji idu prema Mostaru i obratno. Mi koji ovdje živimo točno znamo kada je najmanja gužva pa to iskoristimo kako bi se spustili na more, priča nam Zvonko Kriste.

Zvonko se sa suprugom Faketom iz Njemačke vratio u Trebimlje prije nekoliko godina. Sada, kaže, uživaju u netaknutoj prirodi i svim ljepotama ovog kraja. Mjesto inače broji oko 20 domaćinstava, a posljednjih godina doživjelo je ekspanziju te su mnogi, poput naših sugovornika, odlučili napraviti kuću ovdje, piše Okanal.

- Moj muž ima korijene odavde zbog čega smo zadnjih 40 godina dolazili, obilazili rođake i prijatelje. Ja sam svaki put plakala kad bi se trebali vratiti. Jednog dana smo čuli kako općina prodaje parcele. Mi smo među prvima reagirali i kupili, kao i naša dva sina, kaže Faketa.

24. travanj 2024 06:48