StoryEditorOCM
PrimorjePRIMOPREDAJA VOZILA

Njemački prijatelji iz DVD-a Kleinmachnow kolegama iz DVD Slano donirali zapovjedno vozilo. Pomažu im već godinama, razvilo se jedno predivno prijateljstvo

Piše Gabrijela Bijelić
13. svibnja 2022. - 12:08

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kleinmachnow iz Njemačke, dobitnici ovogodišnje Nagrade za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu, jutros su ponovno potvrdili dugogodišnje prijateljstvo i solidarnost s kolegama iz DVD-a Slano kojima su donirali kombi posebno dizajniran kao zapovjedno vozilo sa satelitskom komunikacijom prilikom terenskih intervencija.

image

Njemčako DVD slavi 90 godina

Božo Radić/Cropix

Predsjednik DVD-a Slano Nikša Bianchi kaže nam kako je ovo samo jedna u nizu donacija njemačkih prijatelja kojima su kroz godine osnažili vozni park i opremljenost vatrogastva od matičnog Dubrovačkog primorja, preko Pelješca sve do Mljeta i Lastova:

- Naša priča počinje još 2003. kad su gosti iz Kleinmachnowa, malog naselja u predgrađu Berlina prvi put došli ovamo na odmor i pitali što nam treba od alata. Sljedeće godine mi smo prvi put posjetili njih i vratili se doma s cijelim tovarom pila, odora, kaciga, čizama, svašta smo dobili. Potom su nam dali kombi koji smo predali u Putnikoviće, pa onda dva vozila od kojih smo zadržali ono tehničko, a jedno poslali u Konavle. Dvije godine poslije njihov donirani kombi ustupili smo DVD-u Majkovi, a u onoj godini velikih prekograničnih požara jedno smo vozilo dali u Ravno, da gasitelji imali s čim raditi. Preklani je i DVD Janjina dobilo malo vozilo zahvaljujući Nijemcima. Oni su nam u međuvremenu dali još tri alata za spašavanje u prometnim nesrećama koje smo rasporedili za Mljet, Opuzen i Lastovo – nabraja nam Bianchi cijelu seriju većih donacija iz Kleinmachowa.

 

image
Božo Radić/Cropix

Manjim pošiljkama opreme, vatrogasnih cijevi, kaciga, obuće broja se ne zna, dodaje naš sugovornik:

- Kad uzmete u obzir da samo vatrogasni kombinezon i čizme koštaju 1500 kuna, a da mala društva financira lokalna uprava, jasno je da je jako teško sve to nabaviti bez pomoći sa strane. Upravo zbog svih ovih donacija i prijateljstva dugog 19 godina kandidirali smo DVD Kleinmachow za nagradu Županije koju su dobili prekjučer. Primio ih je i župan Nikola Dobroslavić, a jutros je u nazočnosti načelnika Dubrovačkog primorja Nikole Knežića obavljena primopredaja zapovjednog vozila koje ćemo u suradnji sa Županijskom vatrogasnom zajednicom opremiti i prilagoditi potrebama vatrogastva i Civilne zaštite. Koliko je takvo vozilo važno, pokazuje slučaj nedavnog potresa u Petrinji kad je vozilo upućeno iz Rijeke za petnaestak minuta uspostavilo komunikaciju sa svim žurnim službama – ispričao nam je Bianchi i otkrio kako su im njemački prijatelji u ovoj turi poslali još šest vozila za potrebe borbe s požarima.

Zanimljivo je da će ove godine čak dvaput izmijeniti i uzvratne posjete, jer DVD Kleinmachnow slavi devedesetu obljetnicu postojanja, a DVD Slano sedamdeseti rođendan.

image

Primopredaja njemačkog zapovjednog vozila za DVD Slano

Božo Radić/Cropix

U Berlinu 400 vatrogasaca u smjeni

U sklopu dugogodišnje suradnje, naši Primorci iz godine u godinu odlaze u posjet DVD-u Kleinmachnow, a uvijek idu drugi vatrogasci kako bi svi stekli iskustva iz velike sredine kakav je Berlin:

- Dovoljno je reći da u berlinskoj postrojbi jednoj njihovoj smjeni dežura 400 vatrogasaca – ističe Nikša Biachi benefite posjeta njemačkim prijateljima, većinom rođenih u Istočnoj Njemačkoj. Zanimljivo je da je upravo kroz njihovo selo prolazio zloglasni Berlinski zid srušen 1989.godine.

16. travanj 2024 10:06