StoryEditorOCM
ŽupaPRAVA POSLASTICA

Njihovo je vrijeme, evo kako se spravljaju župske tučene masline

Piše A.Ke.
21. rujna 2024. - 07:33

Tučene zelene masline prava  su poslastica, a ovih dana spravljaju se za zimnicu.  Ako ih još niste natukli, pravo je vrijeme za to. Evo i kako.

 

Potrebno je

10 kg zelenih maslina (ne prezrelih, čvrstih) ili količina po želji

voda

sol

divlji morač (komorač)

Priprema

1.

Svježe ubrane masline natući drvenim batom za meso, vodeći računa da će svi obližnji zidovi biti poprskani crnim točkicama ako ih prije toga ne zaštitite:), stoga je najbolje ovaj dio posla raditi negdje na otvorenom. Snaga kojom ćete lupnuti svaku maslinu ne smije biti prevelika jer maslina mora samo napuknuti i zadržati oblik.

2.

U veliki lonac staviti masline i naliti vodu tako da ih prekrije i poklopiti. Ostaviti ih tako da se kišaju 24 h. Sutradan ocijediti vodu, malo proprati masline i ponovo pokišati u čistu vodu. Postupak ponavljati 13 dana. Na ovaj način masline će pustiti višak ulja i odgorčiti se.

3.

Nakon 13 dana masline ocijediti i prebaciti ih nakratko u neku drugu posudu, vodeći računa da ih dirate što manje rukama.

4.

Nabrane stabljike sa cvjetovima divljeg morača narezati škarama na štapiće duge 2-3 cm.

5.

Uzavreti količinu vode (onoliko koliko je bilo potrebno da se masline prekriju tijekom 13-stodnevnog kišanja) i dodati sol (odokativno da voda bude slana).

6.

U lonac u kojem su se kišale vratiti debeli sloj maslina, posuti štapićima morača i tako sve do vrha dok sve ne potrošite, a na vrhu trebaju biti masline, zatim sve zaliti vrućom slanom vodom. Poklopiti i ostaviti tako 24 h.

7.

Sutradan lončićem ili većom žlicom puniti male staklenke i zaliti tekućinom. Masline je bolje držati u malim staklenkama jer tako duže ostaju čvrste i duže ih možete konzumirati.

8.

Nakon deset dana masline su spremne za jelo. Jestive su sve dok su čvrste. Ako ih čuvate na tamnom i hladnom mjestu, mogu se jesti i nakon 6 mjeseci.

21. rujan 2024 07:35