StoryEditorOCM
ŽupaJE LI TO MOGUĆE?

Općina je nemoćna: zbog divljeg brgatskog deponija, Župi dubrovačkoj prijeti žeđ usred ljeta i paklenih vrućina!

Piše Ahmet Kalajdžić
5. srpnja 2024. - 18:54

Osim što se cijelo brdo ilegalnog otpada šuta ispriječilo trasi elektrodistribucijskog smjera opskrbe, ugrozilo je i opskrbu vodom polovici Općne Župa dubrovačka, Naime, ispod tog brda zemlje i građevinskog šuta nalazi se glavna, odnosno magistralna vodoopskrbna cijev za zapadni dio Župe te je uslijed sve veće težine zemlje i šuta i sve veća i opasnost od njezina pucanja. Što bi to značilo za Župljanje usred ljeta, ne treba ni govoriti. 

image

 Teški kamioni i dalje nesmetano odlažu šut

čitatelj/

Opskrba Postranja i Brgata

Činjenica je da područje Župe dubrovačke ima i drugi vodoopskrbni pravac, onaj iz smjera Duboke Ljute u Platu te dijelom Zavrelja u Mlinima. No, zapadni dio Župe se opskrbljuje vodom iz Omble te je jasno da bi u slučaju pucanja cijevi koja je pod naslagama šuta bilo nužno raditi žurne "premosnice", a mještani bi neko vrijeme svakako bili bez vodoopskrbe. Pokušali smo od komunalaca "Vodovoda Dubrovnik" doznati koliko je doista ozbiljna i upitna sudbina valjane vodoopskrbe više tisuća stanovnika tog dijela naše županije te kako kroz naslage zemlje i šuta, visoke mjestimice više od 8- 9 metara, doći do puknute cijevi i otkloniti kvar te što je "Vodovod Dubrovnik" učinio na prevenciji tog problema. Iz Uprave smo dobili slijedeći odgovor:

image

Šut se odlaže uglavnom u dane vikenda

čitatelj/

-”Vodovod Dubrovnik” je upoznat s predmetnom situacijom. Radi se o vodoopskrbnom cjevovodu koji od crpne stanice Čelopeci vodi do vodospreme Barbara, a koja opskrbljuje područje Postranja i Brgata i koji je, zbog nagomilanog materijala, trenutačno teško dostupan u slučaju potrebe za intervencijom. Oko ovog slučaja Vodovod je proteklih godina bio u intenzivnoj komunikaciji s Općinom Župa dubrovačka te je, u koordinaciji s njima, poduzimao radnje i prijave prema nadležnim tijelima, koje do danas nisu polučile željeni rezultat- ističe se u odgovoru kojeg potpisuje glasnogovornik te komunalne tvrtke Tihomir Matić koji je prenio i slijedeći stav Uprave ”Vodovoda Dubrovnik”:

 

Na Donjem Brgatu struje nema čim zagrmi dok kabeli vise s pala: evo zbog čega bi cijela Župa mogla ostati u mraku

image

Zbog odrona odloženog šuta pukla je drvena pala, a mogla bi i vodovodna cijev

čitatelj/

-Iako ovu situaciju smatramo problematičnom zbog poteškoća pri popravku mogućeg kvara na tom cjevovodu, ”Vodovod Dubrovnik” nema ovlasti intervenirati već je to isključivo na institucijama pravne države, a čije se odluke u ovom slučaju već godinama ne poštuju. U slučaju da dođe do oštećenja ovog cjevovoda na tom području Vodovod Dubrovnik, Vodovod će, kao iz za sve ostale druge slučajeve puknuća istog sanirati, ali i prijaviti oštećenje nadležnim institucijama, a ujedno počinitelja teretiti za troškove sanacije istog.

image

Brdo odloženog šuta prijeti puknužem vodoopskrbne cijevi

čitatelj/

Općina priznaje da je nemoćna

Raspitujući se o sudbini nelegalnog deponija doznali smo da su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša RH s nadležnom Inspekcijom u dugogodišnjem postupku naložile njegovo uklanjanje. Međutim, unatoč presudama država nije reagirala te je nastala zastara! Nakon toga je problem prebačen lokalnoj samoupravi koja tu apsolutno ne može ništa napraviti nego tek pisati prekršajne i naloge za upravljanje, što oni tumače kao da ”slona gađamo dječjom praćkom”. Naime, redari redovito obilaze teren i pišu prijave kad zateknu počinitelja, što sudstvo odradi na svoj način. Na deponiju se povremeno nalazi i nadzorna kamera, ali se iz nepoznatog razloga kamera povremeno uklanja te ponovno montira umjesto da je vlasnik deponija jednostavno, po potrebi i svom nahođenju, jednostavno upali ili ugasi. U Općini Župa dubrovačka smo već ranije doznali kako prekršajni nalozi nemaju nikakvog efekta, kao i to kako ”znaju da je gospodin N.M.M. koji koristi tu česticu instalirao nadzornu kameru, što policija zna te smo ih uputili da pregledaju snimke, utvrde počinitelje i da ih kazni, te smo čak, na razini države, tražili zajednički sastanak s nadležnima jer je to besmisleno i dalje ovako ne može. Ne želimo naše redare dovoditi u neugodnu situaciju da ih tuku. Nikako! Jer, apsurdno je da država proslijedi općini ono što sama nije uspjela napraviti! Tražili smo da se provjere cesta i legalnost, da građevinska inspekcija ili netko drugi to zatvori. Općina nema instrumente za to: cesta je županijska, a znaju se nadležnost policije i Građevinske inspekcije- pojašnjavaju iz Općine Župa dubrovačka. 

image

Šut je velika opasnost za vodoopskrbu

čitatelj/

(De)montaža nadzorne kamere

Mještani nas uvjeravaju kako se nadzorna kamera na doivljem deponiju povremeno postavlja a potom, iz nepoznatog razloga, ponovno demontira. Najnoviji primjer uklanjanja videokamere dogodio se nedavno kad je ekipa jedne nacionalne TV-kuće snimala prilog o Brgatu: vlasnik je, vjerojatno, pomislio da je tema priloga upravo divlji deponij te je kameru uklonio dan nakon posjeta TV-ekipe. 

05. srpanj 2024 18:55