StoryEditorOCM
ŽupaISPAŠA ZA PČELE|

Općina Župa osigurala sadnice medonosnih biljaka pčelarskoj udruzi Ruzmarin, od Ministarstva zatražena izmjena programa potpore

Piše DV
22. travnja 2021. - 15:15

Prije nekoliko dana Općina Župa dubrovačka donirala je 200 sadnica medonosnog bilja i stabala Pčelarskoj udruzi Ruzmarin. Udruga je sadnice podijelila svojim marljivim članovima koji će ih zasaditi diljem Župe dubrovačke kako bi u sušnom ljetnom periodu pčele imale sigurnu pašu.

Priča o tome koliko su pčele ugrožene već je poznata,kako u svijetu tako i u Župi pa je ideja za rješavanje ovog problema na koju je došla Općina itekako značajna .

Znanstvenik Albert Einstein svojedobno je izjavio: "Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života." Bez pčela, nema oprašivanja, ne bi bilo plodova, hrane pa ni ljudi.

Znajući njihovu važnost , dvadeset i sedam naših župskih pčelara iz Udruge Ruzmarin vrijedno brinu o svojim pčelama i pčelinjacima . Osim što njihove pčele proizvode med, također doprinose ekosustavu na način da oprašuju biljke.

Župski pčelari vode brigu i o zdravstvenoj zaštiti pčelinjih zajednica, pomažu pčelarima kojima nastradaju pčele, a kroz razne radionice i sudjelovanja na sajmovima i predavanjima educiraju se kako bi što bolje brinuli o svojim pčelama.

Danas je u prostorijama Općine održan sastanak načelnika Nardellia sa predsjednikom Pčelarske udruge Ruzmarin Matom Kristovićem i podpredsjednikom Matom Kesovijom na temu pomoći kroz poticajni program.

Općina Župa dubrovačka putem Programa potpore male vrijednosti u poljoprivredi za razdoblje 2021.-2027.podupire rad pčelarske udruge. U ovoj je godini, iz nepoznatih razloga,  nestao veliki dio pčela u cijeloj Hrvatskoj i u svijetu, pa je Općina odlučila zatražiti od Ministarstva poljoprivrede suglasnost na izmjenu programa potpore male vrijednosti na način da se program proširi na mjere „obnove pčela“  i da se poveća ukupni iznos potpore za pčelare.

05. srpanj 2024 15:59