StoryEditorOCM
ŽupaŽUPA DUBROVAČKA |

ZORAN ĐUROKOVIĆ Projekt kanalizacije u Čibači od nekoliko stotina milijuna kuna značit će puno za područje Župe koja bilježi porast stanovništva

Piše dv
10. svibnja 2021. - 14:29

Danas je u Općini Župa dubrovačka održan sastanak načelnika Silvia Nardellia s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktoricom Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana u Hrvatskim vodama Irinom Puticom. Tema sastnaka bio je projket aglomeracije i početka izgradnje kanalizacijske mreže Čibača. Na sastanku su bili i predstavnici dubrovačkog Vodovoda predsjednik Uprave Lukša Matušić i član Uprave Vicko Begović.

image
Tonći Plazibat/cropix

Prije nekoliko dana izabran je najpovoljniji ponuditelj za prvu fazu kanalizacijske mreže Čibača. Kako je istakao župski načelnik radit će se kompletna rekonstrukcija rijeke Tarante, ali i njenih pritoka. Dobivena je lokacijska dozvola za radove južno od državne ceste D-8 koji su preduvjet za realizaciju turističke zone Kupari I, a u drugoj fazi radovi na sjevernoj strani državne ceste.

- Ovaj projekt uređenja korita Tarante riješit će pitanje odvodnje cijele Župe jer je Taranta sa svojim pritocima glavni kanal oborinske odvodnje za skoro cijelu Župu – istaknuo je Nardelli.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je kako se na području Župe dubrovačke očekuju veliki zahvati:

-U lipnju krećemo s nabavom studijske i projekte dokumentacije vrijedne 6 milijuna kuna, od čega će 85 posto biti sredstva Hrvatski voda, a manji dio je na jedinici lokalne samouprave. Projekt je o od nekoliko stotina milijuna kuna koji će značiti puno za područje Župe koja bilježi porast stanovništva – rekao je Đuroković.

image
Tonći Plazibat/cropix

Na pitanje obuhvaća li projekt aglomeracije i priključenje vodoopskrbno sustava Župe dubrovačke na pročistač u Komolcu, odgovorio je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić.

-Spajanje s pročistačem predstavlja drugu fazu u budućnosti. Kroz Aglomeraciju Dubrovnik je svakako predviđeno spajanje uređaja s izvorištem Palata, a u budućnosti je i kroz Aglomeraciju Župa predviđeno spajanje pročistača s izvorištem Duboka ljuta pa će i područje Župe biti pokriveno uređajem – rekao je Matušić.

19. travanj 2024 04:13