Eko jadrana head

Partneri projekta:
HEP
JADROLINIJA
JANAF
10714435
ŠTO NAPRAVITI

Razmišljanje o velikom plavom kontejneru, počinje od nas samih

Piše Tanja Šimundić Bendić
Foto Luka Gerlanc/Cropix
24. ožujka 2022. - 09:33

Bacate li i na pod svoga doma plastične kese, ambalažu, ostavljate li smeće po krevetu ili kauču, prosipate li po WC-u masnoću i ulje, i sve to zaboravljate počistiti uza sobom? Ako to ne radite doma, a vjerujte nam na riječ i takvih ima, zašto onda more koristite kao ogromnu kantu za smeće? Pa u njega ubacujete sve što vam smeta u životu, od igle do lokomotive. Kako se ponašamo s otpadom, takav nam je karakter, takvi smo ljudi, toliki smo uredni i čisti. Pa kada vam sljedeći put dođe da u plićak ubacite staru tuš kabinu ili štednjak, radije promislite da vam se sutra na istom tom mjestu, zbog tog istog komada metala može ozlijediti dijete, unuče. Ili vi sami.

Razmišljanje o otpadu počinje od nas samih. A na sljedeću generaciju prenosi kućnim odgojem. Pa ako je vama normalno pepeljaru punu čikova ili plastičnu bocu isprazniti i baciti preko balkona, što se onda čudimo mladosti koja to svakodnevno tijekom izlazaka radi na plažama diljem naše obale. Obrazac se ponavlja. No ne zaboravimo, otpad nas guši, i koliko god se smijali tim tezama, mi ga jedemo, udišemo, trujemo se njime.

Stoga, da bi naš život učinili ljepšim, pustite more da miruje. Otpad odnesite u reciklažna dvorišta ili u sabirne centre. Umjesto plastičnih kesa za nošenje namirnica upotrijebite platnene. Čikove ne bacajte u kanalizaciju, na ulice ili u more. Smeće koje vam ostaje nakon izleta ne istresajte preko palube, ubacite ga u vreću, odnesite ga u kantu za smeće. Napravit ćete puno i sebi i svima nama.

Ono što nam može pomoći su trajne edukacije na temu zaštite okoliša, predavanja, radionice, za sve dobne skupine, od vrtića do umirovljenika. U zaštiti od otpada koji nas guši sve više, dobro bi svima došlo i sudjelovanje u eko akcijama. Pridružite se volonterima, upoznajte nove ljude, boravite u prirodi, i pomognite Majčici Zemlji da ozdravi. I ne bacajte štapiće za uši u kanalizacijski sustav, jer su oni rezervoar opasne mikroplastike. A kada sve to ne pomogne, možda hoće jače kontrole, ali i novčano kažnjavanje štetočina koji naše lijepe plaže uništavaju svojim smećem.

Svake godine u more se baci u prosjeku od 4,8 do 12,7 milijuna tona plastike. Jednostavno rečeno, ne budi dio te negativne ekipe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 05:45