StoryEditorOCM
EU izbori 2024(NE)BITNI IZBORI

Slijedi žestoki obračun u SDP-u i borba za tron! Grbin je bivši, njegov pad je počeo kad mu je Milanović oteo stranku...

Piše Ivo Bonković
10. lipnja 2024. - 01:23

Nema crnog labuda kod HDZ-a. Polako, ali sigurno, na tragu parlamentarne pobjede Andrej Plenković je pomeo konkurenciju na europskim izborima.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

HDZ je tri puta dobio na nacionalnim izborima, i taj sada već pobjednički mentalitet lako se prelio na euroizbore. Da ne bi bilo iznenađenja sam je Plenković poveo listu, i pogodio. Tih skoro 35 posto je neki uobičajeni postotak za vladajuću stranku, i izgleda da ih baš ništa ne može srušiti ispod tog rezultata. Plenković definitivno ima razloga za zadovoljstvo, ovo je i veliki napredak u odnosu na prošle euroizbore, i već sutra prvi čovjek HDZ-a okreće se novom cilju - preseljenju svog čovjeka na Pantovčak.

Davor Bernardić, taj Davor Bernardić, taj čovjek kojeg su kasnije SDP-ovci iscipelarili i proglasili najneuspješnijim predsjednikom u povijesti, osvojio je na euroizborima četiri mandata.

image
Goran Šebelić/Cropix

Peđa Grbin, taj Peđa Grbin, osvojio je - četiri mandata. Čemu sve ovo što se događalo u posljednjih pet godina, kada je rezultat isti. OK, postoji jedna za SDP-ovce utješna vijest - osvojenih gotovo 26 posto glasova, a s druge strane potonuće glavnog konkurenta - Možemo.

Rezultat je zapravo bolji od stvarnog rejtinga socijaldemokrata zbog činjenice da su zaista imali jaku listu - sve provjereni "euroborci" uz još nekoliko zvučnih imena. Ali opet, nisu prebacili Bernardića. Ukratno - poraz. Slijedi obračun do posljednjeg esdepeovca, borba za tron. Grbin je bivši, ne od danas već od onog petka kad mu je drumski razbojnik s Pantovčaka oteo stranku i proglasio se premijerskim kandidatom. Noć pred Grbinom idealna je da posloži sve svoje stvari u kartonske kutije i prije jutra se pokupi s Iblerovog trga. Gotovo je. Bernardić, Grbin, ista stvar.

Domovinski pokret je preživio brak s HDZ-om, koji je bio sasvim očekivan, o čemu je autor ovog teksta pisao puno prije parlamentarnih izbora, ali je dio njihovih glasača bio time šokiran, jer kako je moguće ići u koaliciju sa strankom koju se tako žestoko napadalo tijekom kampanje. Smiješno, naravno. Ali DP je uspio sve to preživjeti, kao i sve što se proteklih tjedana pisalo o trojci njihovih ministara, pa o Bartulici.

Možemo se polako ali sigurno gasi. Je li problem bio u tankoj izbornoj listi, ili je sve ovo kazna birača što Možemo nije htio sa SDP-om na parlamentarnim izborima u djelomičnu koaliciju. Što je HDZ-u omogućilo pobjedu. Zar za Možemo i njihove birače, a oni se predstavljaju kao veliki europejci i naprednjaci, nisu upravo euroizbori trebali biti bitni, gotovo pa presudni? Očito ne. Puno je toga fejkano u politici, te priče iz Možemo publika više ne pije.

Most je dobio što je zaslužio. Morali su odlučiti - Raspudići ili Miletić. Odabrali su Miletića, i sada su ispali iz igre. Upravo je bračni par Raspudić dao novi polet stranci prije pretposljednjih parlamentarnih izbora, a raskol koji se dogodio nedavno Most je sveo na grupicu uvijek istih ljudi koji ponavljaju uvijek iste priče s vječnim zaključkom - nećemo s nikim u vlast. Pa ne morate.

I tu je priči kraj, protestni glasovi išli su u tabor influencerice Nine Skočak, i došla je skoro do praga. Ajde bravo. I da, Mislav Kolakušić nije prošao. Ima nade za Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 05:35