StoryEditorOCM
Izbori 2021Sa svoga kauča

Bago komentirao izborne reultate, prognozirao ishode u najvećim gradovima, a HDZ prozvao ‘najjačom strankom‘: ‘Najveći su problem Zagreb i Split...‘

Piše PSD
17. svibnja 2021. - 00:48

Prve privremene rezultate lokalnih izbora za Dnevnik.hr analizirao je politički komentator Mislav Bago, koji je po prvi put izbore pratio iz svog dnevnog boravka.

Komentirao je konačni rezultat HDZ-a.

- HDZ će nakon ovih izbora biti najjača stranka. Oni su na prošlim izborima imali 12 župana. Trenutačno imaju četiri župana i vode u devet županija. HDZ-u i SDP-u, meni se čini, najveći su problem dva najveća grada Zagreb i Split. U Zagrebu je SDP doživio katastrofu, HDZ odabirom Davora Filipovića također. Druga stvar je Split. HDZ je imao tamo prednost tijekom cijele kampanje, ali moment u kojemu je Puljak preuzeo vodstvo u drugom će krugu možda biti presudan da Puljak ima veći rezervoar i prikupi glasove. To će biti prvi put u povijesti da dva velika grada neće voditi ljudi iz iste stranke, naglasio je Bago. Dodao je da je HDZ u ostatku zemlje prošao dobro.

Istaknuo da ne pamti ovako tijesne rezultate, pogotovo za drugo mjesto.

- Ovi izbori bit će obilježenom utrkom za drugom mjesto u četiri velika grada, kazao je.

- Gotovo je sigurno da će Tomislav Tomašević će biti novi gradonačelnik Zagreba u drugom krugu, kao i Ivan Radić u Osijeku. Teško je moguće da ih itko nadoknadi. Tomašević i Radić imaju veliki bazen za drugi krug, tako da je to relativno gotova trka.

Iznenađenje je Ivica Puljak, koji je relativni pobjednik ovih izbora. On nema stranačku infrastrukturu kao što ima HDZ u Splitu ili Zagrebu. Ostalo je sve predvidivo.

Što se tiče Filipovića u Rijeci, on je relativni pobjednik i čeka kandidata HDZ-a ili nezavisnog Štimca. Analiza je prava za HDZ i SDP da su obje stranke podbacile u Zagrebu. SDP je prošao katastrofalno'', analizirao je Bago.

Komentirao je za Novu TV i izlaznost.

- Ovo je zapravo dobra izlaznost. Na ove izbore je izašlo 20.000 birača usprkos pandemiji, usprkos kiši koja je poslijepodne padala. Vrlo vjerojatno ćemo doći do 50 posto, ali rekao bih da se očiste birački popisi jer u posljednjih nekoliko godina nekoliko stotina tisuća građana je napustilo ovu zemlju, a nije riješilo biračke spiskove. To je najvidljivije na istoku Hrvatske. Stoga su i ovi neki od izlaznih pokazatelja zanimljivi.

Zašto je u Vukovarsko-srijemskoj takva eksplozija izlaznosti u odnosu na protekle četiri godine? Zanimljivo je da je od pet slavonskih županija u tri županije zapravo veća izlaznost od Zagreba. U Ličko-senjskoj županiji čovjek bi rekao da je u pitanju referendum, pogotovo u Gospiću, gdje je svaki drugi stanovnika glasao do 16:30. No to je ipak manja izlaznost Ličana. Ova izlaznost je uvjetna jer imamo nesređene biračke popise, zaključio je.

- Dosadašnja iskustva govore da su te izlazne ankete pogodile trendove, postotke, relativne pobjednike, stoga će večeras u 19 sati slika unutar četiri grada biti više-manje jasna, ocjenjuje Mislav Bago.

Komentirao je i koncept izborne šutnje.

- To je relikt prošlosti koji smo prenijeli kada smo ’90-ih ušli u višestranačje. Sasvim je jasno da je to zapravo istrošeni instrument. Na izborni dan svi pričaju o izborima, kandidatima, vi praktički preko društvenih mreža možete voditi kampanju, DIP vam ne može ništa. Ja uistinu mislim da to treba ukinuti, nema smislila da se mi u subotu i nedjelju pravimo da izbori ne postoje pa ne smijete kandidate ni slikom pokazati, a do jučer su nas bombardirali i od 19 sati će nas opet bombardirati. Cijeli je niz stvari, ali bi to prvo trebalo mijenjat, zaključuje Bago.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:55