StoryEditorOCM
Izbori 2021HERCEG VS. KALAJŽIĆ

HDZ s mladom snagom želi preuzeti Vrgorac od ‘Pranića poslije Pranića‘, SDP još dvoji hoće li sa svojim kandidatom pred birače na svibanjskom glasanju

12. travnja 2021. - 14:09

Nakon što su građani napokon mogli sjesti na štekat i popiti kavu, glavno pitanje ovih dana u Vrgorcu je može li se HDZ vratiti na vlast ili će Nezavisna lista mladih (NLM) u neformalnoj koaliciji sa SDP-om i dalje voditi Tinov grad.

Prvi je s kandidaturom za novi mandat u javnost izišao upravo NLM, odnosno aktualna lokalna vlast, koja je nakon ulaska sadašnjega gradonačelnika Ante Pranića u utrku za župana, odlučila u "vatru" gurniti njegova zamjenika i stranačkog kolegu Milu Hercega.

Vrgorac je tijekom proteklih godina napustilo dosta mladih ljudi, daleko je to bilo od promocije koju je plasirala aktualna vlast. Unatoč tome, mora se reći da se radilo i gradilo. Završila se poduzetnička zona "Ravča", pokrenule su se inicijative oko vodoopskrbe, šminkale su se gradske ulice, ulagalo se u predškolski odgoj, ali su sela ostala "kratkih rukava".

Dogradonačelnik Herceg računa da će na valu dijela promjena moći doći do četvergodišnjeg mandata u "glavnoj fotelji", ali do nje se neće baš moći prošetati kao njegov prethodnik Pranić uz kojeg su 2017. stali gotovo svi poduzetnici i SDP kao najveća dotadašnja oporbena stranka koja nije imala svojega gradonačelničkog kandidata.

Herceg bi mogao imati problem što ne može "aktivirati" SDP-ovo biračko tijelo poput Pranića, jer su njegovi korijeni iz Prologa, s hercegovačke strane granice. No, s druge strane, moći će više računati na nezadovoljne HDZ-ove glasače, jer se u kuloarima može čuti da su njegovi prvi politički koraci vezani uz sestrinsku stranku HDZ 1990. iz BiH.

Osim toga, aktualni NLM-ov kandidat ima dobar pristup u kontaktima s ljudima, zna puno bolje od Pranića prići "malom" čovjeku i mnogi su mu skloni dati epitet "narodnog čovjeka".

Ta stranka u svojem timu okuplja i bivše pravaše, i SDP-ovce, i nekadašnje HDZ-ovce, i tu treba dobro znati balansirati, kao i sve apetite zadovoljiti, što im je polazilo četiri godine za rukom, a hoće li još četiri znat ćemo nakon svibanjskih izbora.

S druge strane HDZ, nakon petogodišnjeg posta i rušenja njihova gradonačelnika Rudolfa Grljušića s vlasti u kojem je sudjelovala cijela oporba s poduzetnicima, ali, ne zaboravimo, i manji dio članova te stranke, želi se na vlast vratiti s Markom Kalajžićem, mladim predsjednikom vrgorske organizacije, koji je objavio svoju kandidaturu.

Kalajžić je bio član stranačke Mladeži i predsjednik ogranka u Dusini, a široj javnosti postao je poznat kada je prije nekoliko mjeseci pobijedio tadašnjeg povjerenika Zdravka Primorca u utrci za predsjednika lokalnog HDZ-a.

I to je njegov najveći problem u ovom trenutku jer pred njim je zadatak i pitanje kako ujediniti stranku koja ima svoje biračko tijelo po cijelom kraju, ali se prije nekoliko mjeseci duboko podijelila između dvaju svojih kandidata.

Osim toga, veliki problem mogle bi mu predstavljati "prilivode" odnosno ljudi koji su prije pet godine rušili HDZ, a sad se vrte oko njega nadajući se da će stranka pobijediti na lokalnim izborima kako bi oni ponovno mogli izvući sitnu korist.

Nakon završenog fakulteta Kalajžić godinama radi na obiteljskom imanju i s ocem proizvodi vino. Radio je i na plantaži danas propale "Vrgorske vinarije", ali za ovakvu ozbiljnu političku igru, bez obzira na lokalnu razinu, treba mu još malo utakmica u nogama.

No, HDZ-u ide na ruku stanje u brojnim vrgorskim selima koja godinama vape za ozbiljnim ulaganjima, zatim kadroviranje i stanje u gradskim tvrtkama i ustanovama, zasićenost određenim ljudima...

SDP kao treća politička snaga u Vrgorcu još kalkulira hoće li gurnuti svojeg "pulena" u gradonačelničku utrku. Kako doznajemo, očekuje se ključni sastanak Gradskog odbora nakon kojeg bi ta dvojba trebala biti riješena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:43