StoryEditorOCM
Izbori 2021DUEL Doktora znANOSTI

Hoće li HDZ u drugom krugu izvući Puljku nove kompromitirajuće snimke s pjevanjem ustaških pjesama? Mogli bi, ali...

16. svibnja 2021. - 23:09

Sada se već pouzdano zna ono što su nagovijestile i izborne ankete – u drugi krug izbora za gradonačelnika Splita ulaze Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ).

Na individualnoj razini bore se dva doktora znanosti – fizičar kojeg prati iznimna akademska reputacija (Puljak) i ekonomist kojeg prate optužbe da je plagirao doktorat (Mihanović).

Naivni promatrač bi rekao: Puljak je u prednosti.

Ali na kolektivnoj razini stvari stoje drukčije: tu se sučeljavaju relativno nova stranka nejake stranačke infrastrukture (Puljkov Centar) i etablirana partija s najjačom infrastrukturom u državi (HDZ).

Može li, dakle, snaga partije anulirati individualnu akademsku prednost?

Teoretski, naravno da može. Pritom osobito važnu ulogu zauzima propagandna mašinerija HDZ-a, koja u iduća dva tjedna može „izvaditi utrobu” Mihanovićevu protukandidatu, naročito ako uspije iskopati kakav problematičan detalj iz Puljkove prošlosti.

Recimo – pjevanje ustaških pjesama u mladosti.

Upravo je tu mogućnost nakon prošlotjedne HTV-ove emisije „Otvoreno” najavio SDP-ov kandidat Ante Franić, koji je u emisiji optužio Puljka da je 90-ih u više navrata s crkvenim bendom svirao po pirevima, pri čemu je, navodno, sastavni dio repertoara činio i „ustaški blok” pjesama i koračnica.

„HDZ će u drugom krugu protiv Puljka izvući nove kompromitirajuće snimke i potopiti ga”, prognozirao je Franić nakon „Otvorenog”.

No hoće li, pod uvjetom da takve snimke zbilja postoje, HDZ to doista i učiniti?

Na prvi pogled – hoće. Zašto ne bi?

Ako se kandidatu koji se predstavlja kao glas uljuđenog građanskog Splita mogu naći snimke na kojima arlauče „Juru i Bobana”, to bi trebalo nagnati centrističke i lijeve glasače da zgađeno odustanu od Puljka i na dan izbora ostanu doma.

Na drugi pogled, međutim – HDZ to možda i neće napraviti.

Jer pokazalo se da već objavljena snimka iz ranih 90-ih, na kojima Puljak doista pjeva ustaške pjesme, rečenom kandidatu uopće nije naštetila.

Dapače, nakon toga mu je još i porastao rejting u anketama, a sudeći po prvim izbornim rezultatima, i na samim izborima.

Štoviše, čini se da je i dio glasača Jakova Prkića – koji je politički pozicioniran ljevije od Puljka - već u prvom krugu odlučio dati glas Puljku, kao kandidatu koji ima najveće šanse slomiti osovinu HDZ-a i Željka Keruma.

Stoga bi se netko u HDZ-u mogao zapitati: čekaj, ako u prvom krugu „ustaška snimka” Puljku nije naškodila kod biračkog korpusa od centra nalijevo, kako će mu onda u drugom krugu takve snimke naškoditi kod glasača od centra nadesno?

Dapače, kod biračkog tijela od centra nadesno takve bi snimke, ako doista postoje, mogle Puljku još i podići rejting. Umjesto da Puljka srozaju kod ljevičara i centrista, moglo bi se dogoditi da ga dignu u očima desničara.

Stoga je prije za očekivati da će se u drugom krugu HDZ-ova propagandna mašinerija koncentrirati na to da Puljku iskopaju kakvu srpsku prababu ili bezbožnog ujaka komunista, a da će „ustaške snimke”, ako i postoje, ostati zaključane u stranačkom sefu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:48