StoryEditorOCM
Izbori 2021od ‘rovova‘ do ‘centra‘

Kako je izgledao politički put bračnog para Puljak: srušili su Kerumovu vladavinu u Splitu, Ivica je na korak do fotelje gradonačelnika, a sve je krenulo od bitke za jednu školu

Piše Ivana Perković
18. svibnja 2021. - 22:59

Splićani su se na izborima proteklu nedjelju izjasnili kakvu budućnost žele za svoj grad, a ona ne uključuje Željka Keruma. Čelnik HGS-a, koji je posljednjih 12 godina na ovaj ili onaj način vladao Splitom, lagano je ispao u prvom krugu sa sramežljivih 14,96 posto glasova birača. S osam vijećnika u prethodnom sazivu, spao je na pola, odnosno četiri.

Nije se iskazala ni HDZ-ova mašinerija. Unatoč anketama koje su mu predviđale drugi krug, ali prvu poziciju, Vicu Mihanovića je s prvog mjesta skinuo Ivica Puljak s razlikom od 3,5 posto. Više od Puljkovog vodstva, iznenadio je broj vijećničkih mjesta njegove liste Centar - s 12862 važećih glasova birača osvojili su sedam mandata u Gradskom vijeću, čime su postali druga najjača opcija.

Ukoliko Centar oko sebe uspije okupiti druge političke opcije i kreira većinu, a zatim ispuni barem dio onih obećanja koja smo imali priliku slušati tijekom predizborne kampanje, Split bi zaista mogao doživjeti razvojni zaokret koji se najavljuje godinama.

A sve je počelo od jedne osnovne škole na istoku grada.

image


 
Jakov Prkić/Cropix

2008. godine roditelji s Pazdigrada, koji su svoju djecu svakodnevno razvozili po školama u drugim kvartovima, shvatili su da ih čekanje i vjerovanje ispraznim obećanjima vladajućih neće dovesti nikamo. Udruženi su u rujnu iste godine istupili u medije tražeći početak izgradnje škole Žnjan-Pazdigrad, a među njima su bili i Ivica i Marijana Puljak.

Uslijedile su konferencije, dopisi, prosvjedi i performansi, 2010. godine su osvojili kotar, a 2013. je osnovana građanska inicijativa "Za pametne ljude i pametan grad" predvođena tadašnjom kotarskom čelnicom - Marijanom Puljak. Sudjelovali su na lokalnim izborima i osvojili četiri vijećnička mjesta čime su postali četvrta opcija po snazi u Gradskom vijeću grada Splita.

Nedugo zatim osnovana je stranka Pametno, koja je unatoč stalnim previranjima i periodičnim odlascima članova, u Splitu samo rasla. Na posljednjim lokalnim izborima, 2017. godine, u gradskom su parlamentu osvojili sedam mandata. Ušli su i u Županiju s tri vijećnika, a Marijana Puljak je 2020. postala prva saborska zastupnica stranke.

image
Jakov Prkić/Cropix

S ciljem daljnjeg rasta na nacionalnoj razini, krajem 2020. godine pala je odluka o udruživanju sa strankom Start Dalije Orešković i preimenovanju stranke u Centar, što je ozbiljno narušilo povjerenje članova splitskog ogranka.

Tek nekoliko dana nakon ujedinjenja, stranka je ostala bez pet jakih splitskih gradskih vijećnika i jednog županijskog. Napustili su je Jakov Prkić, Kristina Vidan, Sani Mardešić, Branimir Urlić i Renato Čupić te županijski vijećnik Ante Renić. Uz njih je u tom trenutku otišlo još četrdesetak članova.

image
Tom Dubravec/Cropix

Crne prognoze bivših članova, koji će kasnije osnovati svoju stranku imenom "Pametno za Split i Dalmaciju"; da stranka Centar nema budućnosti u Splitu, pokazale su se neutemeljene - kao što smo spomenuli, na lokalnim izborima 2021. Centar je ostvario drugu poziciju u Gradskom vijeću, a njihov kandidat Ivica Puljak će se u drugom krugu boriti za izvršnu vlast.

Ivica Puljak je od samog početka bio dio roditeljske/građanske inicijative, a zatim i stranke, a nemali broj puta ponovio je da je supruga uz njega bila 20 godina dok je "krčio" svoj put kroz znanost, pa će i on na isti način nju podržati u politici. Uglavnom je bio negdje u pozadini, a šira javnost ga je imala priliku upoznati kroz brojna predavanja i inicijative koje je pokretao na društvenim mrežama, poput edukacija za vrtićku djecu i promocije čitanja razmjenom knjiga.

image
Duje Klarić/Cropix

Ozbiljnije se politički angažirao na izborima za Europski parlament 2019. godine kao predvodnik liste stranaka Pametno i Unija Kvarnera, no s 1,40 posto glasova nisu prošli izborni prag.

Pred lokalne izbore 2021. godine nagađalo se da će upravo on biti gradonačelnički kandidat do tada već krnje bivše stranke Pametno, novog Centra, a kad je u veljači potvrdio kandidaturu, malo tko mu je davao ozbiljnije šanse. No uslijedilo je iznenađenje - pregazio je Željka Keruma, ali i favorita predizbornih anketa, HDZ-ovog Vicu Mihanovića s kojim će se suočiti u drugom krugu.

- Eru Keruma u Splitu smo završili, a sada treba završiti eru HDZ-a - kazao je jutro nakon izbora Puljak. Hoće li ga Splićani u tome podržati, preostaje za vidjeti 30.svibnja.

A ona škola s početka priče? Svečano je otvorena u rujnu 2017. godine, preko dvadeset godina od prvih obećanja i devet godina nakon prvog istupa roditeljske inicijative u medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:26