StoryEditorOCM
Izbori 2021veliko iznenađenje

Mihanović je ispao ‘vicegradonačelnik‘ u prvom krugu, a neizvjesna je utrka i u splitskom Gradskom vijeću: HDZ i Centar bi trebali imati podjednak broj mandata

Piše Sandi Vidulić
16. svibnja 2021. - 23:26

Ivica Puljak ostvario je najveći uspjeh u prvom krugu izbora, iako nije počeo s naročito zanimljivom kampanjom.

Na koncu je pomirio ono što je izgledalo nemoguće, kompromitirajuću snimku veličanja NDH i Pavelića s radikalnim građanskim aktivistima koje je pozvao u svoj tim.

Jedno i drugo je djelovalo kao dovoljan razlog za političko samoubojstvo. No Puljak ima uglađen način nastupa nekog tko je navikao na prezentacije svojih ideja. Druga mu je prednost što je riječ o poznatom znanstveniku iznimna ugleda. Ali, na žalost, u nas ovo ne bi bili dovoljni argumenti da nije bilo treće stvari, snimke pjevanja ustaške pjesme iz mladih dana pa je svatko o tome mogao imati svoje mišljenje.

Tko priča istinu

Inače, obiteljska radionica Puljkovih napravila je progres s izbornim rezultatima u kampanjama za mjesto gradonačelnika u zadnja tri izborna ciklusa. Marijana Puljak bila je četvrta na izborima 2013., da bi nakon toga bila treća na idućim izborima 2017. godine. A sad je njezin muž ušao u finalni krug izbora.

SDP-ov kanditat Ante Franić je najavio da će u drugom krugu HDZ objaviti snimke Puljka kako pjeva još ustaških pjesama. Ako je to istina, onda je HDZ-u oduzeo efekt iznenađenja ukoliko su spremali da ga s time zaskoče. No, s druge strane, svi su primjetili da se Puljak nije potrudio demantirati niti se ispričao pa svi očekuju da vide tko je lažljivac - Puljak ili Franić. S obzirom na sadržaj pjevačkog materijala, ako ga ima, bit će zanimljivo vidjeti je li koalicija "Centar" i SDP ostvariva.

S druge strane, inzistiranje da se u političku kampanju ubace antifašističke poruke nije pomoglo kandidaturi Jakova Prkića, a nešto bolje je dalo rezultate kod koalicije Pametno za Dalmaciju, Možemo, Nova ljevica, kao i kod SDP-a. Na žalost, kao da se nad izbore "spustila gusta magla" jer su birači i mediji puno više pažnje posvetili snimci na kojoj je Puljak sa najgorim ustaškim pjesmama veličao NDH I Pavelića, do te mjere da je Kerum rekao kako je objava snimke najviše koristila Puljku.

Vice Mihanović je osvojio manje nego što je HDZ najavljivao. Ispao je "vicegradonačelnik" bar što se tiče prvog kruga. U skladu sa motom kampanje koji je glasio "Konkretno" obilazio je sve gradske kvartove, obećavao je da će u njima riješiti probleme, vidjelo se da poznaje stanje na terenu. I sve bi bilo kako treba za lokalne izbore, da mu kampanja nije bila uglavnom virtualna i da se nije odvijala u strogo kontroliranim uvjetima. Novinari i javnost uglavnom nisu znali gdje će se Vice pojaviti, niti su imali prilike provjeriti jesu li susreti po kvartovima prošli glatko i sa nasmješenim licima stanara, kako su to pokazivale snimke na facebooku.

Split je umoran...

Mihanović i njegov tim su dobro procijenili da je Split umoran od grandomanskih priča. Spominjanjem konkretnih lokacija od kojih je većina započeta u gradskim projektima, nastojao je povezati mikro razinu kvartovskih uličica sa ambicioznijim gradskim projektima. Pri tom je izbjegao govoriti o temama koje bi mogle biti iritantne biračima. Ipak, oni su primjetili da je Mihanović često "picavao" sa sučeljavanja s drugim kandidatima. Takvo izvlačenje u drugom krugu neće biti moguće.

Željko Kerum vodio je kampanju po principu sam protiv svih. To mu je donijelo primjećenost kakvu samo on zna stvoriti. Sve je to davalo dinamiku njegovoj kampanji.

Ipak, dojam je da je ona opadala pri kraju, bilo je manje upečatljivih objava na facebooku koje su mediji prenosili. Kad su startala sučeljavanja po televizijama, Kerum je sve više djelovao umorno, a u ofenzivu je krenuo Franić. Kerum je uglavnom ponavljao koje će projekte izvesti što njegovim biračima nije presudno pri zaokruživanju biračkog lističa. Jer oni u prvom redu hoće da kampanja bude cirkus, a oni da nagrade onog "gladijatora" u toj areni koji ih dovede u delirij time što je izdominirao protivnike i pokazao tko je glavni baja.

image
Paun Paunovic/Cropix

S druge strane, Kerum je imao najviše najava za projekte koji su bili u suprotnosti s onim što su ostali govorili, a nije ih niti on sam do jučer zastupao. Pitanje je li itko od protukandidata povjerovo da bi Kerum doista, na primjer, preselio trajektnu luku na Duilovo ili gradio Split 4 na Kopilici, ili su mislili da su to spinovi za koje se ne treba hvatati, kao kad je najavljivao Isusa od 30 metara na Marjanu.

Franić nije ušao u drugi krug, ali je bio jedan od najzapaženijih kandidata ovih izbora. Birači ga nisu doživjeli kao materijal za gradonačelnika uglavnom zbog viška prgavosti i činjenice da je više vremena provodio napadajući druge, osobito Vicu Mihanovića, Ivicu Puljka i koaliciju HDZ-HGS (sa kojom je birače plašila čitava oporba), nego što je iznosio svoj program.

Ipak, Franić je usmjerio pažnju javnosti na slučaj koncesije na Žnjanu gdje bi se još mogli vući repovi. Uspio je da sa izjavama oko vraćanja naziva ulica SDP, kojem je već prijetilo biološko odumiranje kao stranci u Splitu, ispadne veća ljevica od Nove ljevice koja se pomalo utopila u lijevo liberalnu koaliciju sa Možemo i Pametno.

Gužva u Gradskom vijeću

Kako su ankete najavljivale Branka Ramljak nije ostvarila zapažen rezultat. Nije zapravo jasno zašto su ona i Tomislav Mamić išli zajedno, imali su različite, čak neujednačene nastupe. Ona je htjela ostaviti dojam akademske građanke koja bi ostavila profesorsku katedru da pomogne pomogne svom gradu, dok je Mamić, osobito u prvim izjavama, odavao dojam poduzetnika koji u politiku ulazi frustriran ponajviše time što njegovi projekti godinama ne prolaze kod gradske administracije.

Prema rezultatima koji su bili poznati do 22 sata, u Gradskom vijeću HDZ i Centar bi trebali imati podjednak broj mandata, ali bitno je tko ima bolji koalicijski potencijal. HDZ i Kerum su na izborima 2017. imali 44,5 posto što im je osiguralo upravljanje Gradom. Ali, na njihovim listama su bile još neke stranke, HSLS, HSS, PG, NG. Sada su HDZ i Kerum išli samostalno sa listama bez partnera na izborima za Gradsko vijeće, što je jedan od razloga zašto su dobili manje glasova.

Prema privremenim rezultatima iz Državnog izbornog povjerenstva, Centar bi mogao sklopiti koaliciju sa SDP-om, Možemo, Pametno i Novom ljevicom. No, kako je riječ o tijesnim rezultatima, važno je na koju stranu će Most i Tomislav Mamić. Odnosno postoji teoretska mogućnost da i druga strana sklopi većinu. Za Gradsko vijeće Splita od 1995. ništa nije neobično, vlast se osigurava uvijek sa tijesnom većinom i sa najčudnijim križaljkama.

Zato je važno vidjeti tko će pobjediti u drugom krugu za gradonačelnika prije nego krene traženje partnera za vladanje u gradskom vijeću u naredne četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:24