StoryEditorOCM
Izbori 2021O GORUĆEM PROBLEMU

Pametno, Možemo! i Nova ljevica: ‘Uvest ćemo prikupljanje otpada od vrata do vrata i Split osloboditi nelegalnih odlagališta i gomile kontejnera na ulicama‘

4. svibnja 2021. - 12:45

Nova reciklažna dvorišta, kompostana, prikupljanje od vrata do vrata i naplata prema stvorenim količinama otpada - plan je koalicije Pametno, Možemo! i Nova ljevica za budućnost Splita bez novih Karepovaca koji su predstavili na konferenciji za medije održanoj na Kragićevoj poljani. 

Tamara Visković, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika je istaknula kako je gospodarenje otpadom jedna od najakutnijih ekoloških tema ne samo za Split i hrvatsku, već globalno. 

image
Tom Dubravec/ Cropix

- To je sveobuhvatan problem čije se rješavanje proteže od pojedinca, kućanstva preko kvarta, grada, županije, države i šire. Svaki od tih aktera ima svoju ulogu, svoju nadležnost, svoju mogućnost i obvezu da u tom procesu doprinosi.

Osim činjenice da nema tog gospodarenja otpadom koje nas može spasiti, ukoliko ne prestanemo proizvoditi nepotreban otpad, moramo hitno povući poteze kojima ćemo uhvatiti korak s gospodarenjem otpadom kakvo je propisano unutar Europske unije, i na koje smo se obvezali.

Karepovac je djelomično saniran, no daleko od završenog posla. Kontejnersko prikupljanje otpada može se zamijeniti prikupljanjem otpada na kućnom pragu, a naplata usluge odvoza prema realnim naporima koje kućanstvo ulaže u odvajanje i redukciju otpada.

Na koncu moramo se uhvatiti u koštac sa divljim odlagalištima, ukloniti postojeća i spriječiti nastanak novih. To su stvari koje se mogu napraviti u jednom mandatu kao i postaviti temelje za daljnja poboljšanja imajući pred sobom zero waste ideju – rekla je Visković.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Jakov Prkić, kandidat za gradonačelnika koalicije Možemo!, Pametno i Nova ljevica, dodao je kako je desetljeće negospodarenja otpadom dovelo Split u situaciju da je otpad gorući problem grada koji se trebao riješiti još jučer.

- U iščekivanju da netko drugi riješi naše probleme nekontrolirano smo punili Karepovac koji je narastao u brdo visoko 115 metara. Preostala sanitarna ploha na Karepovcu ubrzano se puni i teško će potrajati idućih 4 do 5 godina, za koliko je projektirana.

Zato će uvođenje učinkovitog sustava gospodarenja i povećanje količine odvojenog otpada, koji je 5,8 posto za 2020. godinu, biti naš prioritet. Ubrzat ćemo izgradnju reciklažnih dvorišta, napraviti ih barem šest na svim područjima grada, izgraditi kompostanu i uvesti naplatu po količini odloženog miješanog otpada.

Organizirat ćemo broj odvoza i vrste spremnika prema stvarnim potrebama na pojedinim lokacijama, a krajnji cilj nam je uvođenje prikupljanja otpada od vrata do vrata. Već podjelom vrećica za biootpad, uz edukaciju građana kako ga odlagati na pravilan način moguće je smanjiti količinu odloženog na Karepovac za 20 do 30 posto i to će nam biti jedan od prvih koraka – istaknuo je Prkić.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Kragićevu poljanu kao mjesto održavanja konferencije za medije izabrali su, ističe Kristina Vidan, iz razlog što je Varoš kotar u koji se zbog tradicijske gradnje i uskih uličica nikako ne uklapaju kontejneri i spremnici, a upravo u njemu vrlo često na lokacijama zelenih otoka i spremnika nastaju nelegalna odlagališta svega i svačega.

- Ovaj kotar je zato idealan za prikupljanje od vrata do vrata. Raspored i način prikupljanja treba napraviti u dogovoru sa stanovnicima kotara, a polupodzemni kontejneri na obodima naselja uz videonadzor omogućili bi potpunu kontrolu odlaganja otpada i naplatu prema stvarnim količinima miješanog otpada.

Umjesto spremnika otpada na uličice bismo postavili pitare sa zelenilom i tako dodatno oplemenili prostor Varoša, jednog od najstarijih splitskih kotareva – za kraj je poručila Vidan, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:42