StoryEditorOCM
Izbori 2021TRAŽI SE REVIZIJA

Splitske studentice: ‘Pri izboru dobitnika gradskih stipendija odstupilo se od pravila‘. Ante Franić (SDP): ‘Bahato se pogoduje onima koji su HDZ-u bitni‘

20. travnja 2021. - 14:07

Svjesne da tek rijetki čuju glas mladih - dvije su splitske studentice istupile, ispred Banovine ukazujući na, kako tvrde, nepravilnosti nastale kod dodjeljivanja stipendija studentima u ovoj akademskoj godini.

Nisu željele stati pred kamere, likom i imenom i prezimenom, jer se kao studentice pete godine - boje reperkusija.

- Ovdje smo u ime 39 naših kolegica i kolega koji su podnijeli prigovore na rezultate natječaja zbog brojnih nepravilnosti koje smo uočili. Uslijedilo je ignoriranje od strane odgovornih. Naime, prigovori su nam odbijeni, a obrazloženje zašto - nikada nismo dobili - kazale su nam djevojke i objasnile:

- Ova situacija je čisti primjer toga zbog čega su mladi demotivirani aktivnije se uključiti u politički život iz osjećaja frustracije i nemoći da se u društvu išta da promijeniti.

Tvrde kako se u izboru dobitnika stipendije pogodovalo pojedincima, isto tako je natječaj kasnio više od mjesec dana, a i odstupalo se od pravila:

- Rezultati natječaja su netransparentni! U konačnoj je listi navedeno kako je stupendiju dobilo 135 studenata, no imena njih 15 uopće nisu navedena - vele nam djevojke.

Na stranu studenata i u borbi za njihova prava stao je Ante Franić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita:

- Posljednjih godina bombardiraju nas informacijama o odlasku mladih iz domovine, o nemogućnosti nalaska posla i pronalaženja stambenog rješenja, a danas eto vidimo i kako Grad nema obzira ni prema studentima.

image
Ante Čizmić/Cropix

U ovoj aferi "Stipendije" vidimo kako je nakon provedenog natječaja sam Grad kršio odrednice vlastitog Pravilnika! Jednostavno sve odredbe Pravilnika su prekršili - kazao je Franić i dodao:

- Pogrešno je specificiran niz zanimanja za koje su stipendije bile namjenjene, dodjeljene su stipendije onima kojima zanimanja nisu deficitarna, negdje su izostavljeni Esct bodovi, pojedini studenti su dobili stipendije premda studiraju ono što Splitu nije nužno. Gradonačelniče Opara, odluke Grada moraju biti donešene na osnovu zakonito donesenih pravila! - poručio je.

Drži kako se bahato pogoduje samo onima koji su HDZ-u bitni, studenti koji bi trebali biti pokretači svakoga društva - sada se boje stati pred kamere, jer se boje:

- Ne želimo grad straha! Privilegirani političkim vezama i plagijatima dobijaju i zaposlenja u državnim i javnim tvrtkama, dosta je toga! - kazao je Franić, tražeći da se provede revizija stipendija jer je greška, tvrdi, na gradskim vlastima.

- Svi budući natječaji moraju biti provedeni pravedno i po zakonu i po jasnim kriterijima - kazao je Franić.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:58