StoryEditorOCM
Izbori 2021Komentar

Što je sljedeće nakon objave lokalnog političara da je svete sakramente primio uredno i na vrijeme?! Da su pomagali susjedama nositi spizu iz dućana?

15. travnja 2021. - 15:17

Izbori, a naročito aktualni lokalni, mamac su za najrazličitije manifestacije političkog duha. Opijeni proljećem, mogućnosti slave i vlasti, neki se kandidati obrušavaju na sve što im smeta, a drugi se razbacuju obećanjima koja daleko nadilaze lokalnu sredinu.

Kratka, tek tridesetogodišnja povijest hrvatskih izbora pamti otvaranja liftova za spise, polaganja kamena temeljaca i rezanja vrpci za objekte koji i do danas nisu zaživjeli. Laže se kao i obično dosta, prekomjerno i besramno. Preuveličavaju se uspjesi, laže se o stupnju stručne spreme, umanjuje se tek sve vezano za djelovanje u bivšem sustavu. Umanjuje se i imovina. Preko noći čudom nestaju i zaboravljaju se prijaviti ušteđevina i kvadrati kojima je bio obilježen prethodni život kandidata.

Bit će toga i na ovim izborima, a bit će i inovacija. Već sada je iz matrice iskočio Boris Glavaš, kandidat Hrvatskih suverenista za načelnika općine Podbablje (Dalmatinska zagora, Splitsko-dalmatinska županija). U svojoj kratkoj biografiji, koja uključuje i pravni fakultet i upravni studij, već u drugoj stavci donosi rečenicu po kojoj bi mogao ući u lokalnu hrvatsku politički povijest: "uredno i na vrijeme primio sakramente: krštenja, Prve svete pričesti, Svete potvrde ili krizme i kršćanske ženidbe".

Što je kandidat htio reći, koju poruku poslati, u Podbablju gdje poslovično svi se znaju? Je li to upozorenje onima koji sakramente nisu primili uredno i na vrijeme, a sada su bliže oltaru i prave se većim katolicima od Glavaša? Je li, kao onaj rođen 1976., spriječen da se uključi u Domovinski rat, htio naglasiti svoj oporbenjački "križni put" u socijalizmu ili je htio poručiti da će i općinske poslove obavljati uredno i na vrijeme, u kršćanskome duhu?

Zadnje bi jedino imalo veze s lokalnim izborima, u kontekstu kojih je sve i navedeno. Ali nakon ovoga pitanje je što bi sljedeće kandidati mogli navoditi: da nisu otvarali usta dok se pjevala "Hej, Slaveni", da su najbolje znali deset zapovijedi, sedam smrtnih grijeha, evanđelje i kajanje, da su bili najbolji strijelci školskog nogometnog prvenstva u sezoni 1983/84. ili pomagali susjedama nositi spizu iz dućana?

Ostala dva izborna kandidata Hrvatskih suverenista Hrvoje Ćapin i Marijan Znaor nisu posegnuli za navođenjem svetih sakramenta koje su primili. Nažalost nitko od njih trojice nije našao za shodno izaći s idejama kako popraviti život u općini Podbablje, koja kao i cijela Imotska krajina ne živi sretno razdoblje. Iskustvo nam govori da s takvim idejama neće izaći "uredno i na vrijeme".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:42