StoryEditorOCM
Izbori 2021nema iznenađenja

Velika anketa prije konačne bitke za Zagreb: Tomašević ima ogromnu prednost pred liderom Domovinskoga pokreta!

Piše Anita Belak Krile
24. svibnja 2021. - 19:21

Otkad su postali poznati rezultati prvog izbornog kruga na svim platformama vodi se žestoka bitka između dvojice zagrebačkih kandidata za gradonačelnika Miroslava Škore i Tomislava Tomaševića, a rezultati najnovije ankete za drugi krug ogromnu prednost daju lideru platforme Možemo!

Prema istraživanju Promocije plus za RTL  Tomislav Tomašević, lider lijevo-zelene platforme koja je osvojila i najviše mandata u Gradskoj skupštini Zagreba, glatko i premoćno odnosi pobjedu i u drugom krugu 30. svibnja.

Njega bira gotovo 63 posto birača (62,9 posto), a lidera Domovinskog pokreta Miroslava Škoru 20,5 posto Zagrepčana.

image
RTL

Miroslavu Škori, unatoč silnoj verbalnoj paljbi po protivniku, prema istraživanju RTL-a, ne mogu pomoći ni neodlučni birači kojih je 13,2 posto kao ni onih 3,4 posto birača koji namjeravaju ići na izbore ali najavljuju da će poništiti glasački listić.  

Tomaševića favoziriraju muški stanovnici metropole (61 posto), ali žene još i više. 

Čak 64,5 posto žena koje će se odazvati izborima poklonit će povjerenje Tomaševiću, a Škori njih samo 16,2 posto. Četvrtinu glasova (25,6 posto) muških birača osvaja Škoro. 

Na najviše glasova lider lijevo-zelene koalicije može računati u dobnoj skupini od 60 do 69 godina – čak 65,2 posto. Dok Škoru najviše biraju stariji od 70 godina – 26,3 posto. Zanimljivo, dobna skupina birača koja najčešće poništava listić ona je od 30 do 39 godina. A to prema ovom istraživanju najavljuje njih 6,3 posto.

image
RTL

Kada je obrazovanje glasača u pitanju, najviše visokoobrazovanih, 68,3 posto, bira Tomaševića. Onih koji su bez obrazovanja, a glasali bi za Miroslava Škoru, ima 67,1 posto.

Očekivano, Tomašević uzima glasove od centra na lijevo. Čak 96 posto lijevo orijentiranih podupire kandidata platforme Možemo. Desnica također očekivano bira Škoru. Njih 69,6 posto.

Logično kandidati uzimaju glasove birača svojih stranka. Ali kako će glasati birači ostalih stranaka čiji su kandidati izgubili u prvom krugu?

Kada je HDZ u pitanju, glasovi većine unatoč napetim odnosima na relaciji vrh HDZ-a - Domovinski pokret, odlaze Škori - 59,8 posto. Ali unatoč uputama o glasanju prema svjetonazoru, Tomaševiću bi glas dala gotovo četvrtina (23,6 posto) HDZ-ovaca. Pri tome, dosta je neodlučnih – 12,6 posto. A prekrižit će listić njih 3,9 posto.

image
RTL

Jeleni Pavičić Vukičević koja obnaša dužnost gradonačelnice za malo je izmaknuo drugi krug izbora. Birači njene stranke Bandić Milan 365 više naginju Škori nego Tomaševiću. 16,5 posto je za Tomaševića, 28,9 posto podupire Škoru. Ovdje je najveći broj neodlučnih koji mogu promijeniti ovaj omjer. Više od trećine (36,8 posto). A rekordan je i broj nevažećih glasova - 17,8 posto!

SDP-ovi birači očekivano poslušat će upute stranke koja podupire Tomaševića. 83,6 posto birača daje mu glas prema ovom istraživanju. Škori tek 7 posto SDP-ovaca. Neodlučnih je 9,3 posto. A zanimljivo od svih birača SDP-a koji se u nedjelju odazovu na birališta, nitko od njih neće poništiti listić.

image
rtl
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:36