stdClass Object ( [id] => 1163553 [title] => ‘Francuska veza‘: Prljavi Popeye [alias] => francuska-veza-prljavi-popeye [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otisci prstiju "Francuske veze" ("The French Connection", 1971.) mogu se vidjeti na nizu policijskih akcijskih filmova u sedamdesetima, osamdesetima i devedesetima. "Francuska veza" je preuzela štafetu potjere od "Bullitta" i formirala akcijsko-krimi-trilerski policijski žanr zajedno s "Prljavim Harryjem" iz iste, 1971. godine.

Policajac iz newyorškog Odjela za narkotike Jimmy "Popeye" Doyle (Oscarom nagrađeni Gene Hackman) i njegov partner Buddy "Cloudy" Russo (Roy Scheider) pionirski su "buddy cop" duo, daleki rođaci svih kasnijih murjačkih dvojaca. Sve je počelo od Popeyea i Buddyja, čije ime u tom kontekstu nije slučajno.

---

FILM: The French Connection; akcijski krimić; SAD, 1971. REŽIJA: William Friedkin ULOGE: Gene Hackman, Fernando Rey OCJENA: *****

---

Teško je izbrojiti i filmove sa scenom kad policajac zaplijeni vozilo nekog građanina na licu mjesta da može nastaviti potjeru, ali Popeye je to napravio prvi u "The French Connection".

"Policija, hitan slučaj, trebam vaš auto", zaustavio je Popeye vozača Pontiaca Lemansa i sjeo za njegov upravljač da nastavi potjeru za kriminalcem koji se ukrcao na vlak.

Odjeci prepada Popeyea i Cloudyja na jedan newyorški bar osjetili su se u "48 sati" i "Utjerivaču pravde". Može se reći da je "48 Hrs" napravio (p)osvetu toj sceni budući da tamnoputi kažnjenik Reggie Hammond terorizira bijelce u "red neck" baru jednako kao što je Popeye terorizirao crnce.

"Stigao je Popeye", najavio je Doyle i napravio rusvaj u baru kao jedan od prvih filmskih policajaca koji ne preže ni od čega da riješi slučaj, ima špurijus, intuitivan je, impulzivan, kompulzivan i opsesivan u istrazi, politički nekorektan i nemilosrdan prema kriminalcima, u svađi s nadređenima i kolegama koji ističu da su njegovi "nepogrješivi instinkti" rezultirali smrću dobrog policajca.

Takav je otprilike bio i Harry Callahan (Clint Eastwood), ali razlika je u režijskom i glumačkom pristupu liku i njegovom djelu. Zahvaljujući Donu Siegelu i Eastwoodu, "Dirty Harry" je imao izrazitu akcijsku karakternu profilaciju policajca iznad zakona. Harry je na koncu bio iznad svog filma kao "larger than life" junak sukladno i glumčevoj fizionomiji i karizmi.

Iz "Prljavog Harryja" najviše se sjećamo ikoničkog Callahana, magnuma kao akcijskog produžetka njega samoga i njegova "Do you feel lucky, punk?" monologa. Akcijskih scena se sjećamo prvenstveno zbog Harryja jer je akcija sastavni dio njega. Naspram njemu, Popeye je ponajprije dio akcije u režiji velikana Williama Friedkina ("Istjerivač đavola", "Nadnica straha") i Hackmanovoj interpretaciji, kotačić u stroju "Francuske veze".

---

---

Popeye nije veći od filma, kamoli života, naprotiv dileri su iznad njega na društvenoj ljestvici i na tom socijalnom kontrastu redatelj gradi antagonizam između policajaca koji jedu "fast food" i spavaju u automobilima te kriminalaca koji se goste u restoranima i odsjedaju u hotelima.

Ukratko, Popeye je mali čovjek pun mana i djeluje ljudskiji, tj. autentičniji, time i trodimenzionalniji, bliži Hackmanovu liku iz "Prisluškivanja", čije obrise kao da skicira u scenama nadzora i općenito, nego "Dirty Harry" Callahanu. On ne strši veličinom pištolja i "kulerstvom" u odnosu na druge i bolje se uklapa u okolinu. Mogli bismo ga prije zamijeniti za pravog policajca u odnosu na filmskog Harryja.

Sigurno je to i zbog Hackmana, budući da on dotad nije "nosio" neki film (npr. sporedna uloga u kult-klasiku "Bonnie i Clyde"), za razliku od Eastwooda ("Za šaku dolara", "Dobar, loš, zao"), ali i dokumentarističke, realističke, gotovo naturalistične, a opet filmične Friedkinove režije i sirovije "gritty" estetike koju su u osamdesetima nastavili njegovati Andrew Davis ("Zakon šutnje", "Iznad zakona") i Walter Hill ("Crveno usijanje").

"The French Connection" je nastao u zoru "novog Hollywooda" sedamdesetih, kad su hollywoodski filmovi izišli iz studija na ulicu i skinuli kamere sa stativa kao talijanski u vrijeme neorealizma, tj. francuski u doba novog vala. Da je neki francuski "novovalovac" snimio punokrvni, a ne improvizirani ("Do posljednjeg daha") žanrovski film, moguće da bi izgledao kao "Francuska veza".

Umjetne studijske kulise skupih povijesnih spektakala pedesetih i šezdesetih zamijenjene su scenografijom pravih lokacija poput New Yorka, snimljenog s perfektnim osjećajem za ozračje grada i njegovu vrevu kakav je od Friedkina naslijedio Martin Scorsese ("Taksist", "Između života i smrti") i zamrznuo ga u jednom vremenu, 1971. godine.

"Zamrznuo" se može shvatiti doslovno s obzirom na hladnu newyoršku zimu koja ulazi u kosti i izaziva cvokot dok gledamo film, stilski revolucionaran u žanru. Na trenutke se može činiti da gledamo dokumentarac sastavljen od kadrova ovjekovječenih kamerom iz ruke i/li preuzetih s nadzornih kamera, što su bili počeci akcijskog dokumentarizma, preteča Paula Greengrassa i njegovih "Bourneova".

---

---

Friedkin uspijeva pretvoriti gledatelja u prolaznika na ulici i promatrača pred čijim očima se strateški nadigravaju i hvataju policajci i kriminalaci, predvođeni francuskim "bossom" Alainom Charnierom (Fernando Rey) s planom da prebaci veliku pošiljku droge iz Marseillesa u New York s odanim Pierreom (Marcel Bozzuff) i tamo je raspačava uz pomoć lokalca Sala Broca (Tony Lo Bianco).

Od prve scene, s Popeyeom maskiranim u Djeda Mraza u sačekuši koja se pretvara u potjeru "na noge" kao još jedan od "templateova" žanra ("Noćni jastrebovi"), Friedkin postavlja "The French Connection" kao film potjere policajaca za kriminalcima koji se čitavo vrijeme kreće, neovisno o tome je li usporava i vozi u prvoj brzini u scenama zasjeda ili ubrzava do pete tijekom jurnjave.

Non-stop je neki "muving" i kotači se okreću, bilo oni ljudski, u mozgu, prilikom nadmudrivanja Popeyea i Chariera u podzemnoj, ili automobilski kao u glasovitoj potjeri, jednoj od najboljih i najutjecajnijih u povijesti iznimne kamerne i zvučne ugođajnosti. Po opipljivijoj ugrozi sudionika u prometu i imovine, kao i zahtjevnijoj logistici, potjera nadmašuje "Bullittovu".

U "Bullittu" Steve McQueen kao titularni detektiv nije vozio po prenapučenim ulicama San Francisca, jurio je za automobilom, a i potjera se s vremenom izmjestila izvan grada. S druge strane, Popeye se probija po centru New Yorka kroz gradski promet usred "rush houra" i juri za Pierreom u vlaku ("Koja je iduća stanica? 25 avenija!") pazeći da se usput ne zabije u druge automobile i pomete pješake.

Da stvar bude gora, vlakovođa umire od srčanog udara nakon Pierreove prijetnje da će ga ubiti ako se zaustavi na stanici, nakon čega Popeye hvata "pomahnitali vlak". Potjera je bila klimaks filma koji završava antiklimaktično i antijunački u usporedbi s "Prljavim Harryjem", kamoli kasnijim ostvarenjima u žanru, u stvari nihilističan je poput "Kineske četvrti".

Antijunaštvo se nazire kad Popeye napuca Pierrea s leđa nakon što ovaj u bijegu dosegne vrh stepenica. Pierre je u prvom planu kadra koji će završiti na plakatu "Francuske veze", s bolnim izrazom lica i raširenih ruku, a u pozadini se nalazi Popeye koji iz završne pucnjave baš i ne izlazi kao pobjednik, niti doživljava nekakvo iskupljenje i katarzu. Prljavi Popeye je zapucao u (p)razno.

---

Utjecaj "Francuske veze" nazire se i u krimi filmovima 2000-ih ("Braća po krvi"), ali i u superjunačkim blockbusterima poput "Spider-Mana 2" (vlak bez kontrole zaslugom negativca). Četiri godine kasnije snimljen je i manje dvosmisleni, a više akcijski nastavak "The French Connection II" u kojem Doyle odlazi u Marseilles u lov na Chariera.

Hackman je dotad već postao zvijezda ("Posejdonova avantura"), a to je i ostao u narednim godinama ("Superman", "Superman II"...) i dekadama, u osamdesetima (npr. "Mississippi u plamenu"), devedesetima ("Nepomirljivi"; drugi Oscar) i počekom novog milenija ("Obitelj čudaka") sve do povlačenja u mirovinu 2004. nakon uloge u komediji "Welcome To Mooseport".

Zvijezdom je nakon "Francuske veze" postao i Roy Schheider zahvaljujući ulogama u "Raljama", "Plavom gromu"... P.S. "The French Connection" se prikazuje u večernjim satima 30. siječnja na HTV-u, na Hackmanov 92. rođendan i nedugo nakon što je film proslavio 50. godišnjicu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK OBLJETNICA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-29 09:05:09 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-02 17:47:48 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-01-30 09:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/29\/20671858.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/29\/20671856.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/29\/20671852.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/29\/20671854.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/29\/20671886.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_20671858_1920.jpg":"1920x1080","k_20671858_1280.jpg":"1280x1280","k_20671858_1024.jpg":"1024x1024","k_20671858_640.jpg":"640x640","k_20671858_480.jpg":"480x480","k_20671858_340.jpg":"340x340","k_20671858_220.jpg":"220x220","o_20671858_1280.jpg":"1280x720","o_20671858_1024.jpg":"1024x576","o_20671858_640.jpg":"640x360","o_20671858_480.jpg":"480x270","o_20671858_340.jpg":"340x191","o_20671858_220.jpg":"220x123","h_20671858_1280.jpg":"1280x854","h_20671858_1024.jpg":"1024x683","h_20671858_640.jpg":"640x427","h_20671858_480.jpg":"480x320","h_20671858_340.jpg":"340x227","h_20671858_220.jpg":"220x147","pp_20671858_1280.jpg":"1006x1280","pp_20671858_1024.jpg":"805x1024","pp_20671858_640.jpg":"503x640","pp_20671858_480.jpg":"377x480","pp_20671858_340.jpg":"267x340","pp_20671858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x675","hd_20671856_1920.jpg":"1920x1080","k_20671856_1280.jpg":"1280x1280","k_20671856_1024.jpg":"1024x1024","k_20671856_640.jpg":"640x640","k_20671856_480.jpg":"480x480","k_20671856_340.jpg":"340x340","k_20671856_220.jpg":"220x220","o_20671856_1280.jpg":"1280x720","o_20671856_1024.jpg":"1024x576","o_20671856_640.jpg":"640x360","o_20671856_480.jpg":"480x270","o_20671856_340.jpg":"340x191","o_20671856_220.jpg":"220x123","h_20671856_1280.jpg":"1280x854","h_20671856_1024.jpg":"1024x683","h_20671856_640.jpg":"640x427","h_20671856_480.jpg":"480x320","h_20671856_340.jpg":"340x227","h_20671856_220.jpg":"220x147","pp_20671856_1280.jpg":"1006x1280","pp_20671856_1024.jpg":"805x1024","pp_20671856_640.jpg":"503x640","pp_20671856_480.jpg":"377x480","pp_20671856_340.jpg":"267x340","pp_20671856_220.jpg":"173x220"},{"size0":"476x250","hd_20671852_1920.jpg":"1920x1080","k_20671852_1280.jpg":"1280x1280","k_20671852_1024.jpg":"1024x1024","k_20671852_640.jpg":"640x640","k_20671852_480.jpg":"480x480","k_20671852_340.jpg":"340x340","k_20671852_220.jpg":"220x220","o_20671852_1280.jpg":"1280x672","o_20671852_1024.jpg":"1024x537","o_20671852_640.jpg":"640x336","o_20671852_480.jpg":"480x252","o_20671852_340.jpg":"340x178","o_20671852_220.jpg":"220x115","h_20671852_1280.jpg":"1280x854","h_20671852_1024.jpg":"1024x683","h_20671852_640.jpg":"640x427","h_20671852_480.jpg":"480x320","h_20671852_340.jpg":"340x227","h_20671852_220.jpg":"220x147","pp_20671852_1280.jpg":"1006x1280","pp_20671852_1024.jpg":"805x1024","pp_20671852_640.jpg":"503x640","pp_20671852_480.jpg":"377x480","pp_20671852_340.jpg":"267x340","pp_20671852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1053","hd_20671854_1920.jpg":"1920x1080","k_20671854_1280.jpg":"1280x1280","k_20671854_1024.jpg":"1024x1024","k_20671854_640.jpg":"640x640","k_20671854_480.jpg":"480x480","k_20671854_340.jpg":"340x340","k_20671854_220.jpg":"220x220","o_20671854_1280.jpg":"1280x702","o_20671854_1024.jpg":"1024x561","o_20671854_640.jpg":"640x351","o_20671854_480.jpg":"480x263","o_20671854_340.jpg":"340x186","o_20671854_220.jpg":"220x120","h_20671854_1280.jpg":"1280x854","h_20671854_1024.jpg":"1024x683","h_20671854_640.jpg":"640x427","h_20671854_480.jpg":"480x320","h_20671854_340.jpg":"340x227","h_20671854_220.jpg":"220x147","pp_20671854_1280.jpg":"1006x1280","pp_20671854_1024.jpg":"805x1024","pp_20671854_640.jpg":"503x640","pp_20671854_480.jpg":"377x480","pp_20671854_340.jpg":"267x340","pp_20671854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"740x438","hd_20671886_1920.jpg":"1920x1080","k_20671886_1280.jpg":"1280x1280","k_20671886_1024.jpg":"1024x1024","k_20671886_640.jpg":"640x640","k_20671886_480.jpg":"480x480","k_20671886_340.jpg":"340x340","k_20671886_220.jpg":"220x220","o_20671886_1280.jpg":"1280x757","o_20671886_1024.jpg":"1024x606","o_20671886_640.jpg":"640x378","o_20671886_480.jpg":"480x284","o_20671886_340.jpg":"340x201","o_20671886_220.jpg":"220x130","h_20671886_1280.jpg":"1280x854","h_20671886_1024.jpg":"1024x683","h_20671886_640.jpg":"640x427","h_20671886_480.jpg":"480x320","h_20671886_340.jpg":"340x227","h_20671886_220.jpg":"220x147","pp_20671886_1280.jpg":"1006x1280","pp_20671886_1024.jpg":"805x1024","pp_20671886_640.jpg":"503x640","pp_20671886_480.jpg":"377x480","pp_20671886_340.jpg":"267x340","pp_20671886_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5873807 Threads: 77 Questions: 1055606372 Slow queries: 0 Opens: 189019 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9460176 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/francuska-veza-prljavi-popeye-1163553 [printLink] => /kultura/film-tv/francuska-veza-prljavi-popeye-1163553?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609934 [name] => CINEMARK OBLJETNICA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-obljetnica [link] => /tag/cinemark-obljetnica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641226 [name] => filmovi 70-ih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-15 11:09:22 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-70-ih [link] => /tag/filmovi-70-ih ) [3] => stdClass Object ( [id] => 644684 [name] => Gene Hackman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-24 13:12:10 [main_article_id] => 0 [alias] => gene-hackman [link] => /tag/gene-hackman ) [4] => stdClass Object ( [id] => 641224 [name] => akcijski krimići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-15 11:09:21 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-krimici [link] => /tag/akcijski-krimici ) [5] => stdClass Object ( [id] => 635914 [name] => William Friedkin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-12 20:01:33 [main_article_id] => 0 [alias] => william-friedkin [link] => /tag/william-friedkin ) [6] => stdClass Object ( [id] => 635915 [name] => Roy Scheider [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-12 20:01:33 [main_article_id] => 0 [alias] => roy-scheider [link] => /tag/roy-scheider ) [7] => stdClass Object ( [id] => 621341 [name] => klasici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-25 15:27:47 [main_article_id] => 0 [alias] => klasici [link] => /tag/klasici ) [8] => stdClass Object ( [id] => 665149 [name] => Fernando Rey [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 10:49:37 [main_article_id] => 0 [alias] => fernando-rey [link] => /tag/fernando-rey ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Francuska veza‘: Prljavi Popeye [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/29/20671858.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/29/20671858.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/29/20671856.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/29/20671852.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/29/20671854.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/29/20671886.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otisci prstiju "Francuske veze" ("The French Connection", 1971.) mogu se vidjeti na nizu policijskih akcijskih filmova u sedamdesetima, osamdesetima i devedesetima. "Francuska veza" je preuzela štafetu potjere od "Bullitta" i formirala akcijsko-krimi-trilerski policijski žanr zajedno s "Prljavim Harryjem" iz iste, 1971. godine.

Policajac iz newyorškog Odjela za narkotike Jimmy "Popeye" Doyle (Oscarom nagrađeni Gene Hackman) i njegov partner Buddy "Cloudy" Russo (Roy Scheider) pionirski su "buddy cop" duo, daleki rođaci svih kasnijih murjačkih dvojaca. Sve je počelo od Popeyea i Buddyja, čije ime u tom kontekstu nije slučajno.

---

FILM: The French Connection; akcijski krimić; SAD, 1971. REŽIJA: William Friedkin ULOGE: Gene Hackman, Fernando Rey OCJENA: *****

---

Teško je izbrojiti i filmove sa scenom kad policajac zaplijeni vozilo nekog građanina na licu mjesta da može nastaviti potjeru, ali Popeye je to napravio prvi u "The French Connection".

"Policija, hitan slučaj, trebam vaš auto", zaustavio je Popeye vozača Pontiaca Lemansa i sjeo za njegov upravljač da nastavi potjeru za kriminalcem koji se ukrcao na vlak.

Odjeci prepada Popeyea i Cloudyja na jedan newyorški bar osjetili su se u "48 sati" i "Utjerivaču pravde". Može se reći da je "48 Hrs" napravio (p)osvetu toj sceni budući da tamnoputi kažnjenik Reggie Hammond terorizira bijelce u "red neck" baru jednako kao što je Popeye terorizirao crnce.

"Stigao je Popeye", najavio je Doyle i napravio rusvaj u baru kao jedan od prvih filmskih policajaca koji ne preže ni od čega da riješi slučaj, ima špurijus, intuitivan je, impulzivan, kompulzivan i opsesivan u istrazi, politički nekorektan i nemilosrdan prema kriminalcima, u svađi s nadređenima i kolegama koji ističu da su njegovi "nepogrješivi instinkti" rezultirali smrću dobrog policajca.

Takav je otprilike bio i Harry Callahan (Clint Eastwood), ali razlika je u režijskom i glumačkom pristupu liku i njegovom djelu. Zahvaljujući Donu Siegelu i Eastwoodu, "Dirty Harry" je imao izrazitu akcijsku karakternu profilaciju policajca iznad zakona. Harry je na koncu bio iznad svog filma kao "larger than life" junak sukladno i glumčevoj fizionomiji i karizmi.

Iz "Prljavog Harryja" najviše se sjećamo ikoničkog Callahana, magnuma kao akcijskog produžetka njega samoga i njegova "Do you feel lucky, punk?" monologa. Akcijskih scena se sjećamo prvenstveno zbog Harryja jer je akcija sastavni dio njega. Naspram njemu, Popeye je ponajprije dio akcije u režiji velikana Williama Friedkina ("Istjerivač đavola", "Nadnica straha") i Hackmanovoj interpretaciji, kotačić u stroju "Francuske veze".

---

---

Popeye nije veći od filma, kamoli života, naprotiv dileri su iznad njega na društvenoj ljestvici i na tom socijalnom kontrastu redatelj gradi antagonizam između policajaca koji jedu "fast food" i spavaju u automobilima te kriminalaca koji se goste u restoranima i odsjedaju u hotelima.

Ukratko, Popeye je mali čovjek pun mana i djeluje ljudskiji, tj. autentičniji, time i trodimenzionalniji, bliži Hackmanovu liku iz "Prisluškivanja", čije obrise kao da skicira u scenama nadzora i općenito, nego "Dirty Harry" Callahanu. On ne strši veličinom pištolja i "kulerstvom" u odnosu na druge i bolje se uklapa u okolinu. Mogli bismo ga prije zamijeniti za pravog policajca u odnosu na filmskog Harryja.

Sigurno je to i zbog Hackmana, budući da on dotad nije "nosio" neki film (npr. sporedna uloga u kult-klasiku "Bonnie i Clyde"), za razliku od Eastwooda ("Za šaku dolara", "Dobar, loš, zao"), ali i dokumentarističke, realističke, gotovo naturalistične, a opet filmične Friedkinove režije i sirovije "gritty" estetike koju su u osamdesetima nastavili njegovati Andrew Davis ("Zakon šutnje", "Iznad zakona") i Walter Hill ("Crveno usijanje").

"The French Connection" je nastao u zoru "novog Hollywooda" sedamdesetih, kad su hollywoodski filmovi izišli iz studija na ulicu i skinuli kamere sa stativa kao talijanski u vrijeme neorealizma, tj. francuski u doba novog vala. Da je neki francuski "novovalovac" snimio punokrvni, a ne improvizirani ("Do posljednjeg daha") žanrovski film, moguće da bi izgledao kao "Francuska veza".

Umjetne studijske kulise skupih povijesnih spektakala pedesetih i šezdesetih zamijenjene su scenografijom pravih lokacija poput New Yorka, snimljenog s perfektnim osjećajem za ozračje grada i njegovu vrevu kakav je od Friedkina naslijedio Martin Scorsese ("Taksist", "Između života i smrti") i zamrznuo ga u jednom vremenu, 1971. godine.

"Zamrznuo" se može shvatiti doslovno s obzirom na hladnu newyoršku zimu koja ulazi u kosti i izaziva cvokot dok gledamo film, stilski revolucionaran u žanru. Na trenutke se može činiti da gledamo dokumentarac sastavljen od kadrova ovjekovječenih kamerom iz ruke i/li preuzetih s nadzornih kamera, što su bili počeci akcijskog dokumentarizma, preteča Paula Greengrassa i njegovih "Bourneova".

---

---

Friedkin uspijeva pretvoriti gledatelja u prolaznika na ulici i promatrača pred čijim očima se strateški nadigravaju i hvataju policajci i kriminalaci, predvođeni francuskim "bossom" Alainom Charnierom (Fernando Rey) s planom da prebaci veliku pošiljku droge iz Marseillesa u New York s odanim Pierreom (Marcel Bozzuff) i tamo je raspačava uz pomoć lokalca Sala Broca (Tony Lo Bianco).

Od prve scene, s Popeyeom maskiranim u Djeda Mraza u sačekuši koja se pretvara u potjeru "na noge" kao još jedan od "templateova" žanra ("Noćni jastrebovi"), Friedkin postavlja "The French Connection" kao film potjere policajaca za kriminalcima koji se čitavo vrijeme kreće, neovisno o tome je li usporava i vozi u prvoj brzini u scenama zasjeda ili ubrzava do pete tijekom jurnjave.

Non-stop je neki "muving" i kotači se okreću, bilo oni ljudski, u mozgu, prilikom nadmudrivanja Popeyea i Chariera u podzemnoj, ili automobilski kao u glasovitoj potjeri, jednoj od najboljih i najutjecajnijih u povijesti iznimne kamerne i zvučne ugođajnosti. Po opipljivijoj ugrozi sudionika u prometu i imovine, kao i zahtjevnijoj logistici, potjera nadmašuje "Bullittovu".

U "Bullittu" Steve McQueen kao titularni detektiv nije vozio po prenapučenim ulicama San Francisca, jurio je za automobilom, a i potjera se s vremenom izmjestila izvan grada. S druge strane, Popeye se probija po centru New Yorka kroz gradski promet usred "rush houra" i juri za Pierreom u vlaku ("Koja je iduća stanica? 25 avenija!") pazeći da se usput ne zabije u druge automobile i pomete pješake.

Da stvar bude gora, vlakovođa umire od srčanog udara nakon Pierreove prijetnje da će ga ubiti ako se zaustavi na stanici, nakon čega Popeye hvata "pomahnitali vlak". Potjera je bila klimaks filma koji završava antiklimaktično i antijunački u usporedbi s "Prljavim Harryjem", kamoli kasnijim ostvarenjima u žanru, u stvari nihilističan je poput "Kineske četvrti".

Antijunaštvo se nazire kad Popeye napuca Pierrea s leđa nakon što ovaj u bijegu dosegne vrh stepenica. Pierre je u prvom planu kadra koji će završiti na plakatu "Francuske veze", s bolnim izrazom lica i raširenih ruku, a u pozadini se nalazi Popeye koji iz završne pucnjave baš i ne izlazi kao pobjednik, niti doživljava nekakvo iskupljenje i katarzu. Prljavi Popeye je zapucao u (p)razno.

---

Utjecaj "Francuske veze" nazire se i u krimi filmovima 2000-ih ("Braća po krvi"), ali i u superjunačkim blockbusterima poput "Spider-Mana 2" (vlak bez kontrole zaslugom negativca). Četiri godine kasnije snimljen je i manje dvosmisleni, a više akcijski nastavak "The French Connection II" u kojem Doyle odlazi u Marseilles u lov na Chariera.

Hackman je dotad već postao zvijezda ("Posejdonova avantura"), a to je i ostao u narednim godinama ("Superman", "Superman II"...) i dekadama, u osamdesetima (npr. "Mississippi u plamenu"), devedesetima ("Nepomirljivi"; drugi Oscar) i počekom novog milenija ("Obitelj čudaka") sve do povlačenja u mirovinu 2004. nakon uloge u komediji "Welcome To Mooseport".

Zvijezdom je nakon "Francuske veze" postao i Roy Schheider zahvaljujući ulogama u "Raljama", "Plavom gromu"... P.S. "The French Connection" se prikazuje u večernjim satima 30. siječnja na HTV-u, na Hackmanov 92. rođendan i nedugo nakon što je film proslavio 50. godišnjicu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/francuska-veza-prljavi-popeye-1163553 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a32d9c26e5e44e53713bb7492fbd793f40dd4daa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Francuska+veza%E2%80%98%3A+Prljavi+Popeye&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Ffrancuska-veza-prljavi-popeye-1163553 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Ffrancuska-veza-prljavi-popeye-1163553 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Francuska veza‘: Prljavi Popeye

30. siječnja 2022. - 10:47

Otisci prstiju "Francuske veze" ("The French Connection", 1971.) mogu se vidjeti na nizu policijskih akcijskih filmova u sedamdesetima, osamdesetima i devedesetima. "Francuska veza" je preuzela štafetu potjere od "Bullitta" i formirala akcijsko-krimi-trilerski policijski žanr zajedno s "Prljavim Harryjem" iz iste, 1971. godine.

Policajac iz newyorškog Odjela za narkotike Jimmy "Popeye" Doyle (Oscarom nagrađeni Gene Hackman) i njegov partner Buddy "Cloudy" Russo (Roy Scheider) pionirski su "buddy cop" duo, daleki rođaci svih kasnijih murjačkih dvojaca. Sve je počelo od Popeyea i Buddyja, čije ime u tom kontekstu nije slučajno.

Teško je izbrojiti i filmove sa scenom kad policajac zaplijeni vozilo nekog građanina na licu mjesta da može nastaviti potjeru, ali Popeye je to napravio pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:41