stdClass Object ( [id] => 1333213 [title] => Indijanci su imali vile, automobile, bijelu poslugu, a onda su počela ubojstva... Scorsese je o pokolju snimio film [alias] => indijanci-su-imali-vile-automobile-bijelu-poslugu-a-onda-su-pocela-ubojstva-scorsese-je-o-pokolju-snimio-film [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dogodilo se to prije stotinu godina u okrugu Osage, površinom najvećem okrugu u američkoj državi Oklahoma, koji je dobio ime po indijanskoj naciji Osage, gdje se, naravno, nalazi i njihov rezervat, osnovan ugovorom još u 19. stoljeću, kada su se Osage tamo doselili iz Kansasa. Tim ugovorom, pleme je dobilo pravo da raspolaže zemljom, ali i onim što se nalazi ispod površine tla, te da se vlasnička prava na sve ono što se pod zemljom nađe nasljeđuje s koljena na koljeno.

To nešto je, kasnije će se pokazati, bila nafta. Do otkrića naftnih izvora Osage su živjeli onako kako su Indijanci već živjeli u to vrijeme u Americi – loše i nikako. No s naftom je stiglo bogatstvo, ali i problemi. Došla je i serija ubojstava, prema jednima 24, a prema drugima više od šezdeset...

---

---

Taj događaj, masovno ubojstvo članova plemena Osage, okosnica je novog filma oskarovca Martina Scorsesea, koji je u filmu "Killers of the Flower Moon" okupio zvjezdanu ekipu, a snimio ga je prema istoimenom bestseleru Davida Granna. Tu su Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Brendan Fraser... Film je u globalnu kinodistribuciju krenuo 20. listopada, a oni koji su ga pogledali predviđaju mu barem jednog, ako ne i više Oscara.

---

image

Oskarovac Martin Scorsese je u filmu ‘Killers of the Flower Moon‘ okupio zvjezdanu ekipu

AFP
---

Kad kritika kaže za Roberta De Nira kako je uloga u ovom filmu možda "najpodlija kreacija koju je ikada realizirao glumac koji je igrao i Al Caponea", onda to puno govori, a kad filmski kritičar Johnny Oleksinski kaže da je "u tri sata i 26 minuta odgledao zadivljujuću mješavinu pravog krimića i vesterna", onda dodatne preporuke ne treba tražiti. Sam naslov referira se na urođeničku priču koja mjesec svibanj opisuje kao vrijeme kad puni mjesec ubija cvjetove čije latice potom lepršaju po poljima, a stabljike se saginju prema zemlji, hraneći Velikog Duha i Svetu Mati Zemlju za novi životni ciklus.

Istina, europska publika ne zna niti može puno znati o ubojstvima u okrugu Osage, ali i povijest koja se podučava u američkim školama zanemaruje zlo koje je vladalo između svibnja 1921. i srpnja 1926. godine. To doba se među američkim Indijancima, posebno u plemenu Osage, koje danas broji desetak tisuća članova, i sada naziva "vladavina terora". Zločinački um iza toga terora bio je William K. Hale, neokrunjeni kralj okruga i grada Firefaxa, koji je smislio plan kojim se htio dokopati indijanskog naftnog blaga.

---

image

Nafta je otkrivena ispod zemlje Osagea još 1890-ih, ali tek 1907. je posao krenuo

AFP
---

William Hale rođen je u blizini Greenvillea u Teksasu 1874. u, kako je jedan njegov dugogodišnji poznanik rekao, "velikoj, uglednoj i bogatoj obitelji". Otac mu je bio farmer i rančer, ali sa 16 godina mladi je Bill odlučio napustiti dom i postati kauboj. Sljedećih nekoliko godina kružio je između Teksasa i teritorija Oklahome, kupovao i prodavao stoku, a pratio ga je glas radišnog, ali nepoštenog trgovca. "On je najenergičniji čovjek kojeg sam ikada poznavao", prisjetio se taj poznanik u intervjuu iz 1926. godine. "Nikada nije dangubio. Čak i kad je prelazio ulicu, ponašao se kao da ide za nečim važnim."

Godine 1902., tada već oženjen mladom učiteljicom, Hale se nastanio u brdima Osage u sjevernoj Oklahomi, gdje su on i njegova žena proveli svoje prvo proljeće živeći vrlo skromno u šatorima. Zbog nekih nejasnih financijskih neuspjeha, naime, bio je u dugovima od oko deset tisuća dolara, danas vrijednima oko 350 tisuća. Nakon što je nekoliko godina radio za druge rančere, sklopio je partnerstvo s dvojicom lokalnih bankara i počeo unajmljivati pašnjake od naroda Osage. Na kraju je držao u zakupu 45.000 hektara i posjedovao još 5000 hektara u potpunom vlasništvu. Njegovi će i drugi poslovi narasti i uključivati financijske uloge u banci, u trgovini mješovitom robom i možda najprikladnije, kasnije će se pokazati, i u pogrebnom poduzeću. Ali ambicioznom Haleu to očito nije bilo dovoljno. Znao je da pravo bogatstvo nije u pašnjacima Osagea, već u onome što leži duboko ispod njih.

---

image

Pripadnici nacije Osage kolektivno su posjedovali prava na naftu i prihode su ravnomjerno dijelili među sobom kroz ono što je bilo poznato kao ‘glavarina‘

AFP
---

Nafta je otkrivena ispod zemlje Osagea još 1890-ih, ali tek 1907. je posao krenuo. Pripadnici nacije Osage kolektivno su posjedovali prava na naftu i prihode su ravnomjerno dijelili među sobom kroz ono što je bilo poznato kao "glavarina". Do 1926., prema Povijesnom društvu Oklahome, prosječna obitelj Osage, koja se sastoji od muža, žene i troje djece, zarađivala je više od 65 tisuća dolara godišnje, što bi vrijedilo danas oko 1,1 milijun dolara. Među onima koji su imali koristi od bujanja naftnog novca bila je i mlada Indijanka Mollie Kyle, članica plemena i pripadnica obitelji koja je imala velike koristi od nafte i čije bi bogatstvo jednom naslijedila upravo Mollie, koju u filmu glumi Lily Gladstone. Zlokobni Hale nagovorio je svoga nećaka Ernesta Burkharta da je oženi, a nasljeđivanje je odlučio "ubrzati" – ubojstvima članova Molliene obitelji!

Niz nevjerojatnih tragedija pogodio je uskoro Mollienu obitelj. Prvo je njezina sestra Minnie, stara 27 godina i naizgled zdrava, podlegla misterioznoj bolesti, u svibnju 1921. njezina sestra Anna ubijena je iz vatrenog oružja, njihova majka, Lizzie Kyle, umrla je u srpnju, vjerojatno od trovanja, Henry Roan, bratić, umro je u pucnjavi u siječnju 1923., a dva mjeseca kasnije Rita Smith, Molliena polusestra, ubijena je zajedno sa svojim mužem Billom i njihovom domaćicom kada je podmetnuta eksplozivna naprava razorila njihov dom. Sve njihovo bogatstvo i prava na naftu dobili su Mollie i Ernest pa nije ni čudno što je nesretna Mollie počela pobolijevati, vjerujući kako je njezin bijeli muž truje. Obratila se plemenskome vijeću koje se pak obratilo saveznoj vladi, odnosno Federalnom uredu za istrage, kako se tada zvala služba koja će se kasnije, 1935. godine, nazvati FBI.

Vlada je od plemenskog vijeća zatražila i dobila 20.000 dolara, otprilike 360.000 dolara danas, koliko je, po njima, bila cijena savezne istrage. Na čelo službe koja se tada zvala The Bureau of Investigation je 1924. bio upravo postavljen J. Edgar Hoover, čiji će kontroverzni i dugi mandat obilježiti dobar dio američke povijesti prošlog stoljeća. Hoover je tada imao samo 28 godina i misteriozna ubojstva Indijanaca bila su njegov prvi veliki slučaj, kao i čitavoj službi. Preuzevši "slučaj Osage", Hoover je imenovao Toma Whitea za posebnog istražitelja, a on je angažirao terenske agente koji su se usredotočili na slučajeve za koje su smatrali da će ih najvjerojatnije riješiti i procesuirati – konkretno, smrt Billa i Rite Smith i njihove sluškinje u eksploziji bombe te ubojstvo Henryja Roana i Anne Brown.

Istraga je bila teška, nosila je sa sobom ozbiljne rizike te je čak jedan lokalni odvjetnik koji je htio pomoći istražiteljima poginuo na neobičan način. "Slučajno" je ispao iz vlaka i slomio vrat!

Kao što se i moglo očekivati, gotovo svi koji su išta znali oklijevali su govoriti, bojeći se da bi i oni mogli nastradati. Uz iznimku Whitea, svi agenti bili su na tajnom zadatku kao prodavači osiguranja, iscjelitelji, stočari i kopači. Sam FBI je opisao atmosferu u okrugu kao "sredinu gdje su bogata naftna polja proizvela ne samo obilje nafte, već i korupciju, laku zaradu, kockanje, prostituciju i parazite koji žele izmusti Indijancima sve što posjeduju".

---

image

Film je u globalnu kinodistribuciju krenuo 20. listopada, a oni koji su ga pogledali predviđaju mu barem jednog, ako ne i više Oscara

AFP
---

Prema izvješću FBI-a, nepovjerenje Osagea prema bijelcima bilo je "gotovo univerzalno", a s druge strane, bijelci su strastveno mrzili Indijance koji su, sada naftni bogataši, posjedovali blistave kuće, moderne automobile, pa čak i – bijelu poslugu. Agenti su stigli do "gotovo neprobojnog zida straha", napisao je Don Whitehead, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade u svojoj knjizi "The FBI Story" iz 1956.: "Ljudi koji su se bojali govoriti, a svjedoci koji su mogli dati informacije odavno su nestali." Istaknuti lokalni policajci, liječnici, odvjetnici, ali i drugi, šutjeli su ili iz straha ili jer ih je Hale uvukao u svoj koruptivni krug. Četiri tajna agenta na kraju su ipak uspjela razriješiti slučaj, djelomično tako što su natjerali Ernesta Burkharta, nećaka pohlepnoga Halea, da progovori.

U siječnju 1926. Hale je optužen od strane savezne velike porote, ali samo za ubojstvo Henryja Roana, koji je bio ubijen na saveznoj, a ne na plemenskoj zemlji, što je vladi dalo odriješene ruke. Haleov motiv, tvrdili su tužitelji, bila je polica životnog osiguranja od 25.000 dolara koju je sklopio za život tog čovjeka. I nećak Ernest i neposredni ubojica John Ramsey, koji je izvršio Haleov nalog, optuženi su za isti zločin, no prvi pokušaj suđenja prekinut je zbog proceduralnih razloga. Drugi je završio jer se porota nije mogla usuglasiti, a u trećem pokušaju trojac je osuđen za ubojstvo prvog stupnja. Haleovi odvjetnici su uložili žalbu, što je dovelo i do četvrtog suđenja, u siječnju 1929. Ovaj put su i Hale, njegov nećak i John Ramsey pravomoćno osuđeni na doživotni zatvor. Hale je zbog dobrog vladanja pušten već 1947. godine, kad je imao 72 godine, a njegov nećak, kojeg u filmu Martina Scorsesea glumi Leonardo DiCaprio, pomilovan je nakon svega 11 godina. No brzo se vratio iza rešetaka zbog pljačke banke. Naručeni ubojica John Ramsey pomilovan je četiri mjeseca nakon svoga nalogodavca – u jesen 1947. Mollie je umrla deset godina ranije, 1937., u dobi od pedeset godina, a unuci njezine kćeri Liz i sina Jamesa koje je imala s Ernestom, i danas su nasljednici Molliena bogatstva.

No s pravdom kako ju je kreiralo američko pravosuđe nitko ne bi bio zadovoljan pa nisu ni Indijanci. Osage nisu jako zadovoljni ni filmom, posebno pričom o Mollie i Ernestu, koja sugerira ljubavne osjećaje obiju strana. Filmskom pričom posebno nije zadovoljna 61-godišnja Margie Burkhart, praunuka Mollie i Ernesta Burkharta, koja se rodila i odrasla na farmi nedaleko od mjesta gdje se zločin dogodio. Svoga je pradjeda, koji je umro 1986., jednom i upoznala te priznaje da je, premda je izgledao kao simpatični starčić, ulijevao strah. "I danas nosim puno gnjeva spram njega", kazala je ovih dana novinarima. "On i njegov ujak pobili su svu moju obitelj s majčine strane, tako da skoro nemam nikakve rodbine među narodom Osage." Premda mnogi članovi ovog naroda priznaju da će ovaj film podići razinu svijesti o rasizmu i pohlepi čije su žrtve bili, ipak drže kako je težište priče, kako je predstavljena u filmu – bjelačko. Christopher Cote, koji je radio na Scorseseovu filmu kao konzultant za jezik Osagea, nije sretan što je fokus filma na Ernestu.

---

image

Margie Burkhart, praunuka Mollie i Ernesta Burkharta, koja se rodila i odrasla na farmi nedaleko od mjesta gdje se zločin dogodio, nije baš zadovoljna filmom

AFP
---

– Kao član naroda Osage, stvarno sam želio da ova strašna priča bude ispričana iz perspektive Mollie i onoga što je njezina obitelj doživjela – rekao je Cote.

– Martin Scorsese, iako nije Osage, ipak je napravio dobar posao predstavljajući naš narod. Ova je priča, međutim, ispričana gotovo posve iz perspektive Ernesta Burkharta i film mu daje dozu savjesti te na neki način prikazuje da u njemu postoji ljubav. Ali kada se netko uroti da ubije cijelu tvoju obitelj, to nije ljubav. To je nepojmljivi zločin!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nepojmljiv zločin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => nepojmljiv zločin 2 0 10926 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-24 10:13:00 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-24 17:19:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-24 17:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Indijanci su imali vile, automobile, bijelu poslugu, a onda su počela ubojstva... Scorsese je o pokolju snimio film [metakey] => Killers of the flower moon, Martin Scorsese, Indijanci, Oklahoma [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25915033.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25838264.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25838269.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25838268.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25838262.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25838252.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25799900.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25209751.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/24941234.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/24941136.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25881688.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25881685.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25881683.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/24\/25881686.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Do otkri\u0107a naftnih izvora, Osage su \u017eivjeli lo\u0161e i nikako. S\u00a0naftom je stiglo bogatstvo, ali i problemi i nepojmiljivi zlo\u010dini. Scorsese je o tome snimio film<\/p>","","

Istaknuti lokalni policajci, lije\u010dnici, odvjetnici, ali i drugi, \u0161utjeli su ili iz straha ili jer ih je Hale uvukao u svoj koruptivni krug. \u010cetiri tajna agenta na kraju su ipak uspjela razrije\u0161iti slu\u010daj, djelomi\u010dno tako \u0161to su natjerali Ernesta Burkharta, ne\u0107aka pohlepnoga Halea, da progovori<\/p>","

Margie Burkhart,\u00a0praunuka Mollie i Ernesta Burkharta, koja se rodila i odrasla na farmi nedaleko od mjesta gdje se zlo\u010din dogodio, nije ba\u0161 zadovoljna filmom<\/p>","","

Nafta je otkrivena ispod zemlje Osagea jo\u0161 1890-ih, ali tek 1907. je posao krenuo<\/p>","

Oskarovac\u00a0Martin\u00a0Scorsese\u00a0je u filmu \u2018Killers of the Flower Moon\u2018 okupio zvjezdanu ekipu<\/p>","

Leonardo DiCaprio<\/p>","

Robert de Niro<\/p>","

Lily Gladstone\u00a0<\/p>","

Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone<\/p>","","

Film je u globalnu kinodistribuciju krenuo 20. listopada, a oni koji su ga pogledali predvi\u0111aju mu barem jednog, ako ne i vi\u0161e Oscara<\/p>","

Pripadnici nacije Osage kolektivno su posjedovali prava na naftu i prihode su ravnomjerno dijelili me\u0111u sobom kroz ono \u0161to je bilo poznato kao \u2018glavarina\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1663x958","hd_25915033_1920.jpg":"1920x1080","k_25915033_1280.jpg":"1280x1280","k_25915033_1024.jpg":"1024x1024","k_25915033_640.jpg":"640x640","k_25915033_480.jpg":"480x480","k_25915033_340.jpg":"340x340","k_25915033_220.jpg":"220x220","o_25915033_1280.jpg":"1280x737","o_25915033_1024.jpg":"1024x589","o_25915033_640.jpg":"640x368","o_25915033_480.jpg":"480x276","o_25915033_340.jpg":"340x195","o_25915033_220.jpg":"220x126","h_25915033_1280.jpg":"1280x854","h_25915033_1024.jpg":"1024x683","h_25915033_640.jpg":"640x427","h_25915033_480.jpg":"480x320","h_25915033_340.jpg":"340x227","h_25915033_220.jpg":"220x147","pp_25915033_1280.jpg":"1280x1628","pp_25915033_1024.jpg":"1024x1303","pp_25915033_640.jpg":"640x814","pp_25915033_480.jpg":"480x611","pp_25915033_340.jpg":"340x432","pp_25915033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25838264_1920.jpg":"1920x1080","k_25838264_1280.jpg":"1280x1280","k_25838264_1024.jpg":"1024x1024","k_25838264_640.jpg":"640x640","k_25838264_480.jpg":"480x480","k_25838264_340.jpg":"340x340","k_25838264_220.jpg":"220x220","o_25838264_1280.jpg":"1280x853","o_25838264_1024.jpg":"1024x682","o_25838264_640.jpg":"640x426","o_25838264_480.jpg":"480x320","o_25838264_340.jpg":"340x226","o_25838264_220.jpg":"220x146","h_25838264_1280.jpg":"1280x854","h_25838264_1024.jpg":"1024x683","h_25838264_640.jpg":"640x427","h_25838264_480.jpg":"480x320","h_25838264_340.jpg":"340x227","h_25838264_220.jpg":"220x147","pp_25838264_1280.jpg":"1280x1628","pp_25838264_1024.jpg":"1024x1303","pp_25838264_640.jpg":"640x814","pp_25838264_480.jpg":"480x611","pp_25838264_340.jpg":"340x432","pp_25838264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25838269_1920.jpg":"1920x1080","k_25838269_1280.jpg":"1280x1280","k_25838269_1024.jpg":"1024x1024","k_25838269_640.jpg":"640x640","k_25838269_480.jpg":"480x480","k_25838269_340.jpg":"340x340","k_25838269_220.jpg":"220x220","o_25838269_1280.jpg":"1280x853","o_25838269_1024.jpg":"1024x682","o_25838269_640.jpg":"640x426","o_25838269_480.jpg":"480x320","o_25838269_340.jpg":"340x226","o_25838269_220.jpg":"220x146","h_25838269_1280.jpg":"1280x854","h_25838269_1024.jpg":"1024x683","h_25838269_640.jpg":"640x427","h_25838269_480.jpg":"480x320","h_25838269_340.jpg":"340x227","h_25838269_220.jpg":"220x147","pp_25838269_1280.jpg":"1280x1628","pp_25838269_1024.jpg":"1024x1303","pp_25838269_640.jpg":"640x814","pp_25838269_480.jpg":"480x611","pp_25838269_340.jpg":"340x432","pp_25838269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25838268_1920.jpg":"1920x1080","k_25838268_1280.jpg":"1280x1280","k_25838268_1024.jpg":"1024x1024","k_25838268_640.jpg":"640x640","k_25838268_480.jpg":"480x480","k_25838268_340.jpg":"340x340","k_25838268_220.jpg":"220x220","o_25838268_1280.jpg":"1280x853","o_25838268_1024.jpg":"1024x682","o_25838268_640.jpg":"640x426","o_25838268_480.jpg":"480x320","o_25838268_340.jpg":"340x226","o_25838268_220.jpg":"220x146","h_25838268_1280.jpg":"1280x854","h_25838268_1024.jpg":"1024x683","h_25838268_640.jpg":"640x427","h_25838268_480.jpg":"480x320","h_25838268_340.jpg":"340x227","h_25838268_220.jpg":"220x147","pp_25838268_1280.jpg":"1280x1628","pp_25838268_1024.jpg":"1024x1303","pp_25838268_640.jpg":"640x814","pp_25838268_480.jpg":"480x611","pp_25838268_340.jpg":"340x432","pp_25838268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25838262_1920.jpg":"1920x1080","k_25838262_1280.jpg":"1280x1280","k_25838262_1024.jpg":"1024x1024","k_25838262_640.jpg":"640x640","k_25838262_480.jpg":"480x480","k_25838262_340.jpg":"340x340","k_25838262_220.jpg":"220x220","o_25838262_1280.jpg":"1280x853","o_25838262_1024.jpg":"1024x682","o_25838262_640.jpg":"640x426","o_25838262_480.jpg":"480x320","o_25838262_340.jpg":"340x226","o_25838262_220.jpg":"220x146","h_25838262_1280.jpg":"1280x854","h_25838262_1024.jpg":"1024x683","h_25838262_640.jpg":"640x427","h_25838262_480.jpg":"480x320","h_25838262_340.jpg":"340x227","h_25838262_220.jpg":"220x147","pp_25838262_1280.jpg":"1280x1628","pp_25838262_1024.jpg":"1024x1303","pp_25838262_640.jpg":"640x814","pp_25838262_480.jpg":"480x611","pp_25838262_340.jpg":"340x432","pp_25838262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25838252_1920.jpg":"1920x1080","k_25838252_1280.jpg":"1280x1280","k_25838252_1024.jpg":"1024x1024","k_25838252_640.jpg":"640x640","k_25838252_480.jpg":"480x480","k_25838252_340.jpg":"340x340","k_25838252_220.jpg":"220x220","o_25838252_1280.jpg":"1280x853","o_25838252_1024.jpg":"1024x682","o_25838252_640.jpg":"640x426","o_25838252_480.jpg":"480x320","o_25838252_340.jpg":"340x226","o_25838252_220.jpg":"220x146","h_25838252_1280.jpg":"1280x854","h_25838252_1024.jpg":"1024x683","h_25838252_640.jpg":"640x427","h_25838252_480.jpg":"480x320","h_25838252_340.jpg":"340x227","h_25838252_220.jpg":"220x147","pp_25838252_1280.jpg":"1280x1628","pp_25838252_1024.jpg":"1024x1303","pp_25838252_640.jpg":"640x814","pp_25838252_480.jpg":"480x611","pp_25838252_340.jpg":"340x432","pp_25838252_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25799900_1920.jpg":"1920x1080","k_25799900_1280.jpg":"1280x1280","k_25799900_1024.jpg":"1024x1024","k_25799900_640.jpg":"640x640","k_25799900_480.jpg":"480x480","k_25799900_340.jpg":"340x340","k_25799900_220.jpg":"220x220","o_25799900_1280.jpg":"1280x853","o_25799900_1024.jpg":"1024x682","o_25799900_640.jpg":"640x426","o_25799900_480.jpg":"480x320","o_25799900_340.jpg":"340x226","o_25799900_220.jpg":"220x146","h_25799900_1280.jpg":"1280x854","h_25799900_1024.jpg":"1024x683","h_25799900_640.jpg":"640x427","h_25799900_480.jpg":"480x320","h_25799900_340.jpg":"340x227","h_25799900_220.jpg":"220x147","pp_25799900_1280.jpg":"1280x1628","pp_25799900_1024.jpg":"1024x1303","pp_25799900_640.jpg":"640x814","pp_25799900_480.jpg":"480x611","pp_25799900_340.jpg":"340x432","pp_25799900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25209751_1920.jpg":"1920x1080","k_25209751_1280.jpg":"1280x1280","k_25209751_1024.jpg":"1024x1024","k_25209751_640.jpg":"640x640","k_25209751_480.jpg":"480x480","k_25209751_340.jpg":"340x340","k_25209751_220.jpg":"220x220","o_25209751_1280.jpg":"1280x853","o_25209751_1024.jpg":"1024x682","o_25209751_640.jpg":"640x426","o_25209751_480.jpg":"480x320","o_25209751_340.jpg":"340x226","o_25209751_220.jpg":"220x146","h_25209751_1280.jpg":"1280x854","h_25209751_1024.jpg":"1024x683","h_25209751_640.jpg":"640x427","h_25209751_480.jpg":"480x320","h_25209751_340.jpg":"340x227","h_25209751_220.jpg":"220x147","pp_25209751_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209751_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209751_640.jpg":"640x814","pp_25209751_480.jpg":"480x611","pp_25209751_340.jpg":"340x432","pp_25209751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24941234_1920.jpg":"1920x1080","k_24941234_1280.jpg":"1280x1280","k_24941234_1024.jpg":"1024x1024","k_24941234_640.jpg":"640x640","k_24941234_480.jpg":"480x480","k_24941234_340.jpg":"340x340","k_24941234_220.jpg":"220x220","o_24941234_1280.jpg":"1280x853","o_24941234_1024.jpg":"1024x682","o_24941234_640.jpg":"640x426","o_24941234_480.jpg":"480x320","o_24941234_340.jpg":"340x226","o_24941234_220.jpg":"220x146","h_24941234_1280.jpg":"1280x854","h_24941234_1024.jpg":"1024x683","h_24941234_640.jpg":"640x427","h_24941234_480.jpg":"480x320","h_24941234_340.jpg":"340x227","h_24941234_220.jpg":"220x147","pp_24941234_1280.jpg":"1280x1628","pp_24941234_1024.jpg":"1024x1303","pp_24941234_640.jpg":"640x814","pp_24941234_480.jpg":"480x611","pp_24941234_340.jpg":"340x432","pp_24941234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24941136_1920.jpg":"1920x1080","k_24941136_1280.jpg":"1280x1280","k_24941136_1024.jpg":"1024x1024","k_24941136_640.jpg":"640x640","k_24941136_480.jpg":"480x480","k_24941136_340.jpg":"340x340","k_24941136_220.jpg":"220x220","o_24941136_1280.jpg":"1280x853","o_24941136_1024.jpg":"1024x682","o_24941136_640.jpg":"640x426","o_24941136_480.jpg":"480x320","o_24941136_340.jpg":"340x226","o_24941136_220.jpg":"220x146","h_24941136_1280.jpg":"1280x854","h_24941136_1024.jpg":"1024x683","h_24941136_640.jpg":"640x427","h_24941136_480.jpg":"480x320","h_24941136_340.jpg":"340x227","h_24941136_220.jpg":"220x147","pp_24941136_1280.jpg":"1280x1628","pp_24941136_1024.jpg":"1024x1303","pp_24941136_640.jpg":"640x814","pp_24941136_480.jpg":"480x611","pp_24941136_340.jpg":"340x432","pp_24941136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x960","hd_25881688_1920.jpg":"1920x1080","k_25881688_1280.jpg":"1280x1280","k_25881688_1024.jpg":"1024x1024","k_25881688_640.jpg":"640x640","k_25881688_480.jpg":"480x480","k_25881688_340.jpg":"340x340","k_25881688_220.jpg":"220x220","o_25881688_1280.jpg":"1280x640","o_25881688_1024.jpg":"1024x512","o_25881688_640.jpg":"640x320","o_25881688_480.jpg":"480x240","o_25881688_340.jpg":"340x170","o_25881688_220.jpg":"220x110","h_25881688_1280.jpg":"1280x854","h_25881688_1024.jpg":"1024x683","h_25881688_640.jpg":"640x427","h_25881688_480.jpg":"480x320","h_25881688_340.jpg":"340x227","h_25881688_220.jpg":"220x147","pp_25881688_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881688_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881688_640.jpg":"640x814","pp_25881688_480.jpg":"480x611","pp_25881688_340.jpg":"340x432","pp_25881688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x785","hd_25881685_1920.jpg":"1920x1080","k_25881685_1280.jpg":"1280x1280","k_25881685_1024.jpg":"1024x1024","k_25881685_640.jpg":"640x640","k_25881685_480.jpg":"480x480","k_25881685_340.jpg":"340x340","k_25881685_220.jpg":"220x220","o_25881685_1280.jpg":"1280x523","o_25881685_1024.jpg":"1024x418","o_25881685_640.jpg":"640x261","o_25881685_480.jpg":"480x196","o_25881685_340.jpg":"340x139","o_25881685_220.jpg":"220x89","h_25881685_1280.jpg":"1280x854","h_25881685_1024.jpg":"1024x683","h_25881685_640.jpg":"640x427","h_25881685_480.jpg":"480x320","h_25881685_340.jpg":"340x227","h_25881685_220.jpg":"220x147","pp_25881685_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881685_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881685_640.jpg":"640x814","pp_25881685_480.jpg":"480x611","pp_25881685_340.jpg":"340x432","pp_25881685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x800","hd_25881683_1920.jpg":"1920x1080","k_25881683_1280.jpg":"1280x1280","k_25881683_1024.jpg":"1024x1024","k_25881683_640.jpg":"640x640","k_25881683_480.jpg":"480x480","k_25881683_340.jpg":"340x340","k_25881683_220.jpg":"220x220","o_25881683_1280.jpg":"1280x533","o_25881683_1024.jpg":"1024x426","o_25881683_640.jpg":"640x266","o_25881683_480.jpg":"480x200","o_25881683_340.jpg":"340x141","o_25881683_220.jpg":"220x91","h_25881683_1280.jpg":"1280x854","h_25881683_1024.jpg":"1024x683","h_25881683_640.jpg":"640x427","h_25881683_480.jpg":"480x320","h_25881683_340.jpg":"340x227","h_25881683_220.jpg":"220x147","pp_25881683_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881683_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881683_640.jpg":"640x814","pp_25881683_480.jpg":"480x611","pp_25881683_340.jpg":"340x432","pp_25881683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x793","hd_25881686_1920.jpg":"1920x1080","k_25881686_1280.jpg":"1280x1280","k_25881686_1024.jpg":"1024x1024","k_25881686_640.jpg":"640x640","k_25881686_480.jpg":"480x480","k_25881686_340.jpg":"340x340","k_25881686_220.jpg":"220x220","o_25881686_1280.jpg":"1280x528","o_25881686_1024.jpg":"1024x422","o_25881686_640.jpg":"640x264","o_25881686_480.jpg":"480x198","o_25881686_340.jpg":"340x140","o_25881686_220.jpg":"220x90","h_25881686_1280.jpg":"1280x854","h_25881686_1024.jpg":"1024x683","h_25881686_640.jpg":"640x427","h_25881686_480.jpg":"480x320","h_25881686_340.jpg":"340x227","h_25881686_220.jpg":"220x147","pp_25881686_1280.jpg":"1280x1628","pp_25881686_1024.jpg":"1024x1303","pp_25881686_640.jpg":"640x814","pp_25881686_480.jpg":"480x611","pp_25881686_340.jpg":"340x432","pp_25881686_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5862583 Threads: 77 Questions: 1053707502 Slow queries: 0 Opens: 187801 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.734 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9442250 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/indijanci-su-imali-vile-automobile-bijelu-poslugu-a-onda-su-pocela-ubojstva-scorsese-je-o-pokolju-snimio-film-1333213 [printLink] => /kultura/film-tv/indijanci-su-imali-vile-automobile-bijelu-poslugu-a-onda-su-pocela-ubojstva-scorsese-je-o-pokolju-snimio-film-1333213?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 717126 [name] => Killers of the flower moon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-22 13:46:09 [main_article_id] => 0 [alias] => killers-of-the-flower-moon [link] => /tag/killers-of-the-flower-moon ) [1] => stdClass Object ( [id] => 387773 [name] => Martin Scorsese [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => martin-scorsese [link] => /tag/martin-scorsese ) [2] => stdClass Object ( [id] => 149734 [name] => indijanci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => indijanci [link] => /tag/indijanci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 462604 [name] => oklahoma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oklahoma [link] => /tag/oklahoma ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nepojmljiv zločin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Indijanci su imali vile, automobile, bijelu poslugu, a onda su počela ubojstva... Scorsese je o pokolju snimio film [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25915033.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Do otkrića naftnih izvora, Osage su živjeli loše i nikako. S naftom je stiglo bogatstvo, ali i problemi i nepojmiljivi zločini. Scorsese je o tome snimio film

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25915033.jpg [title] =>

Do otkrića naftnih izvora, Osage su živjeli loše i nikako. S naftom je stiglo bogatstvo, ali i problemi i nepojmiljivi zločini. Scorsese je o tome snimio film

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25838264.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25838269.jpg [title] =>

Istaknuti lokalni policajci, liječnici, odvjetnici, ali i drugi, šutjeli su ili iz straha ili jer ih je Hale uvukao u svoj koruptivni krug. Četiri tajna agenta na kraju su ipak uspjela razriješiti slučaj, djelomično tako što su natjerali Ernesta Burkharta, nećaka pohlepnoga Halea, da progovori

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25838268.jpg [title] =>

Margie Burkhart, praunuka Mollie i Ernesta Burkharta, koja se rodila i odrasla na farmi nedaleko od mjesta gdje se zločin dogodio, nije baš zadovoljna filmom

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25838262.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25838252.jpg [title] =>

Nafta je otkrivena ispod zemlje Osagea još 1890-ih, ali tek 1907. je posao krenuo

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25799900.jpg [title] =>

Oskarovac Martin Scorsese je u filmu ‘Killers of the Flower Moon‘ okupio zvjezdanu ekipu

AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25209751.jpg [title] =>

Leonardo DiCaprio

AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/24941234.jpg [title] =>

Robert de Niro

AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/24941136.jpg [title] =>

Lily Gladstone 

AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25881688.jpg [title] =>

Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone

AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25881685.jpg [title] => AFP ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25881683.jpg [title] =>

Film je u globalnu kinodistribuciju krenuo 20. listopada, a oni koji su ga pogledali predviđaju mu barem jednog, ako ne i više Oscara

AFP ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/24/25881686.jpg [title] =>

Pripadnici nacije Osage kolektivno su posjedovali prava na naftu i prihode su ravnomjerno dijelili među sobom kroz ono što je bilo poznato kao ‘glavarina‘

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dogodilo se to prije stotinu godina u okrugu Osage, površinom najvećem okrugu u američkoj državi Oklahoma, koji je dobio ime po indijanskoj naciji Osage, gdje se, naravno, nalazi i njihov rezervat, osnovan ugovorom još u 19. stoljeću, kada su se Osage tamo doselili iz Kansasa. Tim ugovorom, pleme je dobilo pravo da raspolaže zemljom, ali i onim što se nalazi ispod površine tla, te da se vlasnička prava na sve ono što se pod zemljom nađe nasljeđuje s koljena na koljeno.

To nešto je, kasnije će se pokazati, bila nafta. Do otkrića naftnih izvora Osage su živjeli onako kako su Indijanci već živjeli u to vrijeme u Americi – loše i nikako. No s naftom je stiglo bogatstvo, ali i problemi. Došla je i serija ubojstava, prema jednima 24, a prema drugima više od šezdeset...

---

---

Taj događaj, masovno ubojstvo članova plemena Osage, okosnica je novog filma oskarovca Martina Scorsesea, koji je u filmu "Killers of the Flower Moon" okupio zvjezdanu ekipu, a snimio ga je prema istoimenom bestseleru Davida Granna. Tu su Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Brendan Fraser... Film je u globalnu kinodistribuciju krenuo 20. listopada, a oni koji su ga pogledali predviđaju mu barem jednog, ako ne i više Oscara.

---

image

Oskarovac Martin Scorsese je u filmu ‘Killers of the Flower Moon‘ okupio zvjezdanu ekipu

AFP
---

Kad kritika kaže za Roberta De Nira kako je uloga u ovom filmu možda "najpodlija kreacija koju je ikada realizirao glumac koji je igrao i Al Caponea", onda to puno govori, a kad filmski kritičar Johnny Oleksinski kaže da je "u tri sata i 26 minuta odgledao zadivljujuću mješavinu pravog krimića i vesterna", onda dodatne preporuke ne treba tražiti. Sam naslov referira se na urođeničku priču koja mjesec svibanj opisuje kao vrijeme kad puni mjesec ubija cvjetove čije latice potom lepršaju po poljima, a stabljike se saginju prema zemlji, hraneći Velikog Duha i Svetu Mati Zemlju za novi životni ciklus.

Istina, europska publika ne zna niti može puno znati o ubojstvima u okrugu Osage, ali i povijest koja se podučava u američkim školama zanemaruje zlo koje je vladalo između svibnja 1921. i srpnja 1926. godine. To doba se među američkim Indijancima, posebno u plemenu Osage, koje danas broji desetak tisuća članova, i sada naziva "vladavina terora". Zločinački um iza toga terora bio je William K. Hale, neokrunjeni kralj okruga i grada Firefaxa, koji je smislio plan kojim se htio dokopati indijanskog naftnog blaga.

---

image

Nafta je otkrivena ispod zemlje Osagea još 1890-ih, ali tek 1907. je posao krenuo

AFP
---

William Hale rođen je u blizini Greenvillea u Teksasu 1874. u, kako je jedan njegov dugogodišnji poznanik rekao, "velikoj, uglednoj i bogatoj obitelji". Otac mu je bio farmer i rančer, ali sa 16 godina mladi je Bill odlučio napustiti dom i postati kauboj. Sljedećih nekoliko godina kružio je između Teksasa i teritorija Oklahome, kupovao i prodavao stoku, a pratio ga je glas radišnog, ali nepoštenog trgovca. "On je najenergičniji čovjek kojeg sam ikada poznavao", prisjetio se taj poznanik u intervjuu iz 1926. godine. "Nikada nije dangubio. Čak i kad je prelazio ulicu, ponašao se kao da ide za nečim važnim."

Godine 1902., tada već oženjen mladom učiteljicom, Hale se nastanio u brdima Osage u sjevernoj Oklahomi, gdje su on i njegova žena proveli svoje prvo proljeće živeći vrlo skromno u šatorima. Zbog nekih nejasnih financijskih neuspjeha, naime, bio je u dugovima od oko deset tisuća dolara, danas vrijednima oko 350 tisuća. Nakon što je nekoliko godina radio za druge rančere, sklopio je partnerstvo s dvojicom lokalnih bankara i počeo unajmljivati pašnjake od naroda Osage. Na kraju je držao u zakupu 45.000 hektara i posjedovao još 5000 hektara u potpunom vlasništvu. Njegovi će i drugi poslovi narasti i uključivati financijske uloge u banci, u trgovini mješovitom robom i možda najprikladnije, kasnije će se pokazati, i u pogrebnom poduzeću. Ali ambicioznom Haleu to očito nije bilo dovoljno. Znao je da pravo bogatstvo nije u pašnjacima Osagea, već u onome što leži duboko ispod njih.

---

image

Pripadnici nacije Osage kolektivno su posjedovali prava na naftu i prihode su ravnomjerno dijelili među sobom kroz ono što je bilo poznato kao ‘glavarina‘

AFP
---

Nafta je otkrivena ispod zemlje Osagea još 1890-ih, ali tek 1907. je posao krenuo. Pripadnici nacije Osage kolektivno su posjedovali prava na naftu i prihode su ravnomjerno dijelili među sobom kroz ono što je bilo poznato kao "glavarina". Do 1926., prema Povijesnom društvu Oklahome, prosječna obitelj Osage, koja se sastoji od muža, žene i troje djece, zarađivala je više od 65 tisuća dolara godišnje, što bi vrijedilo danas oko 1,1 milijun dolara. Među onima koji su imali koristi od bujanja naftnog novca bila je i mlada Indijanka Mollie Kyle, članica plemena i pripadnica obitelji koja je imala velike koristi od nafte i čije bi bogatstvo jednom naslijedila upravo Mollie, koju u filmu glumi Lily Gladstone. Zlokobni Hale nagovorio je svoga nećaka Ernesta Burkharta da je oženi, a nasljeđivanje je odlučio "ubrzati" – ubojstvima članova Molliene obitelji!

Niz nevjerojatnih tragedija pogodio je uskoro Mollienu obitelj. Prvo je njezina sestra Minnie, stara 27 godina i naizgled zdrava, podlegla misterioznoj bolesti, u svibnju 1921. njezina sestra Anna ubijena je iz vatrenog oružja, njihova majka, Lizzie Kyle, umrla je u srpnju, vjerojatno od trovanja, Henry Roan, bratić, umro je u pucnjavi u siječnju 1923., a dva mjeseca kasnije Rita Smith, Molliena polusestra, ubijena je zajedno sa svojim mužem Billom i njihovom domaćicom kada je podmetnuta eksplozivna naprava razorila njihov dom. Sve njihovo bogatstvo i prava na naftu dobili su Mollie i Ernest pa nije ni čudno što je nesretna Mollie počela pobolijevati, vjerujući kako je njezin bijeli muž truje. Obratila se plemenskome vijeću koje se pak obratilo saveznoj vladi, odnosno Federalnom uredu za istrage, kako se tada zvala služba koja će se kasnije, 1935. godine, nazvati FBI.

Vlada je od plemenskog vijeća zatražila i dobila 20.000 dolara, otprilike 360.000 dolara danas, koliko je, po njima, bila cijena savezne istrage. Na čelo službe koja se tada zvala The Bureau of Investigation je 1924. bio upravo postavljen J. Edgar Hoover, čiji će kontroverzni i dugi mandat obilježiti dobar dio američke povijesti prošlog stoljeća. Hoover je tada imao samo 28 godina i misteriozna ubojstva Indijanaca bila su njegov prvi veliki slučaj, kao i čitavoj službi. Preuzevši "slučaj Osage", Hoover je imenovao Toma Whitea za posebnog istražitelja, a on je angažirao terenske agente koji su se usredotočili na slučajeve za koje su smatrali da će ih najvjerojatnije riješiti i procesuirati – konkretno, smrt Billa i Rite Smith i njihove sluškinje u eksploziji bombe te ubojstvo Henryja Roana i Anne Brown.

Istraga je bila teška, nosila je sa sobom ozbiljne rizike te je čak jedan lokalni odvjetnik koji je htio pomoći istražiteljima poginuo na neobičan način. "Slučajno" je ispao iz vlaka i slomio vrat!

Kao što se i moglo očekivati, gotovo svi koji su išta znali oklijevali su govoriti, bojeći se da bi i oni mogli nastradati. Uz iznimku Whitea, svi agenti bili su na tajnom zadatku kao prodavači osiguranja, iscjelitelji, stočari i kopači. Sam FBI je opisao atmosferu u okrugu kao "sredinu gdje su bogata naftna polja proizvela ne samo obilje nafte, već i korupciju, laku zaradu, kockanje, prostituciju i parazite koji žele izmusti Indijancima sve što posjeduju".

---

image

Film je u globalnu kinodistribuciju krenuo 20. listopada, a oni koji su ga pogledali predviđaju mu barem jednog, ako ne i više Oscara

AFP
---

Prema izvješću FBI-a, nepovjerenje Osagea prema bijelcima bilo je "gotovo univerzalno", a s druge strane, bijelci su strastveno mrzili Indijance koji su, sada naftni bogataši, posjedovali blistave kuće, moderne automobile, pa čak i – bijelu poslugu. Agenti su stigli do "gotovo neprobojnog zida straha", napisao je Don Whitehead, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade u svojoj knjizi "The FBI Story" iz 1956.: "Ljudi koji su se bojali govoriti, a svjedoci koji su mogli dati informacije odavno su nestali." Istaknuti lokalni policajci, liječnici, odvjetnici, ali i drugi, šutjeli su ili iz straha ili jer ih je Hale uvukao u svoj koruptivni krug. Četiri tajna agenta na kraju su ipak uspjela razriješiti slučaj, djelomično tako što su natjerali Ernesta Burkharta, nećaka pohlepnoga Halea, da progovori.

U siječnju 1926. Hale je optužen od strane savezne velike porote, ali samo za ubojstvo Henryja Roana, koji je bio ubijen na saveznoj, a ne na plemenskoj zemlji, što je vladi dalo odriješene ruke. Haleov motiv, tvrdili su tužitelji, bila je polica životnog osiguranja od 25.000 dolara koju je sklopio za život tog čovjeka. I nećak Ernest i neposredni ubojica John Ramsey, koji je izvršio Haleov nalog, optuženi su za isti zločin, no prvi pokušaj suđenja prekinut je zbog proceduralnih razloga. Drugi je završio jer se porota nije mogla usuglasiti, a u trećem pokušaju trojac je osuđen za ubojstvo prvog stupnja. Haleovi odvjetnici su uložili žalbu, što je dovelo i do četvrtog suđenja, u siječnju 1929. Ovaj put su i Hale, njegov nećak i John Ramsey pravomoćno osuđeni na doživotni zatvor. Hale je zbog dobrog vladanja pušten već 1947. godine, kad je imao 72 godine, a njegov nećak, kojeg u filmu Martina Scorsesea glumi Leonardo DiCaprio, pomilovan je nakon svega 11 godina. No brzo se vratio iza rešetaka zbog pljačke banke. Naručeni ubojica John Ramsey pomilovan je četiri mjeseca nakon svoga nalogodavca – u jesen 1947. Mollie je umrla deset godina ranije, 1937., u dobi od pedeset godina, a unuci njezine kćeri Liz i sina Jamesa koje je imala s Ernestom, i danas su nasljednici Molliena bogatstva.

No s pravdom kako ju je kreiralo američko pravosuđe nitko ne bi bio zadovoljan pa nisu ni Indijanci. Osage nisu jako zadovoljni ni filmom, posebno pričom o Mollie i Ernestu, koja sugerira ljubavne osjećaje obiju strana. Filmskom pričom posebno nije zadovoljna 61-godišnja Margie Burkhart, praunuka Mollie i Ernesta Burkharta, koja se rodila i odrasla na farmi nedaleko od mjesta gdje se zločin dogodio. Svoga je pradjeda, koji je umro 1986., jednom i upoznala te priznaje da je, premda je izgledao kao simpatični starčić, ulijevao strah. "I danas nosim puno gnjeva spram njega", kazala je ovih dana novinarima. "On i njegov ujak pobili su svu moju obitelj s majčine strane, tako da skoro nemam nikakve rodbine među narodom Osage." Premda mnogi članovi ovog naroda priznaju da će ovaj film podići razinu svijesti o rasizmu i pohlepi čije su žrtve bili, ipak drže kako je težište priče, kako je predstavljena u filmu – bjelačko. Christopher Cote, koji je radio na Scorseseovu filmu kao konzultant za jezik Osagea, nije sretan što je fokus filma na Ernestu.

---

image

Margie Burkhart, praunuka Mollie i Ernesta Burkharta, koja se rodila i odrasla na farmi nedaleko od mjesta gdje se zločin dogodio, nije baš zadovoljna filmom

AFP
---

– Kao član naroda Osage, stvarno sam želio da ova strašna priča bude ispričana iz perspektive Mollie i onoga što je njezina obitelj doživjela – rekao je Cote.

– Martin Scorsese, iako nije Osage, ipak je napravio dobar posao predstavljajući naš narod. Ova je priča, međutim, ispričana gotovo posve iz perspektive Ernesta Burkharta i film mu daje dozu savjesti te na neki način prikazuje da u njemu postoji ljubav. Ali kada se netko uroti da ubije cijelu tvoju obitelj, to nije ljubav. To je nepojmljivi zločin!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

Do otkrića naftnih izvora, Osage su živjeli loše i nikako. S naftom je stiglo bogatstvo, ali i problemi i nepojmiljivi zločini. Scorsese je o tome snimio film

AFP
AFP

Istaknuti lokalni policajci, liječnici, odvjetnici, ali i drugi, šutjeli su ili iz straha ili jer ih je Hale uvukao u svoj koruptivni krug. Četiri tajna agenta na kraju su ipak uspjela razriješiti slučaj, djelomično tako što su natjerali Ernesta Burkharta, nećaka pohlepnoga Halea, da progovori

AFP

Margie Burkhart, praunuka Mollie i Ernesta Burkharta, koja se rodila i odrasla na farmi nedaleko od mjesta gdje se zločin dogodio, nije baš zadovoljna filmom

AFP
AFP

Nafta je otkrivena ispod zemlje Osagea još 1890-ih, ali tek 1907. je posao krenuo

AFP

Oskarovac Martin Scorsese je u filmu ‘Killers of the Flower Moon‘ okupio zvjezdanu ekipu

AFP

Leonardo DiCaprio

AFP

Robert de Niro

AFP

Lily Gladstone 

AFP

Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone

AFP
AFP

Film je u globalnu kinodistribuciju krenuo 20. listopada, a oni koji su ga pogledali predviđaju mu barem jednog, ako ne i više Oscara

AFP

Pripadnici nacije Osage kolektivno su posjedovali prava na naftu i prihode su ravnomjerno dijelili među sobom kroz ono što je bilo poznato kao ‘glavarina‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/indijanci-su-imali-vile-automobile-bijelu-poslugu-a-onda-su-pocela-ubojstva-scorsese-je-o-pokolju-snimio-film-1333213 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ed7dccd2acb43497b54318a22ffd2fff3450e82 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Indijanci+su+imali+vile%2C+automobile%2C+bijelu+poslugu%2C+a+onda+su+po%C4%8Dela+ubojstva...+Scorsese+je+o+pokolju+snimio+film&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Findijanci-su-imali-vile-automobile-bijelu-poslugu-a-onda-su-pocela-ubojstva-scorsese-je-o-pokolju-snimio-film-1333213 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Findijanci-su-imali-vile-automobile-bijelu-poslugu-a-onda-su-pocela-ubojstva-scorsese-je-o-pokolju-snimio-film-1333213 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nepojmljiv zločin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Film & TVnepojmljiv zločin

Indijanci su imali vile, automobile, bijelu poslugu, a onda su počela ubojstva... Scorsese je o pokolju snimio film

Piše Eda Vujević
24. listopada 2023. - 19:19
Do otkrića naftnih izvora, Osage su živjeli loše i nikako. S naftom je stiglo bogatstvo, ali i problemi i nepojmiljivi zločini. Scorsese je o tome snimio filmAFP

Dogodilo se to prije stotinu godina u okrugu Osage, površinom najvećem okrugu u američkoj državi Oklahoma, koji je dobio ime po indijanskoj naciji Osage, gdje se, naravno, nalazi i njihov rezervat, osnovan ugovorom još u 19. stoljeću, kada su se Osage tamo doselili iz Kansasa. Tim ugovorom, pleme je dobilo pravo da raspolaže zemljom, ali i onim što se nalazi ispod površine tla, te da se vlasnička prava na sve ono što se pod zemljom nađe nasljeđuje s koljena na koljeno.

To nešto je, kasnije će se pokazati, bila nafta. Do otkrića naftnih izvora Osage su živjeli onako kako su Indijanci već živjeli u to vrijeme u Americi – loše i nikako. No s naftom je stiglo bogatstvo, ali i problemi. Došla je i serija ubojstava, prema jednima 24, a prema drugima više od šezdeset...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:34