StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Istjerivači duhova: Ledena prijetnja‘: Ghostbustersi između mladosti i starosti

Piše Marko Njegić
11. travnja 2024. - 16:29

Nećakinja filmofila Randyja definirala je takozvane "requele" ili "legacy sequele" u petom "Vrisku" koji je i sam bio generacijski nastavak oslonjen na naslijeđe originalnog serijala. "Vidite, franšizu više jednostavno ne možete ponovno pokrenuti od nule. Fanovi to neće podnijeti. "Crni Božić", "Dječja igra", "Tanka linija smrti", ta sranja ne funkcioniraju. Ne možete napraviti ni pravi nastavak, također", rekla je Mindy i nastavila. "Morate izgraditi nešto novo, ali ne previše novo jer će internet poludjeti. To mora biti dio tekuće priče, čak i ako se ta priča uopće nije trebala dogoditi", nadodala je Mindy spremna na zaključak.

"Novi glavni likovi, da, no podržani od naslijeđenih likova i povezani s njima. Ne baš ‘reboot‘, ne baš ni nastavak, kao novi "Halloween", "Terminator", "Jurski park", "Istjerivači duhova", čak i "Ratovi zvijezda". Uvijek, uvijek se vraća na original", podvukla je Mindy, a njezinu definiciju potvrdila negativka Amber, rekavši "Morali smo vratiti stare likove kako bi to bilo važno, ne možete imati poštenu ‘Noć vještica‘ bez Jamie Lee".

FILM: Ghostbusters: Frozen Empire; SF komedija; SAD, 2024. REŽIJA: Gil Kenan ULOGE: Paul Rudd, Carrie Coon DISTRIBUCIJA: Con Film OCJENA: *** ½

Generacijski nastavak legendarnih "Ghostbustersa" Ivana Reitmana zasluženo je istaknut u Mindynu monologu. Otkako je trend "legacy sequela" načet u prvom desetljeću novog milenija ("Povratak Supermana", "Rocky Balboa", "Indiana Jones IV") i populariziran narednih dekadu i kusur ("Tron: Nasljedstvo", "Creed", "Blade Runner 2049", "Doktor Sleep", "Candyman", "Matrix Uskrsnuća", "Top Gun: Maverick", "Indiana Jones V"), "Istjerivači duhova: Naslijeđe" ponosno nose titulu jednog od najboljih generacijskih nastavaka.

Redatelj i koscenarist Jason Reitman, Ivanov sin, izvrsno je reanimirao serijal nakon neslavnog ženskog "reboota" iz 2016. i nanovo aktualnom načinio krilaticu "Who you gonna call? Ghostbusters!" iz zarazne, zimzelene pjesme Raya Parkera Jr-a. Reitman je apotekarski odmjereno izbalansirao staro i novo, SF horor i humor, nadnaravnu fantaziju i ljudsku dramu, duhovitost i emotivnost, potaknuvši nostalgiju kod dugogodišnjih fanova i privukavši mlađe generacije koje više znaju Paula Rudda ("Ant-Man") i Finn Wolfhard ("Stranger Things") od Billa Murrayja, Dana Aykroyda, Harolda Ramisa i Ernieja Hudsona.

"Naslijeđe" je pobudilo "sense of wonder" magiju osamdesetih i djelovalo kao da su "Istjerivači duhova" snimljeni pod logom Amblina ("E.T.", "Gremlini", "Goonies") i teleportirani u današnje vrijeme, a film je napravio i dirljiv oproštaj od pokojnog Ramisa i njegovog "ghostbustera" Egona Spenglera.

Iskricu "Afterlife" čarolije posjeduje i zabavni nastavak "Istjerivači duhova: Ledena prijetnja" ("Ghostbusters: Frozen Empire") kojeg je kao redatelj preuzeo Reitmanov vršnjak i koscenarist superiornijeg prethodnika Gil Kenan, također odgojen na kinematografiji osamdesetih vidljivo po njegovim filmovima kao što su "Kuća monstrum", "Grad svjetla" i remake "Poltergeista".

Kinan je preselio radnju iz Oklahome u matični New York. Prilično jezivi prolog "Ledene prijetnje" odvija se u New Yorku 1904. i sugerira da bi ovo mogli biti najhororskiji "Istjerivači duhova" dosad, a prva scena uspijeva odganati strah i izazvati "sense of wonder".

Spenglerova kćerka Callie (Carrie Coon) i njezina djeca Phoebe (odlična Mckenna Grace, otkriće "Naslijeđa") i Trevor (Wolfhard) kreću u "ghostbusting" akciju s Garyjem (Rudd) i hvataju odmetnutog duha, tzv. kanalizacijskog zmaja iz "Hell"s Kitchena", jureći New Yorkom u "Ecto-1" automobilu.

Potjera kulminira kad Phoebe sjedne na vanjsko sjedalo automobila s protonskim oružjem i kulerskim šlagvortom ("I have a ghost to bust"). Duh je uhvaćen zahvaljujući novoj dronovskoj zamci, no u tom je procesu počinjena velika šteta tako da bi, ističu građani, pitanje moglo biti "Tko će platiti ovaj nered?", a ne "Koga ćete pozvati?", što je jedva dočekao gradonačelnik Walter Peck (povratnik u serijal William Atherton).

Za kaznu Phoebe kao maloljetna djevojka mora ispasti iz obiteljske Ghostbusters ekipe, pa makar je njezin mozak. Phoebe u pauzi od akcije upoznaje tragičnu tinejdžerku Melody (Emily Alyn Lind) koja je duh i nikako da prijeđe na onaj svijet i pridruži se obitelji.

Prijateljstvo dvije mlade žene s nagnućem prema nečem višem od toga iznenađujuće je suptilno i ganutljivo, a njihovi razgovori o životu i smrti, ovom i onom svijetu, podcrtani scenom kad Phoebe nakratko sebe projicira na spektralnoj ravni, čine srce novih "Istjerivača duhova". Duša filma su stari dobri Ghostbustersi, najviše Ray Stanz (Aykroyd) koji vodi dućan za okultno i najsumnjivije objekte nosi prijatelju i kolegi Winstonu Zeddemoreu (Hudson) u njegovo novo paranormalno postrojenje za proučavanje duhova.

Jedan takav objekt je mjedena kugla s glifovima veličine balote, inače "čarobni zatvor fantomskog boga" Garrake, a Rayu ga je ostavio stanoviti Nadeem (Kumail Nanjiani) čija je baka bila pripadnik tzv. Gospodara vatre i oni su suzbili i zarobili "čudovišno božanstvo", ali mogla bi ga osloboditi vojska duhova koje su Ghostbustersi zatočili od 1984. i izazvati ledeni smak svijeta.

"Veliki, mračni, rogati" Garakka je zastrašujući negativac ("Trebat ćemo veću zamku", parafraziraju se "Ralje") i smrzavanje New Yorka usred ljeta dočarano je blockbusterski spektakularno u filmu koji u drugoj polovici isuviše podsjeća na moderne studijske produkte a la Marvel i "Jurassic World".

"The Frozen Empire" je razapet između pozivanja na stare filmove (pojava Slimera i duha bibliotekarke) i novovjekog diktata ekspandiranja mitologije serijala s očitim komercijalnim ustupcima (mali Sljezovi kolačići sada više kao anarhični Malci nego Gremlini), tj. još očitijim franšiznim namjerama, preopterećujući priču dodatnim likovima poput Nadeema nauštrb postojećih (Murrayjev neodoljivo sarkastični Peter Venkman mogao je imati veću minutažu).

Ipak, kad je fokusiran na Phoebe i stare Istjerivače duhova sa ili bez protonskih ranaca kojima se pridružuje i tajnica Janine (povratnica Annie Potts), "Ledena prijetnja" podsjeća zašto smo zavoljeli "Ghostbusterse I&II" i "Afterlife" te zaslužuje biti film posvete pokojnom Reitmanu ("za Ivana").

Iako "The Frozen Empire" nije emotivan i nostalgičan kao prethodnik, umije dirnuti melankolijom na temu "zlatnih godina" originalnih Istjerivača duhova koji, međutim, još uvijek nisu "prestari za ovo". Stari Ghostbustersi odbijaju posve predati štafetu mladima i ostati zamrznuti u vremenu i prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:32