StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Izgubljeni na horizontu‘: Avionu, slomit ću ti krila...

12. siječnja 2021. - 20:27

Trilerska svedenost je frapantna u filmu "Horizon Line" koji je imao potencijala biti superioran komad napetice ovakvog tipa, ali je ispao inferioran, premda sasvim gledljiv i na mahove uzbudljiv. "Izgubljeni na horizontu" je najnoviji u nizu svedenih "survival" filmova koji su postali trend od "Brodoloma života" naovamo ("Pučina straha", "127 sati", "Živ zakopan", "Gravitacija", "Sve je izgubljeno", "Panika pod morem", "Arktik", "Letači balonom"...).

Jedan od takvih filmova, "The Shallows", potpisuju i autori "Horizon Line". Znate kako to biva u ostvarenjima ovog tipa. Junak ili junakinja, ili oboje, najčešće obični ljudi, ubačeni su naglavce u neobičnu i bezilaznu situaciju koja se iz minute u minutu mijenja s lošega na gore i moraju podjednako koristiti snagu i pamet kako bi se izvukli u jednom komadu, tj. preživjeli.

FILM: Horizon Line; triler; SAD, 2020. REŽIJA: Mikael Marcimain ULOGE: Allison Williams, Alexander Dreymon DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

U ovom filmu to su Sara (Allison Williams) i njezin bivši dečko Jackson (Alexander Dreymon). Sara dolazi na Mauricijus kako bi nazočila vjenčanju prijateljice, tamo zatječe Jacksona i s njim će, naravno, ponovno završiti u krevetu nakon jedne pijane noći.

Kad se njih dvoje idućeg mamurnog jutra otisnu u nebo s njezinim starim znancem (Keith David) na mjestu pilota turističkog aviončića i polete prema otoku gdje se treba održati pir, ovaj doživi srčani udar. I to točno u trenutku kad je Sari dao upravljač u ruke da se podsjeti na lekcije iz letenja koje joj je davao prije nekoliko godina.

Nesretnik umire od posljedice infarkta pa na Sari i Jacksonu ostaje da, bez pilota i autopilota, nekako prizemlje zrakoplov. Nitko od njih ne zna to napraviti, čak ni ona s premalo letačkog iskustva (nije nikad slijetala), premda je u zadnji tren uspjela izravnati ponirući aviončić.

Dakako, priroda će se potruditi da to ne bude njihov jedini problem i šalje im, za početak, oluju svih oluja u susret. Švedski redatelj Mikael Marcimain režira scenu doslovce po uzoru na Wolfganga Petersena u "Oluji svih oluja" i Toma Harpera u "Letačima balonom".

Dispečer sa zemlje savjetuje Sari da proleti kroz oluju, ali ona je odluči preletjeti, proći iznad nje, podižući mali avion previsoko u inat oblacima, kao George Clooney koču prkoseći valovima. Aviončić je kao Clooneyjeva koča u "The Perfect Storm" ili balon s Eddiejem Redmayneom i Felicity Jones u "Aeronautsima", perce na vjetru, a tu je i kratki kadar sunca iznad sivo-crnih oblaka kao nade, nakon čega eto opet sivila.

Već je to bio dovoljan zalog za "survival movie", dnosno oluja je mogla biti vrhunac filma, ali "Izgubljeni na horizontu" idu dalje i scenarij dvojca Joshua Campbell-Matthew Stuecbzeld (odlični, znatno bolji "10 Cloverfield Lane", podjednako sveden u postavci i broju likova) baca nove prepreke pred junake jer sve što može poći po zlu – hoće.

Redatelj i scenaristi kao da su se ugledali na akcijsko-trilerski blockbuster "Brzina" s viskom razinom stresa kako bi gledatelji doživjeli "thrill-ride". U busu koji nije smio usporiti ispod 75 kilometara na sat Keanu Reeves i Sandra Bullock su se suočavali s prometnim čepom, nedovršenom autocestom s "rupom od najmanje 15 metara"...

Keanu je zašao i ispod busa kako bi demontirao bombu. U tom smjeru odlazi "Horizon Line" kad avion počne ostajati bez goriva, a let se mora prolongirati ako se ne žele survati u beskrajni ocean ispod sebe dok lete naslijepo bez kopna na vidiku. I Sara i Jackson će iskoračiti iz aviona i visjeti na krilu kako bi zakrpali curenje goriva na ovaj ili onaj način, ulijevajući i viski ako treba da nastave letjeti tražeći kopno.

Jasno, "Izgubljeni na horizontu" jest film, triler, ali redatelj leti nebu pod oblake pretjerivanja i ekstremnih pod-situacija unutar glavne da zbivanja s vremenom sve više gube na uvjerljivosti, dotičući se, usput, gotovo svake "survival movie" tipologije (morski psi, pusti otočić).

Dodatni problem su likovi zatočeni u avionu koji nisu odveć razvijeni da bi se "Horizon Line" pretvorio u "Open Water" i egzorcirao muško-ženske odnose, niti da bi gledatelj istinski mario za njih mimo osnovnog interesa da netko preživi. (Po)letite na vlastitu odgovornost.

Zvijezda filma ‘Get Out‘ je ‘in‘

Allison Williams skrenula je pažnju na sebe u seriji "Girls", nakon čega je postala zvijezda horora "Get Out".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 20:08