StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Izvrnuto obrnuto 2‘: Emotivni tobogan animacije

Piše Marko Njegić
15. lipnja 2024. - 20:39

Naznaku što se može očekivati u potencijalnom nastavku Pixarovog briljantnog, Oscarom nagrađenog animiranog filma "Izvrnuto obrnuto" Petea Doctera iz 2015. dao je završetak, implicirajući da se 12-godišnja djevojčica Rajka nalazi na samom rubu puberteta. Nastavak je snimljen devet godina kasnije i, doista, crveni alarm puberteta pali se na pultu glavnog kontrolnog centra Rajkinih emocija (Sreća, Tuga, Strah, Bijes, Gadljivost) u glavi novopečene tinejdžerice koje reguliraju njezino ponašanje.

U animiranom filmu "Izvrnuto obrnuto 2" ("Inside Out 2"), Rajka ima 13 godina, postala je "službeno tinejdžerica" i ušla je u pubertet, emotivno fragilno i zbrkano životno razdoblje prelaska iz djeteta u odraslu osobu. To podrazumijeva pojavu novih antropomorfiziranih emocija i situaciju da Rajka ima puno više toga na pameti.

FILM: Inside Out 2; animirana fantazija; SAD; 2024. REŽIJA: Kelsey Mann GLASOVI: Judita Franković Brdar, Biserka Ipša-Kunčević DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **** ½

"Napravite mjesta za nove emocije", krilatica je crtića, ovaj put u debitantskoj režiji Kelseyja Manna, koji se nalazi pred dvostruko teškim zadatkom – ponoviti uspjeh prethodnika (858 milijuna dolara u svjetskim kinima) i popraviti box-office prosjek filmskog ljeta.

"Izvrnuto obrnuto 2" je dorastao zadatku: emotivan, srčan, pametan i vizualno istančan na tragu originala, animirani film o odrastanju predstavlja Pixarov povratak u formu nakon niske kvalitetnih, ali ne i pixarovski izuzetnih crtića kao što su "Naprijed", "Luka", "Crvena panda", "Svjetlosni" i "Elementi". Uz "Dušu" i "Coco i velika tajna", ovo je najbolji Pixarov projekt od izvornog "Inside Out", jednog od ključnih remek-djela animacijskog studija ("Potraga za Nemom", "Wall-E", "Nebesa", "Čudovišta iz ormara", "Juhu-hu").

Kad su nastavci u pitanju u rangu je s drugom i trećom "Pričom o igračkama", čak i bolji od "Potrage za Dorom" i "Izbavitelja 2". Animirani film funkcionira kao pravi nastavak, logička kontinuacija prethodnika koji je ostvario utjecaj na crtiće od 2015. naovamo (npr. "Orion i Mrak"), a ne nekakav epilog poput "Toy Story 4".

Introspektivno emotivno putovanje mlade protagonistice nastavlja se nakon što Rajka s dvije najbolje prijateljice ode na trodnevni hokejaški kamp i, kad joj kažu da iduće godine idu u drugu srednju školu, nađe se razapeta između njih i pripadnosti novom "cool" društvu koje joj može biti nekakva priprema za nadolazeći srednjoškolski život.

Nova emocija Tjeskoba kuca na vrata njezina uma, a s Anksioznošću u paketu dolaze i mala Zavist, letargična Dosada i golemi Sram u kojeg će se Tuga potajice zaljubiti, kao i on u nju. Tjeskoba želi izgraditi Rajkinu novu samosvijest, tj. tinejdžerkino "novo ja", te baca njezina uvjerenja ("Ja sam dobra osoba") u "nećemo o tome misliti" dio uma i izbacuje stare emocije iz kontrolnog centra, preuzimajući pult.

"Život je složeniji sad i zahtijeva složenije emocije od vas", izgovara Tjeskoba rečenicu koja zrcali slojevitost crtića. Sreća i stare emocije kreću u avanturu povratka u centar kroz Rajkin um/tok svijesti kako bi vratili samosvijest mlade djevojke i spremne su na borbu za njezinu osobnost.

"Sva ta uvjerenja zajedno čine našu Rajku", kaže Sreća, a redatelj Mann ih oslikava kao kreativnu varijaciju na Stablo duša u "Avataru", sa svjetlucavim, fluorescentnim nitima kako izlaze iz svojevrsne rijeke, sežu u visinu i (pro)cvjetaju. Uvjerenja se lijepo nadovezuju na kuglice sjećanja i otoke osobnosti iz originala, stvari kakve formiraju (Rajkinu) osobnost.

Nastavak će, poput prethodnika, biti intrigantan i starijim gledateljima koji će se prepoznati u napadajima tjeskobe i prisjetiti emotivnog tobogana tinejdžerskih godina, osjećaja usamljenosti i nepripadnosti, napuštanja djetinjstva i polaganog ulaska u svijet odraslih s pripadajućim pritiscima koji je još zbrkaniji, izvrnuto-obrnutiji od puberteta.

Ganutljivu, srcolomnu scenu žrtvovanja Bing Bonga, Rajkinog imaginarnog prijatelja iz djetinjstva, nemoguće je nadmašiti, ali "Izvrnuto obrnuto 2" nudi neke svoje dirljive trenutke, poput prizora Sreće u suzama i bolne izjave ove prognane, najednom potisnute emocije. "Možda je to ono što se događa kad odrasteš, postaneš premalo sretan", kaže Sreća kad se rasplače.

Kao što je Sreća prethodno spoznala da je Tuga sastavni dio nečijeg života, tako sada shvaća da je to i Tjeskoba, tj. da treba prihvatiti svaku emociju i njezinu ulogu. Finalno pomirenje emocija rezultira katarzom i najtoplijim (filmskim) zagrljajem za koji niste ni znali koliko vam je bio potreban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 14:58