StoryEditorOCM
Film & TVREVIJA UMAS 2023.

Kino ‘Karaman‘ je bilo tijesno za one koji su željeli gledati studentske filmove, sve tri nagrade pripale ‘Špurijusu‘

Piše KULTURA SD
1. prosinca 2023. - 18:21

U kinu "Karaman" održana je Revija UMAS 2023, natjecateljska revija studentskog kratkog filma odsjeka za Film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. I "Karaman" je, kao i "Kinoteka" prošlih godina, bio tijesan za sve koji su željeli pogledati studentske filmove. Pet minuta prije početka revije popunjeno je i posljednje sjedeće mjesto kina, a publika je i dalje ulazila.

Film "Špurijus" redatelja Luke Eterovića osvojio je sve tri nagrade Revije – nagradu žirija, publike i onu za najboljeg glumca Stipu Jelasku.

- Luka Eterović je filmom "Špurijus" nadišao okvire studentskog filma i predstavio nam cjelokupno filmsko djelo. Žanrovski film je komplicirano stilsko putovanje, kojeg je uspješno savladao sa svojim suradnicima – montažerkom Tinom Ljubenkov i direktorom fotografije Krešimirom Štulinom. Upravo su režijski i montažni ritam ono što je u Špurijusu najupečatljivije, dok se kamera precizno i sigurno prebacuje s mjesta na mjesto prativši likove kroz prostore modernističkog i postmodernističkog Splita – smatra žiri u sastavu Tatjana Aćimović, Tonći Gaćina i Stipe Radoja.

image

Osvajač glavne nagrade žirija - Luka Eterović

Leonard Toni Nakić

- "Špurijus" je diplomski rad nastao na 5. godini studija Film i Video, na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Radi se o high concept trileru, a tematika samog filma je vrijeme - anksioznost koja se vezuje uz budućnost i trauma koja proizlazi iz prošlosti. Cijeli film sažet je u jedan vremenski "time ticking bomb", zahvaljujući kojem smo postigli efekt dugog filma u kratkoj formi.

Kroz priču pratimo jedan dan naizgled običnog dvadesetogodišnjeg studenta, Šime, koji je rođen s posebnim darom ali i prokletstvom - mogućnošću da vidi buduće događaje kroz perspektivu osobe koju dodirne. Iznimno mi je drago da su žiri i publika prepoznali trud ekipe koja je omogućila da ispričamo ovu priču, i nadam se da smo uspjeli inspirirati sadašnje i buduće studente filma da budu hrabri u probijanju granica.

Hvala cijelom timu filma "Špurijus" na nevjerojatnom trudu i predanosti. Izražavam zahvalnost UMASU, Kino klubu Split i HAVC-u na neizmjernoj podršci koja nam je omogućila ostvarivanje ovog filmskog projekta. Veliko hvala svim gledateljima koji su došli podržati studente splitske Akademije – rekao je Eterović.

image

Glasanje za nagradu publike

Leonard Toni Nakić

Žiri se očitovao i u vezi nagrade za glumca: "Stipe Jelaska uspio je na vrlo upečatljiv, ali i iznenađujuće jednostavan način, približiti jako zahtjevan i slojvit lik Šime. Ovisno o situaciji i osobama s kojima se susreće i gradi odnose kroz priču filma, uspješno prelazi iz opuštenog u ekstremno stanje predskazanja tragedije. U njegovoj različitosti od drugih nema ništa patetično, unatoč iznanadnoj žestini pojedinih ispada. Osobu koja nosi teškoću i dar nosi suptilno, s duhom i naizgled bez tereta, što u konačnici ostavlja moćan dojam."

Posljednje riječi prepuštamo Dinku Božaniću, organizatoru Revije UMAS.

- Revija UMAS 2023 podsjetila me na moje studentske dane, kada smo mi studenti u kinoteci "Lumiere" u Bologni redovito gledali filmove s nogu ili sjedeći na podu, jer u kinoteci nije bilo dovoljno mjesta za sve. To se upravo dogodilo i na Reviji u krcatom kinu "Karaman", gdje je tridesetak ljudi na nogama popratilo dvosatni filmski program od početka do kraja. Ta mladalačka energija daje nam maštati o tome što Revija UMAS tek može postati. Hvala Gradu Splitu i HAVC-u što su podržali ovaj projekt i omogućili splićanima da u pravom filmskom ambijentu pogledaju najbolje kratke filmove godine s odsjeka za Film i video – izjavio je Božanić.

image

Luka Eterović i organizator Revije UMAS Dinko Božanić

Leonard Toni Nakić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:27