StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Kriza‘: ‘Traffic‘ s trafike

7. listopada 2021. - 21:29

Potjera po snijegu je u tijeku, helikopteri su u zraku... Uzbudljivo utvaranje filma "Kriza" akcijskom scenom na snijegu sugerira da ćemo gledati nešto kao "Bond movie". To bi donedavno čak i imalo smisla. Glavni glumac Armie Hammer ("Usamljeni osvetnik", "Skrivena ljubav", "Hotel Mumbai", "Rebecca") jedno se vrijeme spominjao kao kandidat za širu listu mogućeg novog Jamesa Bonda kad Daniel Craig objesi walther PPK o klin i preda "dozvolu za ubojstvo".

Šuškanja su potaknuta njegovom ulogom u špijunskom-akcijskom trileru retro štiha "Šifra U.N.C.L.E.", gdje je glumio s Henryjem Cavillom, još jednim mogućim kandidatom za Bonda. Međutim, Hammeru je Hollywood okrenuo leđa nakon što su u javnost, negdje početkom ove godine, baš kad mu je karijera bila usponu, procurile njegove "kanibalske" poruke poslane bivšoj djevojci, a uslijedile su i optužbe za navodno seksualno uznemiravanje.

FILM: Crisis; triler; Kanada/Belgija, 2021. REŽIJA: Nicholas Jarecki ULOGE: Armie Hammer, Gary Oldman OCJENA: **

Armie je zamijenjen drugim glumcima na mnogim filmskim ili televizijskim projektima u kojima je trebao glumiti (akcijska komedija "Shotgun Wedding" s Jennifer Lopez, serija "The Offer") i trenutno je samo najveći kandidat za "persona non grata" status u srcu Hollywooda, kamoli za novog Bonda.

Stoga, također ima smisla da je uvod u "Crisis" samo naizgled "bondovski", makar Hammer u filmu igrao tajnog "undercover" agenta DEA-e Jakea Kellyja. Snježno mjesto radnje je kanadsko-američka granica, a helikopteri su presretali trgovca zelenim tableticama, opasnom drogom znanom kao oksi koja je "prijetnja za zdravlje i popularna među mladim ovisnicima".

Uzor za "Krizu" je Oscarom nagrađeni "Traffic" Stevena Soderbergha, a ne neki Bond-film. Redatelj i scenarist Nicholas Jarecki ("Abritrage") struktuirao je "Crisis" poput Soderbergha, s tri paralelne linije priče o drogi iz perspektive različitih pripadnika društva, od ulice do sveučilišta i farmaceutskih kompanija, čiji će se putovi ispreplesti sudbinski, tj. scenaristički.

Jake je na tajnom zadatku privođenja krupih dilerskih riba, odgovornih za raspačavanje droge na koju se i njegova mlađa sestra navukla (Lily-Rose Depp, Johnnyjeva kći). Na drugom kraju dramskog spektra je sveučilišni profesor, dr. Tyrone Brower (oskarovac Gary Oldman), koji nadgleda testiranje lijekova za jednu farmaceutsku tvrku, a oni će se pokazati kobnima.

Negdje između njih je, pak, Claire (Evangeline Lilly, "Ant-Man"), arhitektica i nekadašnja ovisnica čiji je sin umro od navodnog predoziranja drogom i ona odlučuje sama istražiti što se dogodilo. U poznatoj glumačkoj ekipi tu su još i Greg Kinnear ("Bolje ne može"), Luke Evans ("Drakula: Neispričana priča") i Michelle Rodriuez, zvijezda serijala "Brzi i žestoki".

Ipak, veći dio glumaca sveden je mahom na crno-bijele likove s rijetkim nijansama sive i s njima se teško osjećajno povezati u ovom 'Trafficu' s trafike. Izuzetak je Claire koju Lilly čini trodimenzionalnom. Zasigurno je to do scenarija i režije, odrađenih po formulaičnom "ps-u" i lišenih pravog emotivnog angažmana i trilersko-dramske urgentnosti.

Nijedan lik nije dobio scenaristički i režijski tretman kao Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones u "Trafficu", nekmoli Benicio Del Toro. "Kriza" je dobronamjeran dramski triler, angažiran po pitanju borbe protiv opioida ("više je Amerikanaca stradalo od predoziranja nego u Vijetnamskom ratu") i skretanja pozornosti na korumpirane liječnike i pitanja javnog zdravstva.

Nažalost, u tom procesu film ispada didaktičan i ne razvija se sudbinski i ljudski prirodno, već kao evidentna scenaristička konstrukcija s minimalnim osjećajem za stil, dramu i tenziju. Kad netko kaže "navodno je svuda naglašena napetost", mi tu napetost ne osjećamo jer je više "navodna", nego "naglašena".

Jarecki kao da se zadovoljava time da mu film bude gledljiv, ne i pamtljiv, bez vlastite osobnosti, nečeg istinski svog, bila to barem neka scena. "Crisis" bi mogao ostati zapamćen samo kao prvi film osramoćena Hammera koji gledamo nakon njegove "krize", moguće i jedan od posljednjih u kojem ćemo ga gledati do daljnjega.

‘Smrt na Nilu‘ u veljači 2022.

Armie Hammer je prije optužbi za nedolično ponašanje snimio i "Smrt na Nilu", nastavak "Ubojstva u Orient-Expressu" koji je trebao u kina još prošle godine, ali je odgođen zbog korone, najprije za ovu, a zatim i za 2022. Premijera bi, kako zasad stoji, trebala biti u veljači.

item - id = 1133285
related id = 0 -> 1148479
related id = 1 -> 1148764
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 20:22