StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Monkey Man‘: Akcijaš s ulice

Piše Marko Njegić
7. travnja 2024. - 12:15

Milijunaš s ulice Dev Patel naizgled je jedan od posljednjih mlađih glumaca koje biste mogli zamisliti kao akcijaša. Patel se proslavio oskarovcem "Slumdog Millionaire" i mahom igrao u neakcijskim filmovima kao što su "Lav" (Oscar nominacija za sporednu mušku ulogu) i "Povijest Davida Copperfielda". Kad je glumio u akcijskijim ostvarenjima poput "Hotela Mumbai" ili "Zelenog viteza", on nije bio nositelj akcije u klasičnom smislu.

Poprilično je, dakle, iznenađenje vidjeti Patela u akcijskom filmu "Monkey Man", posebice što ga potpisuje autorski kao redatelj i koscenarist. No, opet, treba imati na umu da je Patel nositelj crnog pojasa u taekwondou, a "Monkey Man" pokazuje da je pasionirani ljubitelj akcije.

FILM: Monkey Man; akcijski triler; SAD, 2024. REŽIJA: Dev Patel ULOGE: Dev Patel, Sikandar Kher DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

Redateljski prvijenac glumca ponosno ističe njegove akcijske utjecaje, od Brucea Leeja iz "U zmajevu gnijezdu" preko "Conana Barbara" i "Kickboxera", do novomilenijskih azijskih filmova poput "Oldboya" i "Racije", te, dakako, "Johna Wicka".

"Gledao si ‘Johna Wicka‘?", pita vlasnik ilegalne oružarnice Patelova lika (Kid) kad ovaj dođe po neku pucaljku.

"Ovo mi je upravo stiglo, pištolj iz filma, TTI Combat Master", govori tip. Pa ipak, Kid ne uzima isti pištolj, čime Patel ističe da njegov lik nije Wick niti je "Monkey Man" jedan u nizu klonova najpopularnijeg akcijskog filma posljednjih godina ("Atomska plavuša", "Polar", "Peppermint", "The Villainess", "Anna", "Extraction", "Xtremo", "Metak i milkshake", "Ava", "Nobody", "Kate", "Plaćenica", "Brzina metka", "Balerina", "Sisu", "Klub ubojica").

U tom pogledu "Monkey Man" je sličniji "Tihoj noći" Johna Wooa: Kid nije "ready made" stroj za ubijanje poput Wicka, već netko tko se zbog odmazde postupno gradi kao "killing machine", planirajući osvetu za smrt bliske osobe, u ovom slučaju majke (Adithi Kalkunte), stradale od ruku korumpiranog načelnika policije (Sikandar Kher), desne ruke duhovnog gurua i političara (Makarand Deshpande) koji je odlučio zauzeti njihovo selo nadomak šume.

On je akcijaš s ulice, da parafraziramo naslov Patelova najpoznatijeg filma. Interesantno je da Kid uzima manji pištolj, nakon čega mu prodavač kaže "moraš biti blizu". "Blizu je dobro", potvrdi Kid. Scena je simbolična jer čini se Patel ne cilja samo na domet pištolja i bliske borbe kojima film obiluje, već i na emotivne blizine.

"Monkey Man" je blizak njegovom srcu i to se osjeti u svakom kadru filma kojemu se posvetio do krajnjih granica ispred i iza kamere, unijevši sebe stopostotno u projekt, prolijevajući krv, znoj i suze. Nije odustajao od filma ni kad se činilo da bi produkcija mogla propasti zbog nesigurne financijske konstrukcije tijekom pandemije koju je, srećom, učvrstio producent Jordan Peele ("Bježi!", "Mi", "Nikako") i osigurao da se Patelov prvijenac zavrti na velikom ekranu, iako je bila opcija da se nađe na Netflixu.

"Krv, znoj i suze" poetika pokreće "Monkey Mana". Kid prolijeva krv i znoj u "underground" ringu, boreći se za novac s maskom gorile na glavi i dobivajući više ako primi batine (meštra ceremonije s ponavljajućim pokličem "Spremni ste za nasilje? Borite se!" igra Sharlto Copley; s Patelom glumio u "Chappieju"). Suze mu teku niz lice zbog gubitka majke koja mu je kao malome pričala priče o majmunskom lordu Hanumanu i zbog njezine smrti njegov bijes će eruptirati.

Ovo je emotivan akcijski film i Petel filtrira žanr kroz indijsku kulturu, hindu mitologiju i mistiku, dopuštajući sebi tripoidni fantazijski odmak u sceni svojevrsne odiseje u Kidovu unutrašnjem svemiru, kad se Kid oporavlja nakon ozljeda i pretvara u svojevrsnog anđela osvete.

Transkulturalni (Hollywood-Bollywood) i mitološki pristup filmu i/li njegovoj centralnoj temi osvete ("Conan" nije gore naveden slučajno kao jedan od uzora) izdvaja "Monkey Mana" u odnosu na druge akcijske filmove, tako da i scena treninga a la "Kickboxer" izgleda drukčije, odigrana u ritmu indijskih bubnjeva.

Nema što, Patel je nadahnut i kreativan, a njegova sinematična kinetika i krvava intenzivnost u akcijskim scenama nadmašuje mnoge recentne primjerke žanra (borba noževima u liftu jedna je od najbrutalnijih ikad). Zaboravite na novi "Road House", pa i "Pčelara": akcijski film godine je zasad "Monkey Man".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:21