StoryEditorOCM
Film & TVu ljetnom kinu

Otvoren 16. FMFS, Alen Munitić uručio zahvalnicu ‘Slobodnoj‘, Puljak pohvalio kreativnost festivala

Piše KULTURA SD
15. lipnja 2023. - 23:19

Tuširanje filmovima je počelo, malo i laganom kišom koja nije omela vjernu splitsku publiku. U Ljetnom kinu "Bačvice" svečano je, dakle, otvoren 16. Festival mediteranskog filma Split. Do 24. lipnja FMFS donosi 78 filmova iz 26 zemalja u sedam programa na četiri lokacije. Prvi na redu bili su hrvatski kratkometražni "Prava istina priče o šori", prikazan u Cannesu, te talijanski "Margine", zapažen u Veneciji.

Na festival ove godine dolaze i nikad brojniji strani gosti, počevši od ekipe potonjeg filma koja je na otvorenju dobila posebnu dobrodošlicu, a organizatori ističu i program "industrije" s radionicama (uključujući one za djecu i mlade) i "masterclassovima" namijenjenim filmskim profesionalcima, te izložbu filmskih plakata u gornjem dijelu kina "Bačvice", gdje je novitet "wine bar", kao i mali dućan s festivalskim suvenirima.

image

Kino je i ove godine bilo puno
 

Nikola Vilic/Cropix

Zakačeni na FMFS

Uvodnu riječ održao je direktor Alen Munitić.

- Dobra vam večer dragi ljudi! Meni je i nakon 15 godina pomalo nestvarno koliko vi podržavate naš rad - ja san nekad u glavi još uvijek Alen koji se pita oće iko doć, a onda vi dođete sve napunite. I više nije to samo FMFS nego i ovo kino kroz cilo lito, ali i sva naša druga kina, malo ko se može pohvalit sa 70.000 posjetitelja godišnje, a toliko vas prođe kroz sve naše projekte – rekao je Munitić koji se zahvalio i svim predstavnicima medija, posebno lokalnih, s naglaskom na našu "Slobodnu Dalmaciju".

- Ove godine moramo iskoristiti priliku i zahvaliti se "Slobodnoj Dalmaciji" koja slavi svoj 80. rođendan. "Slobodna" je od prve godine naš medijski pokrovitelj, tekstovi njezinih novinara, posebno Marka Njegića, pomogli su da se od prve godine zakačite na FMFS. Zato ću zamoliti gospodina Miroslava Ivića, novinara, glavnog urednika i dugogodišnjeg direktora te današnjeg savjetnika direktora "Slobodne", da mi se pridruži i preuzme zahvalnicu za ovo vrijedno partnerstvo.

image



 

Nikola Vilic/Cropix

Izuzetni program

- Zahvaljujem na ovom lijepom priznanju. Jako mi je drago. Bilo je uzbudljivo i lijepo biti uz vas i pratiti vas, pisati, podržavati. Čestitam vam na svim ovim godinama. Čestitam na ovogodišnjem stvarno izuzetno dobrom programu, nestrpljiv sam sve to vidjeti. Želim vam, a to ćete sigurno imati, lijepo vrijeme, da ovih deset dana ne bude kiše. I želim festivalu da doživi bar godina koliko ima "Slobodna Dalmacija". Znači, 80. Hvala vam – rekao je Ivić.

Nakon Ivića na pozornicu je izašao gradonačelnik Splita Ivica Puljak i 16. izdanje FMFS-a proglasio otvorenim.

- Kad se spomene ovaj festival, onda su meni dvije stvari na pameti: jedna je entuzijazam, druga je kreativnost. Entuzijazam se bazira na Alenu i njegovoj ekipi, svim ovim dragim ljudima koji su ovaj festival gradili 15-16 godina. I nastavit će to još toliko u budućnosti. A kreativnost je, recimo meni, prvo na plakatu koji izgleda kreativno iz godine u godinu. Ja vam čestitam svima na svemu što ste napravili do sada i na svemu što radite. Proglašavam 16. Festival mediteranskog filma Split otvorenim.

image

Gradonačelnik Ivica Puljak

Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:31