stdClass Object ( [id] => 1370298 [title] => Pitanje svih Oscar pitanja: Stone ili Gladstone? Glavna ženska uloga je daleko najnapetija, a možda i Giamatti iznenadi [alias] => pitanje-svih-oscar-pitanja-stone-ili-gladstone-glavna-zenska-uloga-je-daleko-najnapetija-a-mozda-i-giamatti-iznenadi [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oskarovski trend da glavne zlatne kipiće osvajaju manji filmovi ("Spotlight", "Moonlight", "Nomadland", "Parazit", "Coda", "Sve u isto vrijeme") ove godine će zasigurno biti prekinut. Megahit "Oppenheimer" nadvija se nad dodjelom Oscara poput gljive atomske bombe i zasigurno će dominirati na ceremoniji. Pitanje je samo koliko će kipića osvojiti od ukupno 13 nominacija; toliko ih je zadnji put zabilježio "Oblik vode" 2018. godine (jedna manje od rekordera "Sve o Evi" i "Titanic").

Ako "Oppenheimer" možda neće prebaciti dvoznamenkastu brojku osvojenih Oscara, što je zadnji put napravio "Povratak kralja" prije ravno 20 godina, trebao bi barem nadmašiti "Milijunaša s ulice" kao posljednjeg filma s iole većim brojem kipića (osam). Svakako, "Oppenheimer" bi trebao suvereno dominirati dodjelom koja najavljuje povratak u godine kad su se veliki filmovi, kinohitovi, natjecali za Oscara i osvajali dosta kipića, što bi se moglo odraziti i na njezinu gledanost, posebice ako bude iznenađenja, a moglo bi ih biti. Nikad ne možete biti sto posto sigurni u ishod, neovisno o favoritima.

---

image

Film o Oppenheimeru trebao bi ove nedjelje suvereno dominirati

Robyn Beck/Afp
---

NAJBOLJI FILM

Kao favoriti za najbolji film uvijek se nametnu barem dva ostvarenja (npr. "La La Land" i "Moonlight", "Zelena knjiga" i "Roma", "Parazit" i "1917", "CODA" i "Šape pasje"), no ove godine to nije slučaj. Naravno, Akademija se još uvijek može odlučiti za čudna i čudesna "Uboga stvorenja" Yorgosa Lanthimosa ili značajnu povijesnu dramu "Ubojice cvjetnog mjeseca" legendarnog Martina Scorsesea. Ipak, šansa da "Oppenheimer" Christophera Nolana ne osvoji Oscara manja je od makova zrna. Film je rasturio kinoblagajne i postao fenomen, osvojio svaku nagradu koji je mogao (Zlatni globus, BAFTA...), ima krupnu povijesnu figuru u krupnom planu (titularni "otac atomske bombe") i važnu, danas relevantnu temu, a istovremeno je grandiozan i intiman. "Oppenheimer" je zicer.

Oscara dobiva: "Oppenheimer"

Mogao je biti nominiran: "Stranci"

Osobni favorit(i): "Prošli životi", "The Holdovers", "Uboga stvorenja" i "Zona interesa"

---

image

Christopher Nolan i Cillian Murphy, favoriti u kategorijama režije i glavne muške uloge (‘Oppenheimer‘)

Valerie Macon/Afp
---

REŽIJA

Još jedna kategorija sa sigurnom okladom. Nolan je favorit i djeluje nepobjediv, iako se može možda dogoditi da Scorsese ("Killers Of The Flower Moon") dobije Oscara umjesto njega s obzirom da kao jedan od najvećih živućih redatelja ima samo jedan kipić za režiju ("Pokojni"). No, opet Nolan nema nijedan, kao ni Lanthimos ("Poor Things"), a dosad je bio samo jednom nominiran ("Dunkirk"), iako se smatra jednim od najvećih režisera novog milenija. Tu titulu će izgleda napokon i oskarovski potvrditi nakon što je na putu do dodjele osvojio Zlatni globus, BAFTA-u, nagradu Ceha redatelja (DGA)... Rijetko se dogodi da osvajač nagrade DGA na kraju ne osvoji i Oscara (npr. Sam Mendes za "1917"; pobijedio ga je Bong Joon-ho za "Parazita"). Nolan već zasigurno priprema pobjednički govor dok vi čitate ovaj tekst.

Oscara dobiva: Christopher Nolan "Oppenheimer"

Moguće iznenađenje: Martin Scorsese

Mogao je biti nominiran: Andrew Haigh ("Stranci") ili Alexander Payne ("The Holdovers")

Osobni favorit(i): Yorghos Lanthimos ("Uboga stvorenja") i Jonathan Glazer ("Zona interesa")

---

image

Ako Osvoji Oscara za ‘Killers of the Flower Moon‘, Lily Gladstone (na slici s Leonardom DiCapriom) postat će prva Indijanka u povijesti kojoj je to uspjelo

Valerie Macon/Afp
---

GLAVNA ŽENSKA ULOGA

Glavna ženska uloga je najnapetija kategorija večeri. Bit će napeta utrka između Lily Gladstone ("Ubojice cvjetnog mjeseca") i Emme Stone ("Uboga stvorenja"), dok će ostale glumice nijemo promatrati bitku, koliko god sjajne bile (Carey Mulligan u "Maestru", Sandra Hüller u "Anatomiji pada") ili im Akademija odavno dugovala Oscara (Annette Bening, "Nyad"). Ništa nije zapisano u kamenu (stone). Od samog početka tzv. sezone nagrada Gladstone i Stone se prate u stopu. Obje glumice su osvojile Zlatni globus u različitim sekcijama (drama, komedija). Stone je dobila BAFTA-u za koju Gladstone nije bila ni nominirana, kao i nagradu kritike (Critics Choice). Gladstone je zato osvojila nagradu Ceha glumaca (SAG). Ova nagrada stavlja Gladstone u blagu prednost, još više to da bi ona ušla u povijest ako osvoji Oscara (bit će prva Indijanka kojoj je to ikad uspjelo), a i njezin kipić djeluje kao jedini utješni za "Killers Of The Flower Moon". Gledano prema tome, Gladstone pobjeđuje, ali ako se Akademija odluči rukovoditi isključivo na temelju glume, uloge, bravurozna Stone ima prednost budući da je njezina izvedba izvanserijska, za sva vremena. And the Oscar goes to... (Glad)Stone.

Oscara najvjerojatnije dobiva: Lilly Gladstone

Moguće iznenađenje: Emma Stone

Mogla je biti nominirana: Greta Lee ("Prošli životi")

Osobni favorit(i): Emma Stone, Carey Mulligan i Sandra Hüller

---

---

GLAVNA MUŠKA ULOGA

Iznenađenje je i ovdje moguće. Postoji, naime, šansa da bi veteran Paul Giamatti za krasnu, toplu, ljudsku ulogu u "The Holdovers" mogao osvojiti Oscara umjesto najvećeg favorita Cilliana Murphyja ("Oppenheimer"), otprilike kao što je prije par godina Anthony Hopkins ("The Father") priredio iznenađenje i pobijedio favoriziranog Chadwicka Bosemana ("Ma Rainey"). Definitivno, njih dvojica prednjače ispred Bradleyja Coopera ("Maestro"), Jeffreyja Wrighta ("American Fiction") i Colmana Dominga ("Rustin"). No, mnogo toga ipak ukazuje na Murphyjev trijumf, počevši od toga koga glumi i da je odlično dočarao Oppenheimerovo unutarnje kolebanje u vezi atomske bombe. Nakon što su obojica, baš kao Stone i Gladstone, osvojili Zlatne globuse u različitim sekcijama, Murphy je u direktnom srazu pobijedio Giamattija na BAFTA-i i SAG-u, a potonjem je pripala nagrada kritike. Osvajač SAG nagrada u pravilu postaje i dobitnik Oscara (23 od 29 puta), tim više ako je dobio i Zlatni globus (u samo sedam navrata dvostruki dobitnik je ostao bez zlatnog kipića). Dakle, "Murphy, it‘s you", rekla bi Nancy Allen u "Robocopu".

Oscara najvjerojatnije dobiva: Cillian Murphy

Moguće iznenađenje: Paul Giamatti

Mogao je biti nominiran: Andrew Scott ("Stranci")

Osobni favorit(i): Paul Giamatti i Cillian Murphy

---

image

Da‘Vine Joy Randolph, zicer u kategoriji sporedne ženske uloge (‘The Holdovers‘)

Valerie Macon/Afp
---

SPOREDNA ŽENSKA ULOGA

Kategorija sporedne ženske uloge je najslabija, kako je potpisnik ovih redaka već spominjao, tj. bila bi puno jača da su nominirane Penelope Cruz ("Ferrari"), Claire Foy ("Stranci") i Vanessa Kirby ("Napoleon"), pa i Sandra Hüller ("Zona interesa"). Kategorija je i najmanje uzbudljiva. Sve ukazuje na to da će nominaciju pozlatiti Da‘Vine Joy Randolph ("The Holdovers") i to je u redu. Ona je srce filma, a i osvojila je apsolutno sve nagrade, od Globusa, preko BAFTA-e, do SAG-a i Critics Choice. Čak ni America Ferreira ne može priprediti iznenađenje na račun onog feminističkog monologa i donijeti "Barbie" utješnu nagradu među važnijim kategorijama. Oscar će pripasti Randolph.

Oscara dobiva: Da‘Vine Joy Randolph

Mogla je biti nominirana: Penelope Cruz, Sandra Hüller ili Claire Foy ("Stranci")

Osobni favorit(i): Da‘Vine Joy Randolph, Jodie Foster ("Nyad")

---

image

Robert Downey Jr., sigurni osvajač kipića za sporednu mušku ulogu u ‘Oppenheimeru‘

Robyn Beck/Afp
---

SPOREDNA MUŠKA ULOGA

Oscar za Roberta Downeyja Jr-a za "Oppenheimera" praktički je uklesan u kamenu i tu ni popularni Ryan Gosling kao "Barbiein" Ken ne može ništa, kamoli Mark Ruffalo ("Poor Things"), Robert De Niro ("Killers Of The Flower Moon") i Sterling K. Brown ("American Fiction"). On je također osvojio sve "putokazne" nagrade prema Oscaru (Globus, BAFTA, Critics Choice, SAG), ima status superzvijezde i voljenog glumca, ostvario je dojmljivu dramsku ulogu "salieriovskog" antagonista iz stvarnosti (Lewis Strauss), a nikad dosad nije osvojio Oscara, iako je bio dvaput nominiran ("Chaplin", "Tropska grmljavina"). Sad hoće.

Oscara dobiva: Robert Downey Jr.

Mogao je biti nominiran: Anthony Hopkins ("Jedan život")

Osobni favorit(i): Mark Ruffalo i Robert Downey Jr.

---

image

Redatelj Jonathan Glazer i glumci iz filma ‘The Zone of Interest‘

Stefanie Loos/Afp
---

MEĐUNARODNI FILM

Možda bi ovdje priča bila drukčija da je za francuskog kandidata za Oscara u međunarodnoj kategoriji odabran "Anatomy Of a Fall". Tada bismo gledali neizvjesni duel između tog filma i "Zone Of Interest" (u oba, podsjetimo, glumi Sandra Hüller). Pa ipak, čak i u tom slučaju velika je šansa da bi kao pobjednik izašla "Zona interesa", makar je na EU Oscarima pobijedila "Anatomija pada". Film o holokaustu je poslovično gotovo siguran dobitnik Oscara ("Saulov sin" kao recentniji primjer baš u ovoj kategoriji). "Zone Of Interest" donosi nešto novo u taj žanr s pričom o obitelji zapovjednika Auschwitza koja živi svoj život tik do konc-logora i djeluje alegorijski u vezi ignoriranja onoga što se događa "preko zida".

Oscara dobiva: "Zona interesa"

Mogao je biti nominiran: "Palo lišće"

Osobni favorit(i): "Savršeni dani", "Zona interesa" i "Zakon zbornice"

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VAŽNIJE KATEGORIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => VAŽNIJE KATEGORIJE 2 0 8543 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-06 12:04:24 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-08 08:45:51 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2024-03-07 21:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pitanje svih Oscar pitanja: Stone ili Gladstone? Glavna ženska uloga je daleko najnapetija, a možda i Giamatti iznenadi page_title=Pitanje svih Oscar pitanja: Stone ili Gladstone? Glavna ženska uloga je daleko najnapetija, a možda i Giamatti iznenadi [metakey] => oscar 2024. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26715125.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26715126.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26712513.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26706884.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26706881.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26712043.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26652856.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26530102.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Stefani Reynolds\/Afp","Don Emmert\/Afp","Robyn Beck\/Afp","Valerie Macon\/Afp","Valerie Macon\/Afp","Valerie Macon\/Afp","Robyn Beck\/Afp","Stefanie Loos\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dodjela najavljuje povratak u godine kad su se veliki filmovi, kinohitovi, natjecali za Oscara i osvajali dosta kipi\u0107a, \u0161to bi se moglo odraziti i na njezinu gledanost, posebice ako bude iznena\u0111enja, a moglo bi ih biti.<\/p>","","

Film o Oppenheimeru trebao bi ove nedjelje suvereno dominirati<\/p>","

Christopher Nolan i\u00a0Cillian Murphy, favoriti u kategorijama re\u017eije i glavne mu\u0161ke uloge (\u2018Oppenheimer\u2018)<\/p>","

Ako Osvoji Oscara za \u2018Killers of the Flower Moon\u2018, Lily Gladstone (na slici s Leonardom DiCapriom) postat \u0107e prva Indijanka u povijesti kojoj je to uspjelo<\/p>","

Da\u2018Vine Joy Randolph, zicer u kategoriji sporedne \u017eenske uloge (\u2018The Holdovers\u2018)<\/p>","

Robert Downey Jr., sigurni osvaja\u010d kipi\u0107a za sporednu mu\u0161ku ulogu u \u2018Oppenheimeru\u2018<\/p>","

Redatelj Jonathan Glazer i glumci iz filma \u2018The Zone of Interest\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26715125_1920.jpg":"1920x1080","k_26715125_1280.jpg":"1280x1280","k_26715125_1024.jpg":"1024x1024","k_26715125_640.jpg":"640x640","k_26715125_480.jpg":"480x480","k_26715125_340.jpg":"340x340","k_26715125_220.jpg":"220x220","o_26715125_1280.jpg":"1280x853","o_26715125_1024.jpg":"1024x682","o_26715125_640.jpg":"640x426","o_26715125_480.jpg":"480x320","o_26715125_340.jpg":"340x226","o_26715125_220.jpg":"220x146","h_26715125_1280.jpg":"1280x854","h_26715125_1024.jpg":"1024x683","h_26715125_640.jpg":"640x427","h_26715125_480.jpg":"480x320","h_26715125_340.jpg":"340x227","h_26715125_220.jpg":"220x147","pp_26715125_1280.jpg":"1280x1628","pp_26715125_1024.jpg":"1024x1303","pp_26715125_640.jpg":"640x814","pp_26715125_480.jpg":"480x611","pp_26715125_340.jpg":"340x432","pp_26715125_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1869x2834","hd_26715126_1920.jpg":"1920x1080","k_26715126_1280.jpg":"1280x1280","k_26715126_1024.jpg":"1024x1024","k_26715126_640.jpg":"640x640","k_26715126_480.jpg":"480x480","k_26715126_340.jpg":"340x340","k_26715126_220.jpg":"220x220","o_26715126_1280.jpg":"1280x1940","o_26715126_1024.jpg":"1024x1552","o_26715126_640.jpg":"640x970","o_26715126_480.jpg":"480x727","o_26715126_340.jpg":"340x515","o_26715126_220.jpg":"220x333","h_26715126_1280.jpg":"1280x854","h_26715126_1024.jpg":"1024x683","h_26715126_640.jpg":"640x427","h_26715126_480.jpg":"480x320","h_26715126_340.jpg":"340x227","h_26715126_220.jpg":"220x147","pp_26715126_1280.jpg":"1280x1628","pp_26715126_1024.jpg":"1024x1303","pp_26715126_640.jpg":"640x814","pp_26715126_480.jpg":"480x611","pp_26715126_340.jpg":"340x432","pp_26715126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26712513_1920.jpg":"1920x1080","k_26712513_1280.jpg":"1280x1280","k_26712513_1024.jpg":"1024x1024","k_26712513_640.jpg":"640x640","k_26712513_480.jpg":"480x480","k_26712513_340.jpg":"340x340","k_26712513_220.jpg":"220x220","o_26712513_1280.jpg":"1280x851","o_26712513_1024.jpg":"1024x681","o_26712513_640.jpg":"640x425","o_26712513_480.jpg":"480x319","o_26712513_340.jpg":"340x226","o_26712513_220.jpg":"220x146","h_26712513_1280.jpg":"1280x854","h_26712513_1024.jpg":"1024x683","h_26712513_640.jpg":"640x427","h_26712513_480.jpg":"480x320","h_26712513_340.jpg":"340x227","h_26712513_220.jpg":"220x147","pp_26712513_1280.jpg":"1280x1628","pp_26712513_1024.jpg":"1024x1303","pp_26712513_640.jpg":"640x814","pp_26712513_480.jpg":"480x611","pp_26712513_340.jpg":"340x432","pp_26712513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26706884_1920.jpg":"1920x1080","k_26706884_1280.jpg":"1280x1280","k_26706884_1024.jpg":"1024x1024","k_26706884_640.jpg":"640x640","k_26706884_480.jpg":"480x480","k_26706884_340.jpg":"340x340","k_26706884_220.jpg":"220x220","o_26706884_1280.jpg":"1280x853","o_26706884_1024.jpg":"1024x682","o_26706884_640.jpg":"640x426","o_26706884_480.jpg":"480x320","o_26706884_340.jpg":"340x226","o_26706884_220.jpg":"220x146","h_26706884_1280.jpg":"1280x854","h_26706884_1024.jpg":"1024x683","h_26706884_640.jpg":"640x427","h_26706884_480.jpg":"480x320","h_26706884_340.jpg":"340x227","h_26706884_220.jpg":"220x147","pp_26706884_1280.jpg":"1280x1628","pp_26706884_1024.jpg":"1024x1303","pp_26706884_640.jpg":"640x814","pp_26706884_480.jpg":"480x611","pp_26706884_340.jpg":"340x432","pp_26706884_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26706881_1920.jpg":"1920x1080","k_26706881_1280.jpg":"1280x1280","k_26706881_1024.jpg":"1024x1024","k_26706881_640.jpg":"640x640","k_26706881_480.jpg":"480x480","k_26706881_340.jpg":"340x340","k_26706881_220.jpg":"220x220","o_26706881_1280.jpg":"1280x853","o_26706881_1024.jpg":"1024x682","o_26706881_640.jpg":"640x426","o_26706881_480.jpg":"480x320","o_26706881_340.jpg":"340x226","o_26706881_220.jpg":"220x146","h_26706881_1280.jpg":"1280x854","h_26706881_1024.jpg":"1024x683","h_26706881_640.jpg":"640x427","h_26706881_480.jpg":"480x320","h_26706881_340.jpg":"340x227","h_26706881_220.jpg":"220x147","pp_26706881_1280.jpg":"1280x1628","pp_26706881_1024.jpg":"1024x1303","pp_26706881_640.jpg":"640x814","pp_26706881_480.jpg":"480x611","pp_26706881_340.jpg":"340x432","pp_26706881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26712043_1920.jpg":"1920x1080","k_26712043_1280.jpg":"1280x1280","k_26712043_1024.jpg":"1024x1024","k_26712043_640.jpg":"640x640","k_26712043_480.jpg":"480x480","k_26712043_340.jpg":"340x340","k_26712043_220.jpg":"220x220","o_26712043_1280.jpg":"1280x853","o_26712043_1024.jpg":"1024x682","o_26712043_640.jpg":"640x426","o_26712043_480.jpg":"480x320","o_26712043_340.jpg":"340x226","o_26712043_220.jpg":"220x146","h_26712043_1280.jpg":"1280x854","h_26712043_1024.jpg":"1024x683","h_26712043_640.jpg":"640x427","h_26712043_480.jpg":"480x320","h_26712043_340.jpg":"340x227","h_26712043_220.jpg":"220x147","pp_26712043_1280.jpg":"1280x1628","pp_26712043_1024.jpg":"1024x1303","pp_26712043_640.jpg":"640x814","pp_26712043_480.jpg":"480x611","pp_26712043_340.jpg":"340x432","pp_26712043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2750","hd_26652856_1920.jpg":"1920x1080","k_26652856_1280.jpg":"1280x1280","k_26652856_1024.jpg":"1024x1024","k_26652856_640.jpg":"640x640","k_26652856_480.jpg":"480x480","k_26652856_340.jpg":"340x340","k_26652856_220.jpg":"220x220","o_26652856_1280.jpg":"1280x1833","o_26652856_1024.jpg":"1024x1466","o_26652856_640.jpg":"640x916","o_26652856_480.jpg":"480x687","o_26652856_340.jpg":"340x486","o_26652856_220.jpg":"220x315","h_26652856_1280.jpg":"1280x854","h_26652856_1024.jpg":"1024x683","h_26652856_640.jpg":"640x427","h_26652856_480.jpg":"480x320","h_26652856_340.jpg":"340x227","h_26652856_220.jpg":"220x147","pp_26652856_1280.jpg":"1280x1628","pp_26652856_1024.jpg":"1024x1303","pp_26652856_640.jpg":"640x814","pp_26652856_480.jpg":"480x611","pp_26652856_340.jpg":"340x432","pp_26652856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26530102_1920.jpg":"1920x1080","k_26530102_1280.jpg":"1280x1280","k_26530102_1024.jpg":"1024x1024","k_26530102_640.jpg":"640x640","k_26530102_480.jpg":"480x480","k_26530102_340.jpg":"340x340","k_26530102_220.jpg":"220x220","o_26530102_1280.jpg":"1280x853","o_26530102_1024.jpg":"1024x682","o_26530102_640.jpg":"640x426","o_26530102_480.jpg":"480x320","o_26530102_340.jpg":"340x226","o_26530102_220.jpg":"220x146","h_26530102_1280.jpg":"1280x854","h_26530102_1024.jpg":"1024x683","h_26530102_640.jpg":"640x427","h_26530102_480.jpg":"480x320","h_26530102_340.jpg":"340x227","h_26530102_220.jpg":"220x147","pp_26530102_1280.jpg":"1280x1628","pp_26530102_1024.jpg":"1024x1303","pp_26530102_640.jpg":"640x814","pp_26530102_480.jpg":"480x611","pp_26530102_340.jpg":"340x432","pp_26530102_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6215506 Threads: 83 Questions: 1130180118 Slow queries: 0 Opens: 211999 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.832 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10162479 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/pitanje-svih-oscar-pitanja-stone-ili-gladstone-glavna-zenska-uloga-je-daleko-najnapetija-a-mozda-i-giamatti-iznenadi-1370298 [printLink] => /kultura/film-tv/pitanje-svih-oscar-pitanja-stone-ili-gladstone-glavna-zenska-uloga-je-daleko-najnapetija-a-mozda-i-giamatti-iznenadi-1370298?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 750834 [name] => oscar 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-07 22:32:22 [main_article_id] => 0 [alias] => oscar-2024 [link] => /tag/oscar-2024 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VAŽNIJE KATEGORIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pitanje svih Oscar pitanja: Stone ili Gladstone? Glavna ženska uloga je daleko najnapetija, a možda i Giamatti iznenadi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26715125.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Stefani Reynolds/Afp [mainImageDesc] =>

Dodjela najavljuje povratak u godine kad su se veliki filmovi, kinohitovi, natjecali za Oscara i osvajali dosta kipića, što bi se moglo odraziti i na njezinu gledanost, posebice ako bude iznenađenja, a moglo bi ih biti.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26715125.jpg [title] =>

Dodjela najavljuje povratak u godine kad su se veliki filmovi, kinohitovi, natjecali za Oscara i osvajali dosta kipića, što bi se moglo odraziti i na njezinu gledanost, posebice ako bude iznenađenja, a moglo bi ih biti.

Stefani Reynolds/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26715126.jpg [title] => Don Emmert/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26712513.jpg [title] =>

Film o Oppenheimeru trebao bi ove nedjelje suvereno dominirati

Robyn Beck/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26706884.jpg [title] =>

Christopher Nolan i Cillian Murphy, favoriti u kategorijama režije i glavne muške uloge (‘Oppenheimer‘)

Valerie Macon/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26706881.jpg [title] =>

Ako Osvoji Oscara za ‘Killers of the Flower Moon‘, Lily Gladstone (na slici s Leonardom DiCapriom) postat će prva Indijanka u povijesti kojoj je to uspjelo

Valerie Macon/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26712043.jpg [title] =>

Da‘Vine Joy Randolph, zicer u kategoriji sporedne ženske uloge (‘The Holdovers‘)

Valerie Macon/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26652856.jpg [title] =>

Robert Downey Jr., sigurni osvajač kipića za sporednu mušku ulogu u ‘Oppenheimeru‘

Robyn Beck/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26530102.jpg [title] =>

Redatelj Jonathan Glazer i glumci iz filma ‘The Zone of Interest‘

Stefanie Loos/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oskarovski trend da glavne zlatne kipiće osvajaju manji filmovi ("Spotlight", "Moonlight", "Nomadland", "Parazit", "Coda", "Sve u isto vrijeme") ove godine će zasigurno biti prekinut. Megahit "Oppenheimer" nadvija se nad dodjelom Oscara poput gljive atomske bombe i zasigurno će dominirati na ceremoniji. Pitanje je samo koliko će kipića osvojiti od ukupno 13 nominacija; toliko ih je zadnji put zabilježio "Oblik vode" 2018. godine (jedna manje od rekordera "Sve o Evi" i "Titanic").

Ako "Oppenheimer" možda neće prebaciti dvoznamenkastu brojku osvojenih Oscara, što je zadnji put napravio "Povratak kralja" prije ravno 20 godina, trebao bi barem nadmašiti "Milijunaša s ulice" kao posljednjeg filma s iole većim brojem kipića (osam). Svakako, "Oppenheimer" bi trebao suvereno dominirati dodjelom koja najavljuje povratak u godine kad su se veliki filmovi, kinohitovi, natjecali za Oscara i osvajali dosta kipića, što bi se moglo odraziti i na njezinu gledanost, posebice ako bude iznenađenja, a moglo bi ih biti. Nikad ne možete biti sto posto sigurni u ishod, neovisno o favoritima.

---

image

Film o Oppenheimeru trebao bi ove nedjelje suvereno dominirati

Robyn Beck/Afp
---

NAJBOLJI FILM

Kao favoriti za najbolji film uvijek se nametnu barem dva ostvarenja (npr. "La La Land" i "Moonlight", "Zelena knjiga" i "Roma", "Parazit" i "1917", "CODA" i "Šape pasje"), no ove godine to nije slučaj. Naravno, Akademija se još uvijek može odlučiti za čudna i čudesna "Uboga stvorenja" Yorgosa Lanthimosa ili značajnu povijesnu dramu "Ubojice cvjetnog mjeseca" legendarnog Martina Scorsesea. Ipak, šansa da "Oppenheimer" Christophera Nolana ne osvoji Oscara manja je od makova zrna. Film je rasturio kinoblagajne i postao fenomen, osvojio svaku nagradu koji je mogao (Zlatni globus, BAFTA...), ima krupnu povijesnu figuru u krupnom planu (titularni "otac atomske bombe") i važnu, danas relevantnu temu, a istovremeno je grandiozan i intiman. "Oppenheimer" je zicer.

Oscara dobiva: "Oppenheimer"

Mogao je biti nominiran: "Stranci"

Osobni favorit(i): "Prošli životi", "The Holdovers", "Uboga stvorenja" i "Zona interesa"

---

image

Christopher Nolan i Cillian Murphy, favoriti u kategorijama režije i glavne muške uloge (‘Oppenheimer‘)

Valerie Macon/Afp
---

REŽIJA

Još jedna kategorija sa sigurnom okladom. Nolan je favorit i djeluje nepobjediv, iako se može možda dogoditi da Scorsese ("Killers Of The Flower Moon") dobije Oscara umjesto njega s obzirom da kao jedan od najvećih živućih redatelja ima samo jedan kipić za režiju ("Pokojni"). No, opet Nolan nema nijedan, kao ni Lanthimos ("Poor Things"), a dosad je bio samo jednom nominiran ("Dunkirk"), iako se smatra jednim od najvećih režisera novog milenija. Tu titulu će izgleda napokon i oskarovski potvrditi nakon što je na putu do dodjele osvojio Zlatni globus, BAFTA-u, nagradu Ceha redatelja (DGA)... Rijetko se dogodi da osvajač nagrade DGA na kraju ne osvoji i Oscara (npr. Sam Mendes za "1917"; pobijedio ga je Bong Joon-ho za "Parazita"). Nolan već zasigurno priprema pobjednički govor dok vi čitate ovaj tekst.

Oscara dobiva: Christopher Nolan "Oppenheimer"

Moguće iznenađenje: Martin Scorsese

Mogao je biti nominiran: Andrew Haigh ("Stranci") ili Alexander Payne ("The Holdovers")

Osobni favorit(i): Yorghos Lanthimos ("Uboga stvorenja") i Jonathan Glazer ("Zona interesa")

---

image

Ako Osvoji Oscara za ‘Killers of the Flower Moon‘, Lily Gladstone (na slici s Leonardom DiCapriom) postat će prva Indijanka u povijesti kojoj je to uspjelo

Valerie Macon/Afp
---

GLAVNA ŽENSKA ULOGA

Glavna ženska uloga je najnapetija kategorija večeri. Bit će napeta utrka između Lily Gladstone ("Ubojice cvjetnog mjeseca") i Emme Stone ("Uboga stvorenja"), dok će ostale glumice nijemo promatrati bitku, koliko god sjajne bile (Carey Mulligan u "Maestru", Sandra Hüller u "Anatomiji pada") ili im Akademija odavno dugovala Oscara (Annette Bening, "Nyad"). Ništa nije zapisano u kamenu (stone). Od samog početka tzv. sezone nagrada Gladstone i Stone se prate u stopu. Obje glumice su osvojile Zlatni globus u različitim sekcijama (drama, komedija). Stone je dobila BAFTA-u za koju Gladstone nije bila ni nominirana, kao i nagradu kritike (Critics Choice). Gladstone je zato osvojila nagradu Ceha glumaca (SAG). Ova nagrada stavlja Gladstone u blagu prednost, još više to da bi ona ušla u povijest ako osvoji Oscara (bit će prva Indijanka kojoj je to ikad uspjelo), a i njezin kipić djeluje kao jedini utješni za "Killers Of The Flower Moon". Gledano prema tome, Gladstone pobjeđuje, ali ako se Akademija odluči rukovoditi isključivo na temelju glume, uloge, bravurozna Stone ima prednost budući da je njezina izvedba izvanserijska, za sva vremena. And the Oscar goes to... (Glad)Stone.

Oscara najvjerojatnije dobiva: Lilly Gladstone

Moguće iznenađenje: Emma Stone

Mogla je biti nominirana: Greta Lee ("Prošli životi")

Osobni favorit(i): Emma Stone, Carey Mulligan i Sandra Hüller

---

---

GLAVNA MUŠKA ULOGA

Iznenađenje je i ovdje moguće. Postoji, naime, šansa da bi veteran Paul Giamatti za krasnu, toplu, ljudsku ulogu u "The Holdovers" mogao osvojiti Oscara umjesto najvećeg favorita Cilliana Murphyja ("Oppenheimer"), otprilike kao što je prije par godina Anthony Hopkins ("The Father") priredio iznenađenje i pobijedio favoriziranog Chadwicka Bosemana ("Ma Rainey"). Definitivno, njih dvojica prednjače ispred Bradleyja Coopera ("Maestro"), Jeffreyja Wrighta ("American Fiction") i Colmana Dominga ("Rustin"). No, mnogo toga ipak ukazuje na Murphyjev trijumf, počevši od toga koga glumi i da je odlično dočarao Oppenheimerovo unutarnje kolebanje u vezi atomske bombe. Nakon što su obojica, baš kao Stone i Gladstone, osvojili Zlatne globuse u različitim sekcijama, Murphy je u direktnom srazu pobijedio Giamattija na BAFTA-i i SAG-u, a potonjem je pripala nagrada kritike. Osvajač SAG nagrada u pravilu postaje i dobitnik Oscara (23 od 29 puta), tim više ako je dobio i Zlatni globus (u samo sedam navrata dvostruki dobitnik je ostao bez zlatnog kipića). Dakle, "Murphy, it‘s you", rekla bi Nancy Allen u "Robocopu".

Oscara najvjerojatnije dobiva: Cillian Murphy

Moguće iznenađenje: Paul Giamatti

Mogao je biti nominiran: Andrew Scott ("Stranci")

Osobni favorit(i): Paul Giamatti i Cillian Murphy

---

image

Da‘Vine Joy Randolph, zicer u kategoriji sporedne ženske uloge (‘The Holdovers‘)

Valerie Macon/Afp
---

SPOREDNA ŽENSKA ULOGA

Kategorija sporedne ženske uloge je najslabija, kako je potpisnik ovih redaka već spominjao, tj. bila bi puno jača da su nominirane Penelope Cruz ("Ferrari"), Claire Foy ("Stranci") i Vanessa Kirby ("Napoleon"), pa i Sandra Hüller ("Zona interesa"). Kategorija je i najmanje uzbudljiva. Sve ukazuje na to da će nominaciju pozlatiti Da‘Vine Joy Randolph ("The Holdovers") i to je u redu. Ona je srce filma, a i osvojila je apsolutno sve nagrade, od Globusa, preko BAFTA-e, do SAG-a i Critics Choice. Čak ni America Ferreira ne može priprediti iznenađenje na račun onog feminističkog monologa i donijeti "Barbie" utješnu nagradu među važnijim kategorijama. Oscar će pripasti Randolph.

Oscara dobiva: Da‘Vine Joy Randolph

Mogla je biti nominirana: Penelope Cruz, Sandra Hüller ili Claire Foy ("Stranci")

Osobni favorit(i): Da‘Vine Joy Randolph, Jodie Foster ("Nyad")

---

image

Robert Downey Jr., sigurni osvajač kipića za sporednu mušku ulogu u ‘Oppenheimeru‘

Robyn Beck/Afp
---

SPOREDNA MUŠKA ULOGA

Oscar za Roberta Downeyja Jr-a za "Oppenheimera" praktički je uklesan u kamenu i tu ni popularni Ryan Gosling kao "Barbiein" Ken ne može ništa, kamoli Mark Ruffalo ("Poor Things"), Robert De Niro ("Killers Of The Flower Moon") i Sterling K. Brown ("American Fiction"). On je također osvojio sve "putokazne" nagrade prema Oscaru (Globus, BAFTA, Critics Choice, SAG), ima status superzvijezde i voljenog glumca, ostvario je dojmljivu dramsku ulogu "salieriovskog" antagonista iz stvarnosti (Lewis Strauss), a nikad dosad nije osvojio Oscara, iako je bio dvaput nominiran ("Chaplin", "Tropska grmljavina"). Sad hoće.

Oscara dobiva: Robert Downey Jr.

Mogao je biti nominiran: Anthony Hopkins ("Jedan život")

Osobni favorit(i): Mark Ruffalo i Robert Downey Jr.

---

image

Redatelj Jonathan Glazer i glumci iz filma ‘The Zone of Interest‘

Stefanie Loos/Afp
---

MEĐUNARODNI FILM

Možda bi ovdje priča bila drukčija da je za francuskog kandidata za Oscara u međunarodnoj kategoriji odabran "Anatomy Of a Fall". Tada bismo gledali neizvjesni duel između tog filma i "Zone Of Interest" (u oba, podsjetimo, glumi Sandra Hüller). Pa ipak, čak i u tom slučaju velika je šansa da bi kao pobjednik izašla "Zona interesa", makar je na EU Oscarima pobijedila "Anatomija pada". Film o holokaustu je poslovično gotovo siguran dobitnik Oscara ("Saulov sin" kao recentniji primjer baš u ovoj kategoriji). "Zone Of Interest" donosi nešto novo u taj žanr s pričom o obitelji zapovjednika Auschwitza koja živi svoj život tik do konc-logora i djeluje alegorijski u vezi ignoriranja onoga što se događa "preko zida".

Oscara dobiva: "Zona interesa"

Mogao je biti nominiran: "Palo lišće"

Osobni favorit(i): "Savršeni dani", "Zona interesa" i "Zakon zbornice"

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Stefani Reynolds/Afp Don Emmert/Afp Robyn Beck/Afp Valerie Macon/Afp Valerie Macon/Afp Valerie Macon/Afp Robyn Beck/Afp Stefanie Loos/Afp
Stefani Reynolds/Afp

Dodjela najavljuje povratak u godine kad su se veliki filmovi, kinohitovi, natjecali za Oscara i osvajali dosta kipića, što bi se moglo odraziti i na njezinu gledanost, posebice ako bude iznenađenja, a moglo bi ih biti.

Robyn Beck/Afp

Film o Oppenheimeru trebao bi ove nedjelje suvereno dominirati

Valerie Macon/Afp

Christopher Nolan i Cillian Murphy, favoriti u kategorijama režije i glavne muške uloge (‘Oppenheimer‘)

Valerie Macon/Afp

Ako Osvoji Oscara za ‘Killers of the Flower Moon‘, Lily Gladstone (na slici s Leonardom DiCapriom) postat će prva Indijanka u povijesti kojoj je to uspjelo

Valerie Macon/Afp

Da‘Vine Joy Randolph, zicer u kategoriji sporedne ženske uloge (‘The Holdovers‘)

Robyn Beck/Afp

Robert Downey Jr., sigurni osvajač kipića za sporednu mušku ulogu u ‘Oppenheimeru‘

Stefanie Loos/Afp

Redatelj Jonathan Glazer i glumci iz filma ‘The Zone of Interest‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/pitanje-svih-oscar-pitanja-stone-ili-gladstone-glavna-zenska-uloga-je-daleko-najnapetija-a-mozda-i-giamatti-iznenadi-1370298 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9f549ca2e21400dd8ad8df1140cd509ad8be3b2b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pitanje+svih+Oscar+pitanja%3A+Stone+ili+Gladstone%3F+Glavna+%C5%BEenska+uloga+je+daleko+najnapetija%2C+a+mo%C5%BEda+i+Giamatti+iznenadi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpitanje-svih-oscar-pitanja-stone-ili-gladstone-glavna-zenska-uloga-je-daleko-najnapetija-a-mozda-i-giamatti-iznenadi-1370298 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpitanje-svih-oscar-pitanja-stone-ili-gladstone-glavna-zenska-uloga-je-daleko-najnapetija-a-mozda-i-giamatti-iznenadi-1370298 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VAŽNIJE KATEGORIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVVAŽNIJE KATEGORIJE

Pitanje svih Oscar pitanja: Stone ili Gladstone? Glavna ženska uloga je daleko najnapetija, a možda i Giamatti iznenadi

Piše Marko Njegić
7. ožujka 2024. - 22:31
Dodjela najavljuje povratak u godine kad su se veliki filmovi, kinohitovi, natjecali za Oscara i osvajali dosta kipića, što bi se moglo odraziti i na njezinu gledanost, posebice ako bude iznenađenja, a moglo bi ih biti.Stefani Reynolds/Afp

Oskarovski trend da glavne zlatne kipiće osvajaju manji filmovi ("Spotlight", "Moonlight", "Nomadland", "Parazit", "Coda", "Sve u isto vrijeme") ove godine će zasigurno biti prekinut. Megahit "Oppenheimer" nadvija se nad dodjelom Oscara poput gljive atomske bombe i zasigurno će dominirati na ceremoniji. Pitanje je samo koliko će kipića osvojiti od ukupno 13 nominacija; toliko ih je zadnji put zabilježio "Oblik vode" 2018. godine (jedna manje od rekordera "Sve o Evi" i "Titanic").

Ako "Oppenheimer" možda neće prebaciti dvoznamenkastu brojku osvojenih Oscara, što je zadnji put napravio "Povratak kralja" prije ravno 20 godina, trebao bi barem nadmašiti "Milijunaša s ulice" kao posljednjeg filma s iole većim brojem kipića (osam). Svakako, "Oppenheimer" bi trebao suvereno dominirati dodj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 00:36