StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Polijetanje‘: Komičar poletio u akciju za zaborav

Piše Marko Njegić
16. siječnja 2024. - 23:29

Gostovanje popularnog komičara Kevina Harta u talk showu u seriji “Die Hart” bilo je presudno za film “Polijetanje” (“Lift”), prvi Netflixov filmski adut 2024. godine. “Volio bih više akcijskih stvari raditi. Zašto ja ne mogu biti akcijska zvijezda?! Nisam samo tip koji izvodi komediju. Ja sam j... akcijska zvijezda”, rekao je komičar i dobio priliku to makar prividno postati u seriji “Die Hart”.

Nakon druge sezone serije, koja u naslovu parafrazira naslov klasika “Die Hard” u čast Brucea Willisa, “jedne od najboljih akcijskih zvijezda svih vremena” (i) prema mišljenju Harta, komičar je poletio u novu akciju, drukčiju od svega što je dosad radio (akcijsko-komični “buddy” filmovi “Ride Along” s Iceom Cubeom).

FILM: Lift; akcija; SAD, 2024. REŽIJA: F. Gary Grey ULOGE: Kevin Hart, Gugu Mbatha-Raw OCJENA: ** ½

“Polijetanje” je lepršavi akcijski pljačkaški film s elementima komedije, no kvaka je da su za tu komediju zaslužni drugi glumci poput Billyja Magnussena i Vincenta D’Onofrija, a ne Hart.

Štoviše, Magnussen i D’Onofrio daju si humornog oduška, što bi donedavno radio Hart, ovdje u ulozi Cyrusa, kulerskog lopova i vođe ekipe pljačkaša koji obično “spašavaju umjetnine od nedostojnih vlasnika”.

U nekom drugom filmu, recimo akcijskim komedijama “Tajna služba” s Dwayneom “The Rock” Johnsonom i “Čovjek iz Toronta” s Woodyjem Harrelsonom, Hart bi vrištao i zapomagao iz petnih žila tijekom uvodne potjere gliserima po Veneciji, ali u ovom se to ne događa i Cyrus pribrano i staloženo privodi kraju novu misiju tima.

Hart istupa iz zone komfora i preuzima ulogu kakve su igrali Mark Wahlberg u remakeu “Dobrog posla u Italiji” i Vin Diesel u “Brzima i žestokima”. Ima, stoga, smisla da “Lift” režira F. Gary Gray (“Pregovarač”, “Građanin opasnih namjera”, “Straight Outta Compton”, “Ljudi u crnom: Globalna prijetnja”), redatelj filma “The Italian Job” i osmog dijela serijala “Fast&Furious”.

Gray je snimio gledljivu i jeftiniju verziju spomenutih globtroterskih filmova koja će najviše ostati upamćena po Hartovu odmaku od komedije u smjeru akcije, kao što se prema drami odmicao u “Nespojivima” i “Očinstvu”. Potjera po Veneciji s kamerom koja efektno prolijeće kroz unutrašnjost trajekta da nastavi pratiti jurnjavu dva glisera (jedan je netom prije skrenuo lijevo, drugi desno) obećavala je da bi “Polijetanje” moglo poletjeti iznad prosjeka Netflixove “Crvene tjeralice”, “Sivog čovjeka” i “Heart Of Stone”.

Međutim, nazire se da to baš i neće biti tako kad počne predstavljanje Cyrusova međunarodnog tima s natpisima na ekranu kako se zovu i za što su zaduženi, poput pilotkinje Camile (Ursula Corbero; “La casa de papel”), hakerice Mi-Sun (Yun Jee Kim), obijača sefova Magnusa (Magnussen) i Dentona, majstora prerušavanja (uz dodatak “donekle”) u tumačenju D’Onofrija.

Ipak, film drži pažnju zahvaljujući “mission impossible” premisi iz scenarija Daniela Kunke (“12 rundi”) o najvećoj pljački njihovih života, zbog čega im agentica Interpola Abby Gladwell (Gugu Mbatha-Raw), s kojom Cyrus ima ljubavnu prošlost, jamči posušiti kazne. To je krađa zlatnih poluga vrijednih pola milijarde dolara iz zrakoplova u letu od Londona do Züricha, na što se još nisu namjerili “Brzi i žestoki”, niti Ethan Hunt u “Nemogućoj misiji”.

Ako vam “Cliffhanger” pada na pamet pri spomenu pljačke u letu, Cyrus i ekipa više se rukovode “Konačnom odlukom”. Avion kojim će dio ekipe doletjeti treba biti nevidljiv na radaru kao “stealth” i mora ga se nekako približiti zrakoplovu sa zlatom da “zamijene signale”, a tu je i obijanje sefa na devet tisuća metara i krađa poluga od negativca Jorgensena (Jean Reno na autopilotu).

Gledatelja po “defaultu” zanima kako će to Cyrus i ekipa izvesti, a Gray se trudi da zbivanja barem nisu dosadna, ako su već viđena, premda protiv filma rade akcijska repetitivnost, nepamtljivi likovi i osrednji računalni efekti u scenama s avionima. Netflixov generički i formulaični instant hit za brzo gledanje i žestoki zaborav idealan je za neobaveznu konzumaciju tijekom leta avionom.

Sporedni Worthington

Sporednu ulogu ima Sam Worthington, zvijezda "Avatara", ali on nije pretjerano iskorišten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 00:42