StoryEditorOCM
Film & TV18 KIPIĆA

Povijesni ep ‘Shogun‘ srušio je rekord svih vremena: proglašen je najboljom dramom na dodjeli nagrada Emmy

Piše SCENA SD/HINA
16. rujna 2024. - 07:58

Serija "Shogun" proglašena je najboljom dramskom serijom na 76. dodjeli televizijskih nagrada Emmy u ponedjeljak u Los Angelesu, a za najbolju humorističnu nagradu je dobila serija "Hacks".

Serija "Shogun" odnijela je nagrade i za najboljeg glavnog glumca te glumicu u dramskoj seriji - dobili su ih Hiroyuki Sanada i Anna Sawai. Sveukupno je osvojila 18 zlatnih kipića. Serija se temelji na istoimenom romanu James Clavella iz 1975. o događajima i ličnostima iz Japana u 17. stoljeću. Radnja prati dvojicu ambicioznih muškaraca iz različitih krajeva svijeta: Johna Blackthornea (Cosmo Jarvis), engleskog mornara koji je doživio brodolom kod Japana, i Yoshiija Toranagau (Hiroyuki Sanada), samurajskog vojskovođu. Riječ je o prvoj seriji na japanskom jeziku nominiranoj za nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju i tek drugoj nominiranoj neengleskoj seriji nakon korejske uspješnice "Igra lignje".

image

Serija "Shogun" odnijela je nagrade i za najboljeg glavnog glumca te glumicu u dramskoj seriji - dobili su ih Hiroyuki Sanada i Anna Sawai

Robyn Beck/Afp

"Hacks", serija o komičaru i piscu od 70 i nešto godina, pobjednik je u kategoriji najbolje humoristične serije, dok je Netflixov "Baby Reindeer", jeziva priča o barmenu kojeg uhodi mušterija, proglašena najboljom antologijskom serijom.

Serija "The Bear" je osvojila tri od četiri glumačke nagrade Emmy u kategoriji komedija - za najboljeg glumca u komediji (Jeremy Allen White), za sporednog glumca (Ebon Moss-Bachrach) te za najbolju sporednu glumicu u komediji (Liza Colón-Zayas). Emmy za glavnu ulogu u komediji osvojila je Jean Smart, za ulogu ambiciozne stand-up komičarke u seriji "Hacks".

"Shogunov" trijumf značajan je na nekoliko frontova. Povijesna nagrada predstavlja veliku pobjedu za FX i matičnu tvrtku Disney za skupu seriju kojoj je trebalo gotovo 10 godina da se ostvari, a nekoć je izgledalo kao vrlo neizvjesna oklada. To je također veliki trenutak za azijsku ekipu i televiziju koja nije na engleskom jeziku. "Shogun" je prva većinski neengleska serija koja je pobijedila u kategoriji najbolje dramske serije (Netflixova korejska senzacija "Squid Game" bila je nominirana 2022., ali je izgubila od HBO-ovog "Successiona"), a Sanada i Sawai prvi su japanski glumci koji su ikada osvojili Emmyje.

image

Hiroyuki Sanada i Anna Sawai 

Jim Ruymen/upi/profimedia/Jim Ruymen/upi/profimedia
image

"Shogun"

Supplied By Lmk/landmark/profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 08:19