StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Slagalica strave X‘: Oprez grešnici, vratio se Jigsaw

Piše Marko Njegić
3. listopada 2023. - 23:37

X je novi “must have” redni broj deset za visoke nastavke hollywoodskih serijala. Ove godine rimsku desetku najprije su iskoristili “Brzi i žestoki 10” ili “Fast X”, a zatim i nova “Slagalica strave”. U tom X-u ima i neke unutarnje logike. “Brzi i žestoki” ipak su se dobrim dijelom odvijali u Rimu pa zašto ne “Fast X”.

S druge strave, pardon strane, osim što X u naslovu “Saw X” označava brojku do koje je stigao najpopularniji horor serijal novog milenija, on može označavati i zloglasni dobni predikat koji je ovaj film mogao dobiti zbog prebrutalnih scena čerečenja, ali se nekako izvukao s “R” rejtingom.

FILM: Saw X; horor; SAD, 2023. REŽIJA: Kevin Greutert ULOGE: Tobin Bell, Shawnee Smith DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *** ½

Ukratko, “Slagalica strave X” (“Saw X”) nipošto nije za mlađe od 17 godina, kao što to nisu bili ni prethodni dijelovi serijala. “Slagalica strave” je, podsjetimo, složena 2004. kao efektan horor triler, što se donekle moglo reći i za “Saw II” i “Saw III” u kojem je, na koncu, umro glavni antagonist Jigsaw (Tobin Bell).

Raniji nastavci imali su još nekog smisla, ali od četvrtog dijela nadalje, u “Slagalici strave V” i “Slagalici strave VI”, tj. sedmom i osmom filmu “Saw 3D” i “Jigsaw”, priča je praktički bila samo izlika za orkestraciju ekstremno bolesnih scena mučenja. Poluslužbeni deveti dio “Spirala straha: Novo poglavlje Slagalice strave” pokušao je korigirati serijal i vratiti ga na trilerske postavke.

Odmak od niza prethodnika radi i “Saw X”. Novi film je svakako jedan od boljih izdanaka serijala i pozicionira se kao kontinuacija prva dva dijela, djelomično i trećeg. Priča je ovaj put osobna za Jigsawa, pravim imenom John Kramer, tj. nikad osobnija. I ne samo to, treba proći gotovo pola filma da “Slagalica strave X” postane “Slagalica strave” s elaboriranim ubojitim zamkama na koju je publika navikla.

Dotad, horor je samo produkt Jigsawove fantazije, kao kad zamisli što bi napravio domaru u bolnici koji se namjerio na krađu Kramerovih stvari, a to uključuje lomljenje njegovih kradljivih prstiju i isisavanje očnih jabučica kako bi “spasio svoju dušu i vid”, čisto da publika ne pomisli da je ušla u kino na krivi film.

“Saw X” se razvija kao drama, karakterna studija Kramera suočenog sa smrću nakon devastirajuće dijagnoze tumora na mozgu. “Koliko mi je vremena preostalo?”, Kramer pita doktora. “Mjeseci”, odgovara doktor. “Moram napraviti dosta toga”, kaže Kramer. “Vrijeme je za mirovinu”, uvjerava ga doktor, što zvuči ironično u kontekstu neumirovljenog serijala.

Kramera pratimo kako se suočava s vlastitom smrtnosti na pregledima i grupama podrške oboljelima od raka. Zaplet počinje kad sretne čovjeka s grupe (Michael Beach) koji je nekim čudom ozdravio nakon eksperimentalnog tretmana u klinici dr. Cecilije Pederson (Synnove Macody Lund). Kad Kramer ode u Meksiko na operaciju, ubrzo doznaje da je sve bila podla varka ljudi koji umirućima nude lažnu nadu i opelješe ih za veliku sumu dolara.

Malo je reći da su se Cecilia i njezini pomoćnici sada namjerili na krivog čovjeka. Tek tad, “Slagalica strave X” postaje “Saw” film: Kramer će zatočiti odgovorne uz pomoć suradnice Amande (povratnica u serijal Shawnee Smith, odsutna od šestog dijela) i prepoznatljivo reći “Odigrajmo igru”, kao i to da odbijanje sudjelovanja u toj igri “nije opcija”. “Ovo nije odmazda, ovo je ponovno buđenje”, tvrdi Kramer kad stavi na kušnju dr. Pederson i ekipu pod egidom “svatko zaslužuje priliku da se iskupi”.

Provokativno, “Saw X” kao da traži od gledatelja da “navija” za Jigsawa i traži bolnu kaznu za grešne prevarante koji su nanijeli puno boli drugim ljudima i njihovim obiteljima pa zaslužuju da im se očita moralna lekcija, premda je ta lekcija ekstremna i gleda se poluzatvorenih očiju, a uključuje Giglijevu pilu, uređaj za zračenje i operaciju vlastitog mozga, ironično za nekoga tko je lažirao operaciju tuđeg mozga.

“Vi ste jebeno bolesni”, kaže jedan lik Krameru i Amandi, preneseno i samom serijalu. Konstatacija nije daleko od istine, ali činjenica jest da “Slagalica strave X” nakon dugo vremena ima jasn(ij)e motive i moralni kodeks antagonista koji odbija da ga se naziva (serijskim) ubojicom. “Mi ne ubijamo”, napominje moralni arbitar Jigsaw.

Montažer pa režiser

"Saw X" kao redatelj potpisuje Kevin Greutert, montažer prvih pet filmova serijala koji je potom avansirao u režisera šestog i sedmog dijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:03