StoryEditorOCM
Film & TVIN MEMORIAM

Umro je Branko Karabatić, zatvaranje STFF-a zavijeno u crno: živio je za festival ‘godardovski‘, do posljednjeg daha

Piše Marko Njegić
20. listopada 2023. - 21:30

Žalosna vijest za zatvaranje 28. Split Film Festivala – umro je Branko Karabatić, direktor STFF-a. Početkom tjedna, usred festivala, Karabatić je dobio moždani udar i završio u bolnici, ali nažalost nije se uspio oporaviti i napustio nas je u 81. godini.

Split Film Festival je ostao bez prvog čovjeka, a sam Split bez jednog od ključnih kulturno-filmskih ljudi. Podsjetimo, Splitski filmski festival (izvorno MFNF; Međunarodni festival novog filma) pokrenut je davne 1996. Bio je to prvi međunarodni filmski festival u Hrvatskoj, utemeljen primjerice tri godine prije osnutka Motovuna.

Festival je startao iznimno snažno i prvih nekoliko godina, među ostalim, upriličio hrvatsku premijeru njemačkog hit-filma "Trči, Lola, trči", kao i retrospektive Larsa Von Triera te Bele Tarra u vrijeme kad su samo najžešći filmofili znali za njih.

image

2008.

Josko Supic/Cropix

Karabatić je ljubiteljima filma približio i imena kao što su Sally Potter, Peter Kubelka, Miklós Jancsó, Albert Serra..., a svih ovih 28 godina nije kompromitirao viziju da festival, nerijetko i na vlastitu štetu, promovira isključivo "kreativna, radikalna, subverzivna ostvarenja svih dužina, stilova i žanrova, nastala uglavnom izvan mainstreama, u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije".

Tijekom naših dugogodišnjih kontakata oko festivala, s Karabatićem (ili, dozvolite, Branom) ponekad se nije bilo lako složiti u vezi nekih stvari, ali čovjek zaslužuje maksimalan respekt što je ostao vjeran sebi kao rijetko tko i nije odstupao od vizije što STFF jest ili bi trebao biti.

image

2007.

Josko Supic/

Na koncu konca, festivalu je dao više od trećine svoga života i za njega živio doslovce "godardovski", do posljednjeg daha. Ima neke filmske simbolike i poetike u tome da je otišao baš na kraju festivala, kao da neki redatelj umre kad udari posljednju klapu na snimanju filma.

"Vrijeme je da nova generacija preuzme festival", izjavio je friško u našem posljednjem tradicionalnom predfestivalskom intervju za "Slobodnu" koji će doista i ostati – posljednji. Međutim, pitanje je hoće li i kako STFF nastaviti dalje. Nakon dugih 28 godina festival je jednostavno nezamisliv bez Brane za kormilom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:49