StoryEditorOCM
Glazbahrvatski dom

Počinje 10. Piano Loop Festival, senzacija ovogodišnjeg izdanja je dolazak pijanističke legende Arcadija Volodosa

Piše Jasmina Parić
16. kolovoza 2023. - 14:18

Večeras u Splitu počinje jubilarni 10. Piano Loop Festival, koji će se odvijati do 20. kolovoza u Svečanoj dvorani Hrvatskog doma Split.

Piano Loop Festival već odavno uživa status izuzetno važnog međunarodnog festivala koji otvara vrata iznimnim umjetnicima diljem svijeta.

Posebna senzacija ovogodišnjeg izdanja je dolazak pijanističke legende Arcadija Volodosa čijim će koncertom bito otvorena manifestacija u 20 sati.

Volodos je poznat po svojoj izuzetnoj tehničkoj sposobnosti interpretacije širokog spektra glazbenih stilova. Često stvara vlastite aranžmane poznatih djela, prikazujući jedinstvenu mješavinu tehničkog čarobnjaštva i duboke muzikalnosti. Na njegovu su programu katalonski skladatelj Federico Mompou i jedan od najblistavijih romantičara 19. stoljeća, Franz Liszt.

U partnerstvu Udruge Piano Projekt i Hrvatskog doma Split ovim jubilarnim desetim izdanjem Piano Loop Festivala uz Volodosa predstavit će se još četiri pijanista: Aljoša Jurinić, Hayato Sumino, Antonio Pampa-Baldi i Natalia Trull.

Svi koncerti počinju u 20 sati, a ulaznice su u prodaji putem sustava Adriaticket.

Aljoša Jurinić koji astupa sutra, pobjednik je brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, a značajan iskorak ostvario je 2012. godine pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann.

Laureat je elitnih pijanističkih natjecanja Kraljice Elizabete u Bruxellesu 2016. i Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu 2018. godine. Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj.

Hayato Sumino također je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada. Diplomirao je na Fakultetu informacijskih znanosti i tehnologije Sveučilišta u Tokiju 2020. godine. Trenutno, osim koncerata u Japanu i inozemstvu, također piše, aranžira i izvodi vlastitu glazbu pod imenom "Cateen" na YouTubeu, s preko 1.250.000 pretplatnika i 100 milijuna pregleda (od kolovoza 2023.). Njegov jedinstveni stil, spoj klasičnih tehnika, aranžmana i improvizacijskih vještina, dobro je prihvaćen od strane mnogih obožavatelja.

Antonio Pompa-Baldi diplomirao je na konzervatoriju Umberto Giordano u Foggiji, te se dodatno usavršavao na glazbenoj akademiji Imola.

Nastupao je diljem svijeta, uključujući značajna mjesta kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Salle Pleyel u Parizu i koncertna dvorana Forbidden City u Pekingu.

Natalia Trull rođena je u Sankt Peterburgu, gdje je počela studirati klavir, na tadašnjem Lenjingradskom konzervatoriju. 1974. nastavlja studij na Moskovskom državnom konzervatoriju.

Solistički je nastupala je sa s nizom renomiranih međunarodnih orkestara: Londonskim simfoničarima, Filharmonijom iz Los Angelesa, Orkestrom Tonhalle iz Züricha, Simfonijskim orkestrom Monte Carla, itd., te sa svm najvažnijim ruskim orkestrima.

Njezin repertoar uključuje više od pedeset koncerata, od kojih je znameniti Koncert za klavir u b-molu Čajkovskog pijanistica izvela više od stotinu puta, na različitim koncertima u dvoranama diljem svijeta. Njezine su izvedbe hvaljene zbog sveobuhvatnosti glazbene interpretacije, prepoznatljive i jedinstvene osobnosti i tehničkog majstorstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:27