stdClass Object ( [id] => 1338406 [title] => Za glazbu iz vremena bivše ‘Juge‘ on je ‘tata-mata‘, a sad je napisao i enciklopediju: ‘Bolja je od današnje‘ [alias] => za-glazbu-iz-vremena-bivse-juge-on-je-tata-mata-a-sad-je-napisao-i-enciklopediju-bolja-je-od-danasnje [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vinko Barić cijenjeni je likovni i strip-autor, ali i rock-publicist i enciklopedist. Upravo je objavio knjigu “Diskografija ex Yu punka i novog vala”, u kojoj na više od dvjesto stranica sustavno obrađuje 440 bendova i oko 500 albuma iz razdoblja od 1978. do 1987. godine u bivšoj državi.

Važan je to događaj za ljubitelje punka i novog vala s ovih prostora jer se Barić, koji i sam svira u bendu i kolekcionar je ploča, dokazao enciklopedijskom monografijom “Hrvatski punk i novi val 1976. – 1987.”, također objavljenom u punom koloru i u vlastitoj nakladi.

Solinski autor studiozan je i ozbiljan, činjenično potkovan, emocionalno vezan za temu svoje knjige, što su sve preduvjeti dobrog štiva i vrijednog, lijepo opremljenog izdavačkog projekta. Za svoj rad u stripu, na “Baroknome čovjeku” i “Lavandermanu”, te likovnoj umjetnosti Barić bi zaslužio posebni intervju, ali to drugom prilikom, danas su tema punk i novi val.

Mnoge spasio od zaborava

Godinu i pol poslije drugoga, proširenog izdanja enciklopedijske monografije “Hrvatski punk i novi val 1976. – 1987.”, u kojoj ste se također opsežno bavili diskografijom, izlazite s novom knjigom “Diskografija ex Yu punka i novog vala”. Sada spominjete više bendova, 440, i 500 albuma. Je li i ova knjiga bila potrebna i koliko se preklapa s prvom?

– Knjiga se svakako preklapa s ovom prvom, a kao što je Zlatko Gall natuknuo u predgovoru prve knjige, “potrebna je jedna šira, prvenstveno diskografska analiza” ove tematike. Dakle, opet je knjiga o punku i novom valu i istom vremenskom razdoblju, ali sad u širem, ex jugoslavenskom okviru, koji je obuhvatio čitavu bivšu državu u diskografski muzički okvir. Nadam se da je barem zato ova knjiga potrebna.

U prethodnoj knjizi pokrivate razdoblje od 1976. godine, dok u ovoj spominjete 1978. Gdje su nestale dvije prve godine punka i novog vala?

– Kao što je znano, svaka scena ima svoj početak, zenit i kraj. U prve dvije godine jednostavno snimaka i ploča još nije bilo, to je bila mala underground punk-scena. Sredinom 1978. Prljavo kazalište izdaje svoj prvi maxi single, zatim Pankrti, i to se smatra diskografskim početkom iste. Iznimka u knjizi su ranije protopunk-snimke Buldoždera i Grupe Tač te Grupe Bob, a i Marka Brecelja, nastale od 1974. do 1977. Gro snimaka ipak je nastao od 1978. do 1987. te knjiga obrađuje to gotovo desetogodišnje razdoblje. Uključena su i nova, ali arhivska diskografska izdanja koja sabiru snimke iz tog razdoblja.

---

image

Knjiga na više od dvjesto stranica sustavno obrađuje 440 bendova i oko 500 albuma iz razdoblja od 1978. do 1987. godine

Privatni album
---

S druge strane svakako je neupitna 1987. godina kao kraj obiju knjiga. Jesu li se punk i novi val diskografski ispuhali sami od sebe ili je rat ugasio pojačala?

– I jedno i drugo. Ta 1987. označila je razvučeni kraj perioda novog vala i ulazak novih rock-stilova u ova podneblja, ali i dolazak Slobodana Miloševića na vlast i tzv. srpsko događanje naroda i nacionalizam na Gazimestanu, koje je označilo i početak kraja Jugoslavije i uvod u skora ratna zbivanja. Posljednjim novovalnim albumima možemo smatrati “Slobodu narodu!” od grupe Grč iz te 1987., kao i debi LP album grupe Cacadou Look.

Sadrži li knjiga samo vrijednu, ali suhu faktografiju albuma i singlova, što ne bi sličilo na vas, ili ima i eseja i sinteza? Što ste novo otkrili o ex-jugoslavenskom punku i novom valu što nam želite priopćiti?

– Pa ovdje sam se više otvorio malom birokratu koji oduvijek čuči u meni i nisam imao esejistički pristup, već suhu faktografiju. No ipak sam u tim relativno kratkim biografijama bendova – a ima ih više od 440 – dodao i neka svoja mišljenja o vrijednosti ili nevrijednosti i manama pojedinih diskografskih izdanja. Ova knjiga još je više enciklopedistički napisana od one prve, ali, jednostavno, enciklopedija se drukčije ne može ni napraviti. Ono “novo” je zapravo isto kao i kod prijašnje moje knjige – spasio sam od zaborava mnoge male i opskurne bendove, od kojih neke nećete naći ni u tadašnjim fanzinima. U svakom slučaju knjiga je dobro pomagalo svakom vinil ex Yu kolekcionaru.

Zbirka od 1200 LP-ja i 900 singlova

Za novi val, za razliku od punka, nije se pisalo po zidovima da nije mrtav, ali i on ima svoje vjerne pristaše. Čini se da i novi val živi u nasljeđu aktualnih bendova, pa i on ima budućnost?

– Za razliku od punk rocka, new wave ili novi val puno je širi glazbeni pojam i obuhvaća žanrovski raspon od postpunka do darkwavea, synth popa, white reggaea i funka, plesne glazbe, industrial elektronike i EBM (electronic body musica), power popa, pa i retro zvuka, poput beata ili neo rockabillyja i psychobillyja do surf glazbe. Shodno tome ta glazba nije tek tako odjednom otegnula papke, već je evoluirala i mutirala u mnoge žanrove devedesetih i dvijetisućitih, a najviše u britpop i tzv. novi postpunk s bendovima tipa Franz Ferdinand. No nemojmo se zavaravati, ni punk nije izumro iako su to govorili u Britaniji još krajem 1978., već je početkom osamdesetih evoluirao u Oi! Punk i hardcore, a kasnije i u grindcore te devedesetih u tzv. MTV komercijalni punk tipa Offspring, Green Day ili Blink 182.

Punk je možda i jače opstao danas negoli new wave. No danas, osim heavy metala, nijedna glazba nije strogo žanrovski određena pa ni nasljednici punka i novog vala. Jedina tri tvrdokorna žanra koja gotovo nepromijenjeni opstaju već desetljećima su surf rock, garage punk i rockabilly, ali to su danas male underground scene zatvorene u svoje okvire, a postoje i u nas. Devedesetih su, na primjer, Vinkovci bili balkanska prijestolnica garažnog rocka i punka, a dokaz tome su Barine Majke, koji vrlo uspješno djeluju i dandanas.

Dojam je da su novi val i punk kao pas i mačka, Beatlesi i Stonesi, pa pankeri obično ne vole novi val. Po tome ste vi kao panker iznimka u razumijevanju i poštovanju novoga vala?

– Ma ortodoksni pankeri ne vole ništa – pa čak ni The Clash i Ramonese – izvan svojih uniformiranih okvira. S druge strane njihovu netrpeljivost prema dijelu novog vala i razumijem jer jedan panker 1981. nije mogao nikako progutati plesnu muziku Duran Duran, Human League ili kod nas ska hitove Parnog valjka i Prljavog kazališta. No ta stilska uniformiranost sredinom osamdesetih punku je došla i glave i uništila je onaj njegov prvi izvorni val. Dokaz tome je da su u jednoj punkerskoj Rijeci prvi novovalni bendovi nastali tek 1981. Xenija i 1982. Denis i Denis, sve ostalo je bio punk. Ljubljana je bila još punkerski ortodoksnija te se zato slovenski novi val razvio zapravo u Mariboru s pojavom Lačnog Franza i grupe Preporod, kao i s grupom Ultimat iz udaljenog alpskog mjesta Jesenica. U svakom slučaju, ortodoksnost i uniformiranost nikako nisu dobri za razvoj glazbe. Ma volim ja punk, ali volim i new wave. To je kao da me pitate volim li više plavuše ili crnke. Lijepa mi je Monica Belucci, ali lijepa je i Marilyn Monroe.

---

image

‘Posljednjim novovalnim albumima možemo smatrati ‘Slobodu narodu!‘ od grupe Grč iz te 1987.. kao i debi LP album grupe Cacadou Look‘

Saša Burić/Cropix
---

Budući da se vaša knjiga bavi i bivšom državom i bivšim glazbenim žanrovima, bojite li se prigovora da živite u prošlosti? Zar vam se glazbena sadašnjost i budućnost ne čine dovoljno svijetlima?

– Ima ona stara pjesma “I m a yesterday man” – to možda govori i o meni. Volim to ne zato što je to staro, već zato što je dobro i bolje od ovoga danas. I kad odem na koncerte u Zagreb, odem na Exploited, GBH, UK Subs i Vibrators te Pere Ubu, a recimo ne bih nikad otišao na koncert Toola ili Red Hot Chilli Peppersa. To mi je muzika za mlade tinejdžerice i pomodne hipstere.

I sami ste kolekcionar. Koliko od navedenih albuma i singlova imate u kolekciji?

– Pa eto, imam gotovo sve što je tada izdano u Hrvatskoj, a nedostaju mi neka srbijanska, bosanska i makedonska izdanja te ponešto iz tadašnje Slovenije. No skupljam polako, nigdje mi se ne žuri. Trenutno mi ukupna zbirka i domaćeg i stranog broji oko 1200 LP-ja i 900 singlova.

Azra među najskupljima

Albume i singlove koji vam nedostaju ne možete nabaviti ili nisu vrijedni nabave?

– Pa uglavnom mogu se nabaviti kad nalete tu i tamo, premda su neki od njih i prilično skupi i rijetki artefakti danas. Neki možda i nisu kvalitetom vrijedni nabave, no svakako makar popunjavaju kolekciju. A i ja sam kao strastveni kolekcionar dosta trošim na nabavu ploča.

Kolike su uopće cijene ploča i singlova novoga vala?

– Ovisi o bendu i o izdanju, nakladi, rijetkosti općenito. Recimo, imate singl Pankrta “Slovan” iz 1986. koji je povučen iz prodaje i čije je spaljivanje preživjelo samo 50 primjeraka, a danas on vrijedi više od 350 eura. Azra je među najskupljima – i to je hinjeni potez jer je nerealno dignuta cijena svim izdanjima Azre, koja su se prodavala po 50.000 do 150.000 primjeraka, tako da nisu nimalo rijetka i ima ih puno na tržištu, ali ne i ispod cijena od 70 do 150 eura. Cijena je kao dignuta zato što je Štulić zabranio daljnju prodaju albuma Azre Croatia Recordsu. Dakle, umjetno napuhano.

No dosta toga od novog vala je relativno i jeftinije i pristupačnih cijena, tako da se ne žalim. Punk je zapravo i nešto skuplji od novog vala, punk-rock izdanja je bilo manje i zato su i rjeđa od novovalnih koji su jedno vrijeme bili i dio mainstream scene. Split ima dva dućana ploča, ali mislim da mu fali i jedan sajam ploča, recimo kao oni što su nekoć znali biti ljeti u Đardinu.

---

Naj-albumi punka i novog vala...

1. Šarlo Akrobata: ‘Bistriji ili tuplji čovek biva kad...’, 1981. (Jugoton)

2. Prljavo kazalište: ‘Prljavo kazalište’, 1979. (Suzy)

3. Paraf: ‘A dan je tako lijepo počeo...’, 1980. (ZKP RTZLJ)

4. Pekinška patka: ‘Plitka poezija’, 1980. (Jugoton)

5. Pankrti: ‘Dolgcajt’, 1980. (ZKP RTZLJ)

6. Grupa I: ‘I zvuci za I ljude’, 1981. (PGP RTB)

7. Laibach: ‘Laibach’, 1985. (ŠKUC)

8. Partibrejkers: ‘Partibrejkers’, 1985. (Jugoton)

9. Azra: ‘Azra’, 1980. (Jugoton)

10. Elekrtični orgazam: ‘Električni orgazam’, 1981. (Jugoton)

---

---

‘Top ten‘ singlova punka i novog vala

1. Pankrti: ‘Lublana je bulana’/’Lepi in prazni’, 1978. (ŠKUC)

2. Prljavo kazalište: ‘Moj je otac bio u ratu’/’Noć’, 1979. (Suzy)

3. VIS Idoli: ‘Maljčiki’/’Retko te viđam sa devojkama’, 1980. (Jugoton)

4. Azra: ‘A šta da radim’/’Balkan’, 1979. (Suzy)

5. Na lepem prijazni: ‘Faeton’/’Črna ovca’, 1980. (ZKP RTZLJ)

6. Pekinška patka: ‘Biti ružan, pametan i mlad’/’Bela šljiva’, 1979. (Jugoton)

7. Paraf: ‘Rijeka’/’Moj život je novi val’, 1979. (ZKP RTZLJ)

8. Marko Brecelj: ‘Parada’ EP, 1981. (Helidon)

9. Fleke: ‘Bicikli i automobili’/’Novi modeli’, 1980. (Beograd Disk)

10. Grupa 92: ‘Od šestih do dveh’/’Tujci’, 1980. (ZKP RTZLJ)

---

---

Šesti strip Lavandermana

Jeste li zbog rada na rock-enciklopedistici zapostavili temeljni likovni i stripovski izraz? Stvara li se i izlaže, ima li “zecova”, digitalnog primitivizma, Lavandermana i “Baroknoga čovjeka”?

– Evo prije dva mjeseca izdan je moj šesti strip-album “Lavanderman – Zatvorske priče”, gdje su u tvrdim koricama na 160 stranica sabrane sve epizode Lavandermana koje sam nacrtao od 2009. do 2023. godine. Uz već objavljene epizode dodane su i dvije nove – uvodna i izvodna, a ja sam osim te dvije nove još ponovno nacrtao jedno 40 stranica raznih epizoda, kojima nisam bio zadovoljan kako su isprva ispale, tako da je ovo jedno remasterirano izdanje.

Uz strip ide i opet od mene ilustrirana kuharica Ivane Gamulin s jelima koje Lavanderman i policajac Ilija jedu u svakoj epizodi, a radi se o jelšanskoj domaćoj tradicionalnoj spizi. Kolor verzija jedne epizode Lavandermana bit će uskoro objavljena u osječkom strip-magazinu Strip Prefix. Uz to objavio sam i kraći strip “Kiša novca” u hrvatskoj i engleskoj verziji strip-fanzina “Ohoho!”. Što se tiče slikarstva, tu štekam, napravio sam samo par narudžbi i ništa baš svoje kreativnije, no sada kad malo prođu ove promocije knjige i stripa, uhvatit ću se opet slikarstva, a i zaželio sam ga se.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUNK I NOVI VAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PUNK I NOVI VAL 2 0 9245 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-26 09:46:40 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-13 07:28:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-13 07:28:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za glazbu iz vremena bivše 'Juge' on je 'tata-mata', a sad je napisao i enciklopediju: 'Bolja je od današnje' page_title=Za glazbu iz vremena bivše 'Juge' on je 'tata-mata', a sad je napisao i enciklopediju: 'Bolja je od današnje' [metakey] => Vinko Barić, novi val , punk, enciklopedija , Lavanderman [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25941105.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25974004.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25941129.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25941109.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25941117.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25941107.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25941128.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Privatni album","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Azrine plo\u010de i dalje posti\u017eu fantasti\u010dnu cijenu, napominje Vinko Bari\u0107<\/p>","

Knjiga na vi\u0161e od dvjesto stranica sustavno obra\u0111uje 440 bendova i oko 500 albuma iz razdoblja od 1978. do 1987. godine<\/p>","","","

\u2018Posljednjim novovalnim albumima mo\u017eemo smatrati \u2018Slobodu narodu!\u2018 od grupe Gr\u010d iz te 1987.. kao i debi LP album grupe Cacadou Look\u2018<\/p>","","

U knjizi je, u relativno kratkim biografijama bendova \u2013 a ima ih vi\u0161e od 440 \u2013 dodao i neka svoja mi\u0161ljenja o vrijednosti ili nevrijednosti pojedinih diskografskih izdanja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25941105_1920.jpg":"1920x1080","k_25941105_1280.jpg":"1280x1280","k_25941105_1024.jpg":"1024x1024","k_25941105_640.jpg":"640x640","k_25941105_480.jpg":"480x480","k_25941105_340.jpg":"340x340","k_25941105_220.jpg":"220x220","o_25941105_1280.jpg":"1280x853","o_25941105_1024.jpg":"1024x682","o_25941105_640.jpg":"640x426","o_25941105_480.jpg":"480x320","o_25941105_340.jpg":"340x226","o_25941105_220.jpg":"220x146","h_25941105_1280.jpg":"1280x854","h_25941105_1024.jpg":"1024x683","h_25941105_640.jpg":"640x427","h_25941105_480.jpg":"480x320","h_25941105_340.jpg":"340x227","h_25941105_220.jpg":"220x147","pp_25941105_1280.jpg":"1280x1628","pp_25941105_1024.jpg":"1024x1303","pp_25941105_640.jpg":"640x814","pp_25941105_480.jpg":"480x611","pp_25941105_340.jpg":"340x432","pp_25941105_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2534","hd_25974004_1920.jpg":"1920x1080","k_25974004_1280.jpg":"1280x1280","k_25974004_1024.jpg":"1024x1024","k_25974004_640.jpg":"640x640","k_25974004_480.jpg":"480x480","k_25974004_340.jpg":"340x340","k_25974004_220.jpg":"220x220","o_25974004_1280.jpg":"1280x1689","o_25974004_1024.jpg":"1024x1351","o_25974004_640.jpg":"640x844","o_25974004_480.jpg":"480x633","o_25974004_340.jpg":"340x448","o_25974004_220.jpg":"220x290","h_25974004_1280.jpg":"1280x854","h_25974004_1024.jpg":"1024x683","h_25974004_640.jpg":"640x427","h_25974004_480.jpg":"480x320","h_25974004_340.jpg":"340x227","h_25974004_220.jpg":"220x147","pp_25974004_1280.jpg":"1280x1628","pp_25974004_1024.jpg":"1024x1303","pp_25974004_640.jpg":"640x814","pp_25974004_480.jpg":"480x611","pp_25974004_340.jpg":"340x432","pp_25974004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2463","hd_25941129_1920.jpg":"1920x1080","k_25941129_1280.jpg":"1280x1280","k_25941129_1024.jpg":"1024x1024","k_25941129_640.jpg":"640x640","k_25941129_480.jpg":"480x480","k_25941129_340.jpg":"340x340","k_25941129_220.jpg":"220x220","o_25941129_1280.jpg":"1280x1642","o_25941129_1024.jpg":"1024x1313","o_25941129_640.jpg":"640x821","o_25941129_480.jpg":"480x615","o_25941129_340.jpg":"340x436","o_25941129_220.jpg":"220x282","h_25941129_1280.jpg":"1280x854","h_25941129_1024.jpg":"1024x683","h_25941129_640.jpg":"640x427","h_25941129_480.jpg":"480x320","h_25941129_340.jpg":"340x227","h_25941129_220.jpg":"220x147","pp_25941129_1280.jpg":"1280x1628","pp_25941129_1024.jpg":"1024x1303","pp_25941129_640.jpg":"640x814","pp_25941129_480.jpg":"480x611","pp_25941129_340.jpg":"340x432","pp_25941129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25941109_1920.jpg":"1920x1080","k_25941109_1280.jpg":"1280x1280","k_25941109_1024.jpg":"1024x1024","k_25941109_640.jpg":"640x640","k_25941109_480.jpg":"480x480","k_25941109_340.jpg":"340x340","k_25941109_220.jpg":"220x220","o_25941109_1280.jpg":"1280x1920","o_25941109_1024.jpg":"1024x1536","o_25941109_640.jpg":"640x960","o_25941109_480.jpg":"480x720","o_25941109_340.jpg":"340x510","o_25941109_220.jpg":"220x330","h_25941109_1280.jpg":"1280x854","h_25941109_1024.jpg":"1024x683","h_25941109_640.jpg":"640x427","h_25941109_480.jpg":"480x320","h_25941109_340.jpg":"340x227","h_25941109_220.jpg":"220x147","pp_25941109_1280.jpg":"1280x1628","pp_25941109_1024.jpg":"1024x1303","pp_25941109_640.jpg":"640x814","pp_25941109_480.jpg":"480x611","pp_25941109_340.jpg":"340x432","pp_25941109_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25941117_1920.jpg":"1920x1080","k_25941117_1280.jpg":"1280x1280","k_25941117_1024.jpg":"1024x1024","k_25941117_640.jpg":"640x640","k_25941117_480.jpg":"480x480","k_25941117_340.jpg":"340x340","k_25941117_220.jpg":"220x220","o_25941117_1280.jpg":"1280x853","o_25941117_1024.jpg":"1024x682","o_25941117_640.jpg":"640x426","o_25941117_480.jpg":"480x320","o_25941117_340.jpg":"340x226","o_25941117_220.jpg":"220x146","h_25941117_1280.jpg":"1280x854","h_25941117_1024.jpg":"1024x683","h_25941117_640.jpg":"640x427","h_25941117_480.jpg":"480x320","h_25941117_340.jpg":"340x227","h_25941117_220.jpg":"220x147","pp_25941117_1280.jpg":"1280x1628","pp_25941117_1024.jpg":"1024x1303","pp_25941117_640.jpg":"640x814","pp_25941117_480.jpg":"480x611","pp_25941117_340.jpg":"340x432","pp_25941117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2463","hd_25941107_1920.jpg":"1920x1080","k_25941107_1280.jpg":"1280x1280","k_25941107_1024.jpg":"1024x1024","k_25941107_640.jpg":"640x640","k_25941107_480.jpg":"480x480","k_25941107_340.jpg":"340x340","k_25941107_220.jpg":"220x220","o_25941107_1280.jpg":"1280x1642","o_25941107_1024.jpg":"1024x1313","o_25941107_640.jpg":"640x821","o_25941107_480.jpg":"480x615","o_25941107_340.jpg":"340x436","o_25941107_220.jpg":"220x282","h_25941107_1280.jpg":"1280x854","h_25941107_1024.jpg":"1024x683","h_25941107_640.jpg":"640x427","h_25941107_480.jpg":"480x320","h_25941107_340.jpg":"340x227","h_25941107_220.jpg":"220x147","pp_25941107_1280.jpg":"1280x1628","pp_25941107_1024.jpg":"1024x1303","pp_25941107_640.jpg":"640x814","pp_25941107_480.jpg":"480x611","pp_25941107_340.jpg":"340x432","pp_25941107_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1584","hd_25941128_1920.jpg":"1920x1080","k_25941128_1280.jpg":"1280x1280","k_25941128_1024.jpg":"1024x1024","k_25941128_640.jpg":"640x640","k_25941128_480.jpg":"480x480","k_25941128_340.jpg":"340x340","k_25941128_220.jpg":"220x220","o_25941128_1280.jpg":"1280x1056","o_25941128_1024.jpg":"1024x844","o_25941128_640.jpg":"640x528","o_25941128_480.jpg":"480x396","o_25941128_340.jpg":"340x280","o_25941128_220.jpg":"220x181","h_25941128_1280.jpg":"1280x854","h_25941128_1024.jpg":"1024x683","h_25941128_640.jpg":"640x427","h_25941128_480.jpg":"480x320","h_25941128_340.jpg":"340x227","h_25941128_220.jpg":"220x147","pp_25941128_1280.jpg":"1280x1628","pp_25941128_1024.jpg":"1024x1303","pp_25941128_640.jpg":"640x814","pp_25941128_480.jpg":"480x611","pp_25941128_340.jpg":"340x432","pp_25941128_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15603742 Threads: 5 Questions: 3217880234 Slow queries: 7268327 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236309680 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/glazba ) ) [link] => /kultura/glazba/za-glazbu-iz-vremena-bivse-juge-on-je-tata-mata-a-sad-je-napisao-i-enciklopediju-bolja-je-od-danasnje-1338406 [printLink] => /kultura/glazba/za-glazbu-iz-vremena-bivse-juge-on-je-tata-mata-a-sad-je-napisao-i-enciklopediju-bolja-je-od-danasnje-1338406?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241821 [name] => Vinko Barić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-baric [link] => /tag/vinko-baric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 396013 [name] => Novi val [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-val [link] => /tag/novi-val ) [2] => stdClass Object ( [id] => 111198 [name] => punk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => punk [link] => /tag/punk ) [3] => stdClass Object ( [id] => 75097 [name] => enciklopedija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => enciklopedija [link] => /tag/enciklopedija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 128642 [name] => lavanderman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lavanderman [link] => /tag/lavanderman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUNK I NOVI VAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za glazbu iz vremena bivše ‘Juge‘ on je ‘tata-mata‘, a sad je napisao i enciklopediju: ‘Bolja je od današnje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25941105.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Azrine ploče i dalje postižu fantastičnu cijenu, napominje Vinko Barić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25941105.jpg [title] =>

Azrine ploče i dalje postižu fantastičnu cijenu, napominje Vinko Barić

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25974004.jpg [title] =>

Knjiga na više od dvjesto stranica sustavno obrađuje 440 bendova i oko 500 albuma iz razdoblja od 1978. do 1987. godine

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25941129.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25941109.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25941117.jpg [title] =>

‘Posljednjim novovalnim albumima možemo smatrati ‘Slobodu narodu!‘ od grupe Grč iz te 1987.. kao i debi LP album grupe Cacadou Look‘

Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25941107.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25941128.jpg [title] =>

U knjizi je, u relativno kratkim biografijama bendova – a ima ih više od 440 – dodao i neka svoja mišljenja o vrijednosti ili nevrijednosti pojedinih diskografskih izdanja

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vinko Barić cijenjeni je likovni i strip-autor, ali i rock-publicist i enciklopedist. Upravo je objavio knjigu “Diskografija ex Yu punka i novog vala”, u kojoj na više od dvjesto stranica sustavno obrađuje 440 bendova i oko 500 albuma iz razdoblja od 1978. do 1987. godine u bivšoj državi.

Važan je to događaj za ljubitelje punka i novog vala s ovih prostora jer se Barić, koji i sam svira u bendu i kolekcionar je ploča, dokazao enciklopedijskom monografijom “Hrvatski punk i novi val 1976. – 1987.”, također objavljenom u punom koloru i u vlastitoj nakladi.

Solinski autor studiozan je i ozbiljan, činjenično potkovan, emocionalno vezan za temu svoje knjige, što su sve preduvjeti dobrog štiva i vrijednog, lijepo opremljenog izdavačkog projekta. Za svoj rad u stripu, na “Baroknome čovjeku” i “Lavandermanu”, te likovnoj umjetnosti Barić bi zaslužio posebni intervju, ali to drugom prilikom, danas su tema punk i novi val.

Mnoge spasio od zaborava

Godinu i pol poslije drugoga, proširenog izdanja enciklopedijske monografije “Hrvatski punk i novi val 1976. – 1987.”, u kojoj ste se također opsežno bavili diskografijom, izlazite s novom knjigom “Diskografija ex Yu punka i novog vala”. Sada spominjete više bendova, 440, i 500 albuma. Je li i ova knjiga bila potrebna i koliko se preklapa s prvom?

– Knjiga se svakako preklapa s ovom prvom, a kao što je Zlatko Gall natuknuo u predgovoru prve knjige, “potrebna je jedna šira, prvenstveno diskografska analiza” ove tematike. Dakle, opet je knjiga o punku i novom valu i istom vremenskom razdoblju, ali sad u širem, ex jugoslavenskom okviru, koji je obuhvatio čitavu bivšu državu u diskografski muzički okvir. Nadam se da je barem zato ova knjiga potrebna.

U prethodnoj knjizi pokrivate razdoblje od 1976. godine, dok u ovoj spominjete 1978. Gdje su nestale dvije prve godine punka i novog vala?

– Kao što je znano, svaka scena ima svoj početak, zenit i kraj. U prve dvije godine jednostavno snimaka i ploča još nije bilo, to je bila mala underground punk-scena. Sredinom 1978. Prljavo kazalište izdaje svoj prvi maxi single, zatim Pankrti, i to se smatra diskografskim početkom iste. Iznimka u knjizi su ranije protopunk-snimke Buldoždera i Grupe Tač te Grupe Bob, a i Marka Brecelja, nastale od 1974. do 1977. Gro snimaka ipak je nastao od 1978. do 1987. te knjiga obrađuje to gotovo desetogodišnje razdoblje. Uključena su i nova, ali arhivska diskografska izdanja koja sabiru snimke iz tog razdoblja.

---

image

Knjiga na više od dvjesto stranica sustavno obrađuje 440 bendova i oko 500 albuma iz razdoblja od 1978. do 1987. godine

Privatni album
---

S druge strane svakako je neupitna 1987. godina kao kraj obiju knjiga. Jesu li se punk i novi val diskografski ispuhali sami od sebe ili je rat ugasio pojačala?

– I jedno i drugo. Ta 1987. označila je razvučeni kraj perioda novog vala i ulazak novih rock-stilova u ova podneblja, ali i dolazak Slobodana Miloševića na vlast i tzv. srpsko događanje naroda i nacionalizam na Gazimestanu, koje je označilo i početak kraja Jugoslavije i uvod u skora ratna zbivanja. Posljednjim novovalnim albumima možemo smatrati “Slobodu narodu!” od grupe Grč iz te 1987., kao i debi LP album grupe Cacadou Look.

Sadrži li knjiga samo vrijednu, ali suhu faktografiju albuma i singlova, što ne bi sličilo na vas, ili ima i eseja i sinteza? Što ste novo otkrili o ex-jugoslavenskom punku i novom valu što nam želite priopćiti?

– Pa ovdje sam se više otvorio malom birokratu koji oduvijek čuči u meni i nisam imao esejistički pristup, već suhu faktografiju. No ipak sam u tim relativno kratkim biografijama bendova – a ima ih više od 440 – dodao i neka svoja mišljenja o vrijednosti ili nevrijednosti i manama pojedinih diskografskih izdanja. Ova knjiga još je više enciklopedistički napisana od one prve, ali, jednostavno, enciklopedija se drukčije ne može ni napraviti. Ono “novo” je zapravo isto kao i kod prijašnje moje knjige – spasio sam od zaborava mnoge male i opskurne bendove, od kojih neke nećete naći ni u tadašnjim fanzinima. U svakom slučaju knjiga je dobro pomagalo svakom vinil ex Yu kolekcionaru.

Zbirka od 1200 LP-ja i 900 singlova

Za novi val, za razliku od punka, nije se pisalo po zidovima da nije mrtav, ali i on ima svoje vjerne pristaše. Čini se da i novi val živi u nasljeđu aktualnih bendova, pa i on ima budućnost?

– Za razliku od punk rocka, new wave ili novi val puno je širi glazbeni pojam i obuhvaća žanrovski raspon od postpunka do darkwavea, synth popa, white reggaea i funka, plesne glazbe, industrial elektronike i EBM (electronic body musica), power popa, pa i retro zvuka, poput beata ili neo rockabillyja i psychobillyja do surf glazbe. Shodno tome ta glazba nije tek tako odjednom otegnula papke, već je evoluirala i mutirala u mnoge žanrove devedesetih i dvijetisućitih, a najviše u britpop i tzv. novi postpunk s bendovima tipa Franz Ferdinand. No nemojmo se zavaravati, ni punk nije izumro iako su to govorili u Britaniji još krajem 1978., već je početkom osamdesetih evoluirao u Oi! Punk i hardcore, a kasnije i u grindcore te devedesetih u tzv. MTV komercijalni punk tipa Offspring, Green Day ili Blink 182.

Punk je možda i jače opstao danas negoli new wave. No danas, osim heavy metala, nijedna glazba nije strogo žanrovski određena pa ni nasljednici punka i novog vala. Jedina tri tvrdokorna žanra koja gotovo nepromijenjeni opstaju već desetljećima su surf rock, garage punk i rockabilly, ali to su danas male underground scene zatvorene u svoje okvire, a postoje i u nas. Devedesetih su, na primjer, Vinkovci bili balkanska prijestolnica garažnog rocka i punka, a dokaz tome su Barine Majke, koji vrlo uspješno djeluju i dandanas.

Dojam je da su novi val i punk kao pas i mačka, Beatlesi i Stonesi, pa pankeri obično ne vole novi val. Po tome ste vi kao panker iznimka u razumijevanju i poštovanju novoga vala?

– Ma ortodoksni pankeri ne vole ništa – pa čak ni The Clash i Ramonese – izvan svojih uniformiranih okvira. S druge strane njihovu netrpeljivost prema dijelu novog vala i razumijem jer jedan panker 1981. nije mogao nikako progutati plesnu muziku Duran Duran, Human League ili kod nas ska hitove Parnog valjka i Prljavog kazališta. No ta stilska uniformiranost sredinom osamdesetih punku je došla i glave i uništila je onaj njegov prvi izvorni val. Dokaz tome je da su u jednoj punkerskoj Rijeci prvi novovalni bendovi nastali tek 1981. Xenija i 1982. Denis i Denis, sve ostalo je bio punk. Ljubljana je bila još punkerski ortodoksnija te se zato slovenski novi val razvio zapravo u Mariboru s pojavom Lačnog Franza i grupe Preporod, kao i s grupom Ultimat iz udaljenog alpskog mjesta Jesenica. U svakom slučaju, ortodoksnost i uniformiranost nikako nisu dobri za razvoj glazbe. Ma volim ja punk, ali volim i new wave. To je kao da me pitate volim li više plavuše ili crnke. Lijepa mi je Monica Belucci, ali lijepa je i Marilyn Monroe.

---

image

‘Posljednjim novovalnim albumima možemo smatrati ‘Slobodu narodu!‘ od grupe Grč iz te 1987.. kao i debi LP album grupe Cacadou Look‘

Saša Burić/Cropix
---

Budući da se vaša knjiga bavi i bivšom državom i bivšim glazbenim žanrovima, bojite li se prigovora da živite u prošlosti? Zar vam se glazbena sadašnjost i budućnost ne čine dovoljno svijetlima?

– Ima ona stara pjesma “I m a yesterday man” – to možda govori i o meni. Volim to ne zato što je to staro, već zato što je dobro i bolje od ovoga danas. I kad odem na koncerte u Zagreb, odem na Exploited, GBH, UK Subs i Vibrators te Pere Ubu, a recimo ne bih nikad otišao na koncert Toola ili Red Hot Chilli Peppersa. To mi je muzika za mlade tinejdžerice i pomodne hipstere.

I sami ste kolekcionar. Koliko od navedenih albuma i singlova imate u kolekciji?

– Pa eto, imam gotovo sve što je tada izdano u Hrvatskoj, a nedostaju mi neka srbijanska, bosanska i makedonska izdanja te ponešto iz tadašnje Slovenije. No skupljam polako, nigdje mi se ne žuri. Trenutno mi ukupna zbirka i domaćeg i stranog broji oko 1200 LP-ja i 900 singlova.

Azra među najskupljima

Albume i singlove koji vam nedostaju ne možete nabaviti ili nisu vrijedni nabave?

– Pa uglavnom mogu se nabaviti kad nalete tu i tamo, premda su neki od njih i prilično skupi i rijetki artefakti danas. Neki možda i nisu kvalitetom vrijedni nabave, no svakako makar popunjavaju kolekciju. A i ja sam kao strastveni kolekcionar dosta trošim na nabavu ploča.

Kolike su uopće cijene ploča i singlova novoga vala?

– Ovisi o bendu i o izdanju, nakladi, rijetkosti općenito. Recimo, imate singl Pankrta “Slovan” iz 1986. koji je povučen iz prodaje i čije je spaljivanje preživjelo samo 50 primjeraka, a danas on vrijedi više od 350 eura. Azra je među najskupljima – i to je hinjeni potez jer je nerealno dignuta cijena svim izdanjima Azre, koja su se prodavala po 50.000 do 150.000 primjeraka, tako da nisu nimalo rijetka i ima ih puno na tržištu, ali ne i ispod cijena od 70 do 150 eura. Cijena je kao dignuta zato što je Štulić zabranio daljnju prodaju albuma Azre Croatia Recordsu. Dakle, umjetno napuhano.

No dosta toga od novog vala je relativno i jeftinije i pristupačnih cijena, tako da se ne žalim. Punk je zapravo i nešto skuplji od novog vala, punk-rock izdanja je bilo manje i zato su i rjeđa od novovalnih koji su jedno vrijeme bili i dio mainstream scene. Split ima dva dućana ploča, ali mislim da mu fali i jedan sajam ploča, recimo kao oni što su nekoć znali biti ljeti u Đardinu.

---

Naj-albumi punka i novog vala...

1. Šarlo Akrobata: ‘Bistriji ili tuplji čovek biva kad...’, 1981. (Jugoton)

2. Prljavo kazalište: ‘Prljavo kazalište’, 1979. (Suzy)

3. Paraf: ‘A dan je tako lijepo počeo...’, 1980. (ZKP RTZLJ)

4. Pekinška patka: ‘Plitka poezija’, 1980. (Jugoton)

5. Pankrti: ‘Dolgcajt’, 1980. (ZKP RTZLJ)

6. Grupa I: ‘I zvuci za I ljude’, 1981. (PGP RTB)

7. Laibach: ‘Laibach’, 1985. (ŠKUC)

8. Partibrejkers: ‘Partibrejkers’, 1985. (Jugoton)

9. Azra: ‘Azra’, 1980. (Jugoton)

10. Elekrtični orgazam: ‘Električni orgazam’, 1981. (Jugoton)

---

---

‘Top ten‘ singlova punka i novog vala

1. Pankrti: ‘Lublana je bulana’/’Lepi in prazni’, 1978. (ŠKUC)

2. Prljavo kazalište: ‘Moj je otac bio u ratu’/’Noć’, 1979. (Suzy)

3. VIS Idoli: ‘Maljčiki’/’Retko te viđam sa devojkama’, 1980. (Jugoton)

4. Azra: ‘A šta da radim’/’Balkan’, 1979. (Suzy)

5. Na lepem prijazni: ‘Faeton’/’Črna ovca’, 1980. (ZKP RTZLJ)

6. Pekinška patka: ‘Biti ružan, pametan i mlad’/’Bela šljiva’, 1979. (Jugoton)

7. Paraf: ‘Rijeka’/’Moj život je novi val’, 1979. (ZKP RTZLJ)

8. Marko Brecelj: ‘Parada’ EP, 1981. (Helidon)

9. Fleke: ‘Bicikli i automobili’/’Novi modeli’, 1980. (Beograd Disk)

10. Grupa 92: ‘Od šestih do dveh’/’Tujci’, 1980. (ZKP RTZLJ)

---

---

Šesti strip Lavandermana

Jeste li zbog rada na rock-enciklopedistici zapostavili temeljni likovni i stripovski izraz? Stvara li se i izlaže, ima li “zecova”, digitalnog primitivizma, Lavandermana i “Baroknoga čovjeka”?

– Evo prije dva mjeseca izdan je moj šesti strip-album “Lavanderman – Zatvorske priče”, gdje su u tvrdim koricama na 160 stranica sabrane sve epizode Lavandermana koje sam nacrtao od 2009. do 2023. godine. Uz već objavljene epizode dodane su i dvije nove – uvodna i izvodna, a ja sam osim te dvije nove još ponovno nacrtao jedno 40 stranica raznih epizoda, kojima nisam bio zadovoljan kako su isprva ispale, tako da je ovo jedno remasterirano izdanje.

Uz strip ide i opet od mene ilustrirana kuharica Ivane Gamulin s jelima koje Lavanderman i policajac Ilija jedu u svakoj epizodi, a radi se o jelšanskoj domaćoj tradicionalnoj spizi. Kolor verzija jedne epizode Lavandermana bit će uskoro objavljena u osječkom strip-magazinu Strip Prefix. Uz to objavio sam i kraći strip “Kiša novca” u hrvatskoj i engleskoj verziji strip-fanzina “Ohoho!”. Što se tiče slikarstva, tu štekam, napravio sam samo par narudžbi i ništa baš svoje kreativnije, no sada kad malo prođu ove promocije knjige i stripa, uhvatit ću se opet slikarstva, a i zaželio sam ga se.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Privatni album Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Azrine ploče i dalje postižu fantastičnu cijenu, napominje Vinko Barić

Privatni album

Knjiga na više od dvjesto stranica sustavno obrađuje 440 bendova i oko 500 albuma iz razdoblja od 1978. do 1987. godine

Saša Burić/Cropix

‘Posljednjim novovalnim albumima možemo smatrati ‘Slobodu narodu!‘ od grupe Grč iz te 1987.. kao i debi LP album grupe Cacadou Look‘

Saša Burić/Cropix

U knjizi je, u relativno kratkim biografijama bendova – a ima ih više od 440 – dodao i neka svoja mišljenja o vrijednosti ili nevrijednosti pojedinih diskografskih izdanja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/za-glazbu-iz-vremena-bivse-juge-on-je-tata-mata-a-sad-je-napisao-i-enciklopediju-bolja-je-od-danasnje-1338406 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1984de3f70e797f62657200c046dc8e7f5f6139b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+glazbu+iz+vremena+biv%C5%A1e+%E2%80%98Juge%E2%80%98+on+je+%E2%80%98tata-mata%E2%80%98%2C+a+sad+je+napisao+i+enciklopediju%3A+%E2%80%98Bolja+je+od+dana%C5%A1nje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fza-glazbu-iz-vremena-bivse-juge-on-je-tata-mata-a-sad-je-napisao-i-enciklopediju-bolja-je-od-danasnje-1338406 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fza-glazbu-iz-vremena-bivse-juge-on-je-tata-mata-a-sad-je-napisao-i-enciklopediju-bolja-je-od-danasnje-1338406 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUNK I NOVI VAL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
GlazbaPUNK I NOVI VAL

Za glazbu iz vremena bivše ‘Juge‘ on je ‘tata-mata‘, a sad je napisao i enciklopediju: ‘Bolja je od današnje‘

Piše Siniša Kekez
13. studenog 2023. - 08:28

Vinko Barić cijenjeni je likovni i strip-autor, ali i rock-publicist i enciklopedist. Upravo je objavio knjigu “Diskografija ex Yu punka i novog vala”, u kojoj na više od dvjesto stranica sustavno obrađuje 440 bendova i oko 500 albuma iz razdoblja od 1978. do 1987. godine u bivšoj državi.

Važan je to događaj za ljubitelje punka i novog vala s ovih prostora jer se Barić, koji i sam svira u bendu i kolekcionar je ploča, dokazao enciklopedijskom monografijom “Hrvatski punk i novi val 1976. – 1987.”, također objavljenom u punom koloru i u vlastitoj nakladi.

Solinski autor studiozan je i ozbiljan, činjenično potkovan, emocionalno vezan za temu svoje knjige, što su sve preduvjeti dobrog štiva i vrijednog, lijepo opremljenog izdavačkog projekta. Za svoj rad u stripu, na “Baro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:33