StoryEditorOCM
KazališteBIT ĆE TU SVEGA

Čeka se Puljkova odluka; Hoće li doći do smjene intendanta ili će odstupiti članovi kazališnog vijeća? Što nakon Srbljan

1. ožujka 2024. - 17:50

Nakon što nije prihvaćen programski i financijski izvještaj za prošlu godinu intendanta Vicka Bilandžića na zadnjoj sjednici Kazališnog vijeća splitskog HNK, očekuje se odluka gradonačelnika Ivice Puljka.

On je sada nadležan za iduće korake u vezi rada teatra.

image

Ivica Puljak gradonačelnik Splita

/Slobodna Dalmacija

Vicko Bilandžić, koji je ustvrdio da su njegovi rezultati odlični, i da nipošto nema financijskog manjka kazao je kako bi Vijeće trebalo znati čitati izvještaj te kako očekuje da će gradonačelnik što prije donijeti odluku - a on će je prihvatiti.

Međutim, u Zakonu nije naveden rok u kome bi trebala uslijediti odluka.

Ako Kazališno vijeće ne prihvati godišnje programsko i financijsko izvješće intendanta, intendant može biti razrješen dužnosti prije isteka mandata. Dakle, može ali i ne mora, premda je u pravilu to pola koraka do razrješenja.

Za čitav korak valja utvrditi je li intendant financijski i programski poslovao u okvirima koje je odredio osnivač, odnosno Grad, prilikom raspisivanja natječaja.

Uz to, prije donošenja odluke o razrješenju intendantu se mora pružiti mogućnost očitovanja.

Čitav postupak, stoga mogao bi se otegnuti a upitno je kako će uopće u tom slučaju ubuduće komunicirati Kazališno vijeće i Bilanžić. Ukoliko gradonačelnik odluči da intendant treba ostati, to će biti poruka vijeću da njihovo mišljenje nema težinu ni značenje pa bi bilo za očekivati da barem neki od njih sami odstupe. Također, Grad i njih može smijenti.

image

Vicko Bilandžić, intendant HNK Split

Josko Supic/Cropix/Cropix

Netko će morati otići.

U međuvremenu,budući da mu pozicija nije jasna ni sigurna, ne može se očekivati da će Bilandžić imenovati novog ravnatelja ili ravnateljicu Opere nakon što je Ivana Srbljan otišla.

image

Ivana Srbljan
 

Privatna arhiva

U ovakvim prlikama obično se kao vršitelj dužnosti angažirao netko iz same kuće, tko je upućen u rad ansambla. Zainteresiranih iz Opere za tu funkciju ima.

Ravnatelji Drame, Opere i Baleta te poslovni ravnatelj mandatna su mjesta o kojima odlučuje sam intendant.

Poslovna ravnateljica Gaia Vidović trenutno je na bolovanju.

Kako je Bilandžić javno ustvrdio, među njima je postojao razgovor o prekidu suradnje, odnosno, određenom "probnom roku" do početka svibnja.

-Nikada nije bilo razgovora između mene i intendanta Vicka Bilandžića o svojevrsnom probnom roku jer isti za radno mjesto Poslovnog ravnatelja ne postoji.

U dijelu članka 24 Statuta HNK Split piše: Poslovni ravnatelj zasniva radni odnos sklapanjem ugovora na određeno vrijeme u trajanju mandata intendanta koji je predložio njegovo imenovanje. Ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju mandata intendanta s poslovnim ravnateljem sklapa intendant, citirala je poslovna ravnateljica koja je dodala da na svom radnom mjestu ostaje.

Veli, da nije dobro radila, i sama bi podnijela ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:06